Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Audyt energetyczny OZC

Dymek10269

Recommended Posts

Witam , chciałbym zapytać o OZC.miałem robione w piątek i jest w trakcie obliczeń , więc mam 2 pytania.

1 Czy powinno być robione do każdego pomieszczenia osobno czy wystarczy jak mi policzył wszystkie zewnętrzne ściany dookoła , ocieplenia, przeszklenia i drzwi A w środku nie mierzyli ( powiedział mi że mam za bardzo zawiły dom do takich szczegółowych obliczeń i musiałoby to więcej kosztować i że tak będzie dobrze)

2 Czy moc pompy będzie zależała od temperatury wewnętrznej jaka przyjmie do obliczeń bo chciałbym mieć w domu około 23°c A jeśli obliczy np. do 20° czy mu nie wyjdzie mniejsza moc pompy jaka będę potrzebował?

Z góry dzięki za pomoc

Witam , chciałbym zapytać o OZC.miałem robione w piątek i jest w trakcie obliczeń , więc mam 2 pytania.

1 Czy powinno być robione do każdego pomieszczenia osobno czy wystarczy jak mi policzył wszystkie zewnętrzne ściany dookoła , ocieplenia, przeszklenia i drzwi A w środku nie mierzyli ( powiedział mi że mam za bardzo zawiły dom do takich szczegółowych obliczeń i musiałoby to więcej kosztować i że tak będzie dobrze)

2 Czy moc pompy będzie zależała od temperatury wewnętrznej jaka przyjmie do obliczeń bo chciałbym mieć w domu około 23°c A jeśli obliczy np. do 20° czy mu nie wyjdzie mniejsza moc pompy jaka będę potrzebował?

Z góry dzięki za pomoc

ad1. Czy nie lepiej skorzystac z cieplowlasciwe.pl, dokladnosc porównywalna z obliczeniami twojego "audytora"

ad2. Dlaczego nie obliczyc od razu dla 23 oC ?, a tak na marginesie 23 oC na termometrze odpowiada temperaturze odczuwalnej ok 24,5-25 oC . Dla 20 oC wyjdzie nie moc pompy a projektowe obciązenie cieplne mniejsze niz dla 23 oC. Praktyka pokazuje ze dla zdecydowanej wiekszosci taka temperatura jest za wysoka.

To wszystko powinien Tobie wyjasnic audytor, ciekawe dlaczego jest taki małomówny.