Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przekrecony gwint w ościeżnicy/futrynie

Recommended Posts

Bardzo, bardzo proszę o pomoc. Jestem w trakcie remontu pomieszczenia w którym miałem zainstalować drzwi na ściance z GK. Kupiłem ościeżnice chyba z MDFu ( to jest chyba ten prasowany papier) skręcajac boki z belka górna jeden bok skręcił się idealnie a przy drugim zerwały się gwinty. Próbowałem dac większą śrubę nie pomogło. Nie wiem co robić a pilnie muszę zainstalować drzwi żeby skończyć flizy.

Proszę pomóżcie.

Daj jakąś fotę tej ościeżnicy, bo nie bardzo rozumiem w czym problem, jakie masz śruby?

Ościeżnice zwykle się skręca komplecikiem "dwa plastiki+ wkręt", i w razie czego bierze się nowy. Jak nie masz to użyj samego wkrętu (obok obecnej rozwalonej dziury)... albo zrób otwór pod konfirmat.

Wyższa szkoła jazdy pozwala na zamontowanie ościeżnicy bez skręcania: trzeba tylko ją z odpowiednią siłą wyklinować... ;)

Edytowane przez finlandia

Wyższa szkoła jazdy pozwala na zamontowanie ościeżnicy bez skręcania: trzeba tylko ją z odpowiednią siłą wyklinować... ;)

Obawiam się, że może to pójść jeszcze gorzej jak skręcanie ościeżnicy, skoro przy składaniu belek już wystąpił problem z przekręceniem gwintu. Cały szkopuł polega na tym aby zrobić sobie z kilku desek (mogą być stare płyty meblowe) jakiś wzornik do przyłapania ściskami belki i nadproża pod kątem prostym. Dopiero wtedy podchodziłbym do wiercenia i skręcania. Ściskami z wielkim wyczuciem oczywiście przez deskę skręca się, bo MDF nie do końca lubi być ściskany.