Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rura wzbiorcza bufor-podlaczenie

Adam1974

Recommended Posts

Witam.Posiadam piec na pelet,bufor,kaloryfery,zbiornik wyrownawczy.I z tym ostatnim mam problem.Ale po kolei.

Kociol -bufor to jeden obieg.W polaczeniu miedzy kotlem a buforem jest zawor ochrony powrotu regulowany oraz pompa.Kociol laduje bufor i to jest pierwszy obwod.

Bufor-grzejniki obwod ten zasila grzejniki.W obwodzie tym mam zawor trojdrozny z silownikiem i pompe.

Moje pytanie dotyczy wpiecia zbiornika wyrownawczego.Nadmienie ze za ostatnim kaloryferem wylot kaloryfera ma wstawiony trojnik gdzie jedna rurka wraca do bufora a druga rurka jest podlaczona do rury wzbiorczej w okolicach zbiornika wyrownawczego.(na zdjeciu rurka kropkowana)

Gdzie mam wpiac rure wzbiorcza? pod piec czy bufor?

Nie chce dokladac kolejnego zbiornika wyrownawczego,zerszta fizycznie to bylo by ciezko zrobic-juz jest po remoncie.

IMG_1773.jpg

Rura bezpieczeństwa (pełniąca również funkcję rury wzbiorczej) powinna być wpięta na górze kotła (na wyjściu zasilania z kotła). Podstawowym jej zadaniem jest zapobieganie przedostawaniu się pary wodnej do dalszej części instalacji, a tym samym zapobieganie nadmiernemu wzrostowi ciśnienia w przypadku zagotowania się wody w kotle. To taki "zawór bezpieczeństwa", który ma być zamontowany jak najbliżej źródła ciepła.

Natomiast rurę kropkowaną na rysunku należy zlikwidować, chyba że chcesz, żeby część wody z powrotu grzejnika przedostawało się drugim obiegiem na górę bufora (co będzie miało miejsce po prawidłowym podłączeniu rury bezpieczeństwa i pozostawieniu rury kropkowanej).

Tak,wiem ze rura wzbiorcza(na zdjeciu zielona linia) powinna byc wpieta w kociol by rozladowac cisnienie w przypadku gotowania wody.Ale...

Woda sie podrzewa-objetosc wody rosnie(czyli i w zbiorniku wyrownawczym poprzez rure wzbiorcza woda sie podnosi.)-pompka pracuje i woda leci tak jak czarna linia na zdjeciu,czesc wody moze i przedostanie sie przez zawor klapowy do bufora(czarna linia przerywana)Po osiagnieciu np 55C zawor ochrony sie zamyka i caly przeplyw idzie na bufor.Jak narazie poprzez rure wzbiorcza zbiornik wyrownawczy spelnia swoje zadanie.

Teraz kociol sie wygasza,pompka ladujaca bufor tez jest wylaczona.Zawor klapowy nr 1 jest zamkniety wiec goraca woda nie cofnie sie do kotla(po to zawor klapowy by goraca woda z bufora nie cofala sie i nie ogrzewala niepracujacego kotla)Jedynym wyjsciem z bufora do kotla jest wylot z bufora-powrot do kotla poprzez zawor klapowy nr 2 .I ok,zbiornik wyrownawczy dalej obsluguje piec-bufor.

Teraz temperatura na buforze spada wiec woda sie kurczy.Przez zawor nr 2 woda nie poplynie bo to jest zawor klapowy,wiec plynie przez zawor nr 1 do bufora tym samym wszystko jest ok.

Obwod bufor -kaloryfery.

Woda z bufora plynie poprzez zawor z silownikiem nr 3 na kaloryfery.Po osiagnieciu zadanej temperatury zalozmy ze zawor sie calkowicie zamyka-czyli woda krazy tylko po kaloryferach- zolta linia.Zmiana objetosci wody w kaloryferach bedzie regulowana rowniez przez zbiornik wyrownawczy wpiety do pieca.Tak jak to zaznacza zolta przerywana linia na zdjeciu.

Pytanie czy taki uklad jest odpowiedni?Czy na ostatnich kaloryferach-tych najwyzej wystarcza same odpowietrzniki? Teraz mialem do ostatniego wpiety zbiornik wyrownawczy lecz zmieniam to na naczynie wzbiorcze z rura wzbiorcza wpieta w piec(obecnie tego nie mialem)

ghjhgj.jpg

llink do fotki:

https://zapodaj.net/924e8dab8b0f0.jpg.html

Edytowane przez Adam1974

Mam tylko jedna rure wyciagnieta na drugie pietro do zbiornika wyrownawczego i tego fizycznie juz nie przeskocze.W zbiorniku jest wyjscie z dolu + z jednego boku i to jest polaczone razem,kolejny otwor to troche wyzej -przelew,no i na gorze odpowietrzenie.

Jesli wepne ta jedna rure prowadzaca do zbiornika wyrownawczego zaraz za wyjsciem z pieca to uwazam ze "obsluzy caly uklad. Rurke ktora mam wyprowadzona z ostatniego grzejnika i wpieta przed samym zbiornikiem wyrownawczym zlikwiduje(ta kropkowana w powyzszym poscie),a kaloryfer otrzyma odpowietrznik.