JustynaD 06.09.2019 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2019 (edytowane) Dzień dobry, mam problem z przeciekami przy kominach.Otóż od 4 lat męczymy się nieustająco z cieknącym dachem. W 2015 roku zmienialiśmy pokrycie z eternitu na blachodachówkę. Mam 3 kominy, które w zależności od intensywności opadów gdzieś przeciekają. Raz jest tak, że moze padać pare dni i nic a raz ze lekka mzawka i na sufitach robia się plamy. Kominy mam postawione z klinkieru ale pełnego. Obróbka kominów wg dekarza który teraz podjął się naprawy jest zrobiona przez poprzedniego wykonawce dobrze. I teraz szukamy przyczyny. Zacieki pojawiają się tylko w jednym miejscu. Jak kominy byly stawiane i dach wymieniany robiliśmy zdjęcia na nich nie widać, żeby folia membrana były uszkodzone. Szukamy przyczyny. Dodam, że jak już dach był zrobiony i poddasze bylo w stanie surowym zauwazlismy ze kominy się tak zwanie poca, juz wtedy powinnismy zareagować, że byla woda sciekająca po cegle klinkerowej. Proszę o rade czy jest szansa ze poszły uszczelnienia woda ciagnie przez zaprawę kominów ??? Dodam jeszcze przypuszczalismy ze ta obrobka co wchodzi pod blachę nie daje rady z woda opadowa i ja przerzuca ale Pan dekarz zrobil przy jednym kominie tak ze dal na zewnatrz na blache by woda szla po niej a nie wchodziła do srodka ( przepraszam ale fachowo nie nazwe bo się nie znam).Moze Panstwo cos zasugerują gdzie szukac przyczyn. Edit: zacieki pojawiają się na suficie ewidentnie woda jak spływa idzie po profilu i znajduję ujscie i moknie płyta gk Edytowane 6 Września 2019 przez JustynaD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grv 06.09.2019 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2019 A jak wyglądają fugi przy tym klinkierze ? Jakieś foto ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JustynaD 06.09.2019 08:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2019 A jak wyglądają fugi przy tym klinkierze ? Jakieś foto ? to jest jeden z trzech kominów ktory jest najblizej i tak to wyglada. Dekarz ma jeszcze sprawdzic czapy ale po informacji ze cegla pełna jego podejrzenie legło w gruzach . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JustynaD 06.09.2019 08:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2019 (edytowane) jeszcze jak dzwoniłam do wykonawcy żeby już zasugerował co zrobili źle i gdzie możemy szukać bo 4 lata sie prosiłam o poprawę bez efektu to Mówił żeby zobaczyć opaski i jakieś zaciski ale aktualny Pan dekarz mówi ze to jest ok bo jako pierwsze sprawdził. Edytowane 6 Września 2019 przez JustynaD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobertJG 09.09.2019 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2019 Jeśli cegła jest pełna to prawdopodobnie woda cieknie poprzez fugi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JustynaD 09.09.2019 17:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2019 Jeśli cegła jest pełna to prawdopodobnie woda cieknie poprzez fugi A można jakoś te fugi zaimpregnować? I czym, jakim środkiem najlepiej? Dziś też pada akurat komin największy się odezwał i mam przecieki ale zauważyłam że właśnie klinkier i ta zaprawa strasznie łapie wode. Mimo że się totalnie nie znam ale pierwsze przyszło mi na myśl że może to tam jest problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobertJG 10.09.2019 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2019 Nie znam się na impregnatach dlatego nie polecę konkretnego. Wiem jednak, że takie są. Najlepiej doradzić się jakiegoś specjalisty w tej dziedzinie. Spróbuj skontaktować się z działem technicznym firmy BRATA lub SCHIEDEL. Oni mają najlepsze doradztwo techniczne wśród producentów systemów kominowych. Takie problemy to dla nich zapewne chleb powszedni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ironsmith 10.09.2019 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2019 te obróbki blacharskie są wygięte i włożone w wycięcie w kominie czy tylko dołożone do komina i zasilikowane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JustynaD 11.09.2019 05:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2019 te obróbki blacharskie są wygięte i włożone w wycięcie w kominie czy tylko dołożone do komina i zasilikowane? Wydaje mi się że są wygiete i włożone w wyciecie ale szczerze już nie wiem. Jeżeli są dolozone i zasilikowane to jest to zle zrobione??? Jak przyjdzie dekarz to zapytam się o to bo teraz nie mam pojęcia z tego wszystkiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ironsmith 11.09.2019 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2019 wtedy lepsza szczelność połączenia komina z obróbką, można kupić taką taśmę butylową nie jestem zwolennikiem tego rozwiązania ale może zakupienie na jeden komin i obserwacja czy cieknie naklej na komin i obróbkę, jak poleci szukaj po fugach jak nie poleci to połączenie blacha komin nie szczelna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts