marcin225 05.09.2019 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2019 Słuchajcie było PGE, czy uważacie że tam pracują ludzie od pługa oderwani każdy z nich ma SEP+D+E i kto wie co jeszcze? No fachowcy pełną gębą bo E i D mają każda łajza może mieć to akurat nic nie znaczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 05.09.2019 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2019 Ta są kondensatory filtra EMC, który wymagają normy, więc wsystkie, które te normy spełniają muszą je mieć. Do tego te kondensatory są generatorem i mocy biernej pojemnościowej w ilości ok 2kVar na dobę, a właściwie za noc. Jak w niedalekiej przyszłości każą nam za nią płacić, to będzie masakra w fakturach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 05.09.2019 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2019 Ta są kondensatory filtra EMC, który wymagają normy, więc wsystkie, które te normy spełniają muszą je mieć. Do tego te kondensatory są generatorem i mocy biernej pojemnościowej w ilości ok 2kVar na dobę, a właściwie za noc. Jak w niedalekiej przyszłości każą nam za nią płacić, to będzie masakra w fakturach. Ale ja się nie pytam po co tylko czy wszędzie są 2,2uF? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 05.09.2019 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2019 Ale ja się nie pytam po co tylko czy wszędzie są 2,2uF? Nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 05.09.2019 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2019 Googwe gw 9000Po odłączeniu fazy 115V AC 104mAPojemność faza-N 6,6nF, faza-faza 2,58uFZeversolar tlc 5000 Po odłączeniu fazy 146 mV AC 0mAPojemność faza-N 5,18uF, faza-faza 2,33uFOne po prostu mają inne filtry. Pytanie czy zadowoli ZE dołożenie 3 kondensatorów, czy im się generalnie nie podoba ten inwerter? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubek86 06.09.2019 05:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2019 Googwe gw 9000 Po odłączeniu fazy 115V AC 104mA Pojemność faza-N 6,6nF, faza-faza 2,58uF Zeversolar tlc 5000 Po odłączeniu fazy 146 mV AC 0mA Pojemność faza-N 5,18uF, faza-faza 2,33uF One po prostu mają inne filtry. Pytanie czy zadowoli ZE dołożenie 3 kondensatorów, czy im się generalnie nie podoba ten inwerter? A co ma się im ten inwerter nie podobać. To nie konkurs piękności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 06.09.2019 05:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2019 Co kraj to obyczaj jak widać, u mnie licznik wymienili przy odłączonej instalacji i nikt nic nie mówił. Wymienili, instalację potem odpaliłem i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mibas 06.09.2019 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2019 (edytowane) Po pierwsze zażądaj od ZE pisemnego uzasadnienia odmowy przyłączenia instalacji i informację jaką normę/normy musi spełniać falownik. Po drugie skontaktuj się z importerem/producentem falownika i poproś o certyfikat, a najlepiej protokół z badania falownika na zgodność z normą dotyczącą pracy wyspowej. Jeżeli falownik ma taki certyfikat wystawiony przez uprawniony/certyfikowany instytut badawczy, to ja poprosiłbym ZE o przesłanie mi protokołu z badań wykonanych przez certyfikowaną jednostkę lub numeru akredytacji jaką oni mają na wykonywanie badań falowników na zgodność z tą normą, zapytał czy zgłosili do odpowiedniego urzędu, że ich zdaniem ten falownik nie spełnia odpowiedniej normy i jednocześnie wysłał skargę na ZE do URE czy innego UOKiK lub rzecznika konsumentów. Edytowane 6 Września 2019 przez mibas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Goraj 20.09.2019 11:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2019 Pozwole sobie napisac jak wyglada sytuacja z odbiorem instalacji na dzien dzisiejszy , a wiec mowiac krutko nic sie nie zmienilo . Kilka dni temu u jednego ze mnajomych pojawiła sie firma ktora te instalacje montowala , czyli hymon energy ,wraz z pracownikami PGE , po komisyjnym sprawdzeniu instalacji wykonawca stanelo na tym ze wszystkie instalacje 3 fazowe wykonane przez ta firme nie beda odebrane do czasu usuniecia problemu powrotu napiecia na sieć . Firma zgodnie z umowa z gmina ma czas na wykonanie tego przetargu do 15 października , dzisiaj jest 19 wrzesień i w sumie nie wiadomo jak to zostanie zrobione żeby ludzie mogli używac tych instalacji .Porażka totalna i wyrzucone pieniadze w błoto . