pershing1899op.pl 06.09.2019 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2019 Witam serdecznie Wynajmuje małe mieszkanie około 40m . Duży pokój, kuchnia, łazienka, korytarz. W mieszkaniu, które jest słabo ocieplone jest zainstalowany piec gazowy dwufunkcyjny ariston clas Evo. W tamtym roku grzejac tym piecem rachunki były spore, bo piec albo grzal mocno i było gorąco więc musiałem piec wyłączać, a jak nie grzal w ogóle to robiło się po czasie zimno. Moje pytanie brzmi czy po montażu termostatu pokojowego (którego nie ma) mogę liczyć na większy komfort oraz niższe rachunki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 06.09.2019 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2019 Zacznij od prawidłowego ustawienia kotła.Nie powinno być tak że mieszkanie się wyziębia i kocioł potem musi nadrabiać te straty. Kocioł powinien działać stabilnie, a nie zimno gorąco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pershing1899op.pl 07.09.2019 02:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2019 Czyli mam nastawić na niższą temperaturę kotła np. 40 stopni, Tak? Bo teraz miałem 60. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 07.09.2019 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2019 czasem kotły maja blokade niskiej temperatury. Zamontuj termostat bedzie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pershing1899op.pl 07.09.2019 08:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2019 Waszym zdaniem lepiej sterować piecem i nastawiac temperaturę czy lepiej kupić termostat? Właściciel mieszkania twierdzi, że lepiej nastawiac na kotle temperaturę. Nie wiem czy inwestować w termostat czy też nie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brencik 07.09.2019 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2019 Im zimniej na zewnątrz tym temp. wody w obiegu powinna być wyższa.Pomijam fakt stosowania kotła gazowego (w dodatku z otwartą komorą spalania) o mocy 24kW do ogrzania 40 m2. Taki kocioł to jest dobry do 500m2 domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 07.09.2019 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2019 Waszym zdaniem lepiej sterować piecem i nastawiac temperaturę czy lepiej kupić termostat? Właściciel mieszkania twierdzi, że lepiej nastawiac na kotle temperaturę. Nie wiem czy inwestować w termostat czy też nie... Wg mnie lepiej ustawić na kotle. Tylko kocioł musi być podregulowany, ustawiony na swoje minimalną moc. Oprócz tego że ustawiasz małą temp na kotle to sam kocioł musi mieć tak ustawioną mieszankę gazu że potrafi zejść, zmodulować to się fachowo zwie, do swojego minimum i sobie pyrkać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pershing1899op.pl 07.09.2019 18:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2019 A jak ustawić w tym piecu minimalna moc? Instrukcja niewiele mówi... robiłem test i pokazuje 4 kreski czyli chyba max. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 07.09.2019 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2019 A jaką możesz minimalną ustawić temp grzania grzejników?Ustaw minimalną i zobacz jak będzie działać. Ale skoro w zeszłym roku zaobserwowałes że mieszkanie się wyziębia to coś w ustawieniu kotła jest nie tak. Nie powinien mieć aż tak długich przerw. Być może bez serwisanta się nie obejdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pershing1899op.pl 07.09.2019 18:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2019 36 stopni. Jak miałem ustawione na 60 stopni, robiło się gorąco to kocioł wyłączyłem sam. Jak było zimno to na nowo zalaczalem. A teraz chce tak wyregulowac piec żeby chodził cały czas ale na jak najmniejszych obrotach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 07.09.2019 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2019 Jak miałeś 60 to nie wpadłeś na to aby to obniżyć? Tylko wyłączałeś za każdym razem ręcznie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pershing1899op.pl 08.09.2019 00:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2019 Myślałem, że to jest najlepszy sposób, jednak po przeczytaniu forum zmieniłem zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts