Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Termostat pokojowy a niższe rachunki

pershing1899op.pl

Recommended Posts

Witam serdecznie

Wynajmuje małe mieszkanie około 40m . Duży pokój, kuchnia, łazienka, korytarz. W mieszkaniu, które jest słabo ocieplone jest zainstalowany piec gazowy dwufunkcyjny ariston clas Evo. W tamtym roku grzejac tym piecem rachunki były spore, bo piec albo grzal mocno i było gorąco więc musiałem piec wyłączać, a jak nie grzal w ogóle to robiło się po czasie zimno.

Moje pytanie brzmi czy po montażu termostatu pokojowego (którego nie ma) mogę liczyć na większy komfort oraz niższe rachunki ?

Waszym zdaniem lepiej sterować piecem i nastawiac temperaturę czy lepiej kupić termostat? Właściciel mieszkania twierdzi, że lepiej nastawiac na kotle temperaturę. Nie wiem czy inwestować w termostat czy też nie...

Wg mnie lepiej ustawić na kotle. Tylko kocioł musi być podregulowany, ustawiony na swoje minimalną moc. Oprócz tego że ustawiasz małą temp na kotle to sam kocioł musi mieć tak ustawioną mieszankę gazu że potrafi zejść, zmodulować to się fachowo zwie, do swojego minimum i sobie pyrkać.

A jaką możesz minimalną ustawić temp grzania grzejników?

Ustaw minimalną i zobacz jak będzie działać. Ale skoro w zeszłym roku zaobserwowałes że mieszkanie się wyziębia to coś w ustawieniu kotła jest nie tak. Nie powinien mieć aż tak długich przerw. Być może bez serwisanta się nie obejdzie.