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 20.09.2019 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2019 Nie liczył bym na to, że firma zapłaci za wojenkę ZE z gminą, a nawet jeśli, to ZE znajdzie inny powód. Zabierzcie się razem i idźcie do gminy, niech oni szukają prawników i walczą ZE w sądzie, bo inwertery spełniają normy i są sprawne. A spoko czy się pewnie polubownie. ZE uzna inwertery, ale zażąda czasu na dostosowanie sieci, albo w trakcie szarpaniny będzie ją dostosowywać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzieciparku 23.09.2019 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2019 Moim zdaniem odpowiedzialność powinna ponieść firma montująca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 23.09.2019 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2019 Moim zdaniem odpowiedzialność powinna ponieść firma montująca. Na czym polega ich wina? Na tym, że ZE sobie wymyśliło głupi test i na jego podstawie stwierdza, że inwerter nie ma zabezpieczenia przeciwko pracy wyspowej? Tzn wg nich inwerter pracuje / produkuje energię mimo braku fazy. Typu "weź i mi udownij, że nie jesteś wielbłądem... ". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 24.09.2019 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2019 Firma mogła instalować inwertery 1F a nie 3F nie mieli by się czego czepnąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Goraj 27.09.2019 04:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2019 Dostałem oficjalne pismo z ZE że moja instalacja nie bedzie podłaczona bo jest nirsprawny "przekształtnik " i należy go wymienic na urzadzenie sprawne i ponownie zgłosić instalacje do odbioru . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mibas 27.09.2019 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2019 Dostałem oficjalne pismo z ZE że moja instalacja nie bedzie podłaczona bo jest nirsprawny "przekształtnik " i należy go wymienic na urzadzenie sprawne i ponownie zgłosić instalacje do odbioru . to poproś na piśmie o protokół z pomiarów z wyszczególnieniem normy i procedury testowej wg której to stwierdzili, bo takie coś powinno być sprawdzane zgodnie z obowiązującymi standardami, które sami powinni podać jako warunki przyłączenia do sieci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 27.09.2019 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2019 Oczywiście że nie wpuszczać, zakłócanie miru domowego (podstawa prawna art. 193 KK). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Goraj 27.09.2019 13:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2019 https://zapodaj.net/0692cee461a44.jpg.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rybka13 27.09.2019 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2019 O ja cię..... To przecież Growatt i pełno takich w programach dotowanych było montowanych i odebranych na terenie PGE a tu tu jakiemuś fircykowi nie pasuje.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adik50 27.09.2019 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2019 Ja tu czegoś nie rozumie1 jak padnie faza inwerter sie wyłącza bo tak ma być2 fachowcy won od inwertera nie wpuszczam bo niema takiego prawa a tym bardziej odłaczanie fazy od inwertera3 oni u siebie jak wyłączą faze to inwrter ma zdechnąć i tak ma być 4 energetyka ma prawo do licznika po liczniku WON wypierdalać 5 dostają certyfikaty i inne papirki zgodne z wymogami i niech spadają6 problem polega na tym że tempią konkurencję !!!! Skubane same monrtują instalacje i masz brać od nich oczywiste że cena odpowiednio wyższa jak na rynku no i z 10 punktów jeszcze nie chchce mi się pisać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adik50 27.09.2019 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2019 Sorry ale u mnie faza padła inwerter zdachł To jest dla bezpieczeństwa wszystkich i tak powinno być AMEN! Jestem prosumentem coś się dzieje ma wszystko zdechnąć i ende Natomiast nie dopuszczelene aby ,, oni' grzebali w drutach po mojej stronie spuszczam dogi niech ich pogonioą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts