Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drzwi na strych

Recommended Posts

Witam wszystkich chciałbym naprawić swój błąd . Kupiłem drzwi razem z oscieznicą z Castoramy wykonane z płyty mdf (Tak mi się wydaje ) na pewno nie są drewniane . Zamontowałem je na wejściu na strych i teraz się robi problem bo strasznie wygina te drzwi i zimno ciągnie . I teraz mam pytanie czy kupić drewniane drzwi ocieplone od strony strychu czy będę musiał wymieniać ościeżnice a nie chciał bym tego robić bo dopiero remont skończony. Ościeżnica ma 3 zawiasy. .

Każde następne drzwi będą obarczone tym samym ryzykiem co te kupione. Zwykle dostępne cenowo drzwi są "wewnątrzlokalowe" czyli w praktyce tylko do pomieszczeń mieszkalnych.

Możesz próbować z tanimi drewnianymi. Wiele nie ryzykujesz. Trzy zawiasy to nie problem. Najwyżej jeden wykręcisz..

Moim zdaniem drzwi wypaczają się przez jakieś bardzo niekorzystne warunki (temperatura + wilgotność) i/lub ich dziadowską konstrukcję połączoną z plastrem miodu. Ja szukałbym jakiś tanich stalówek albo czegoś z pełnej płyty jak Tower z Interdoorsów lub Herse z Erkado. Coś co się nazywa drzwi wewnątrzklatkowe lub po porostu drzwi wejściowe do mieszkania w bloku. Tylko zastosowania takich drzwi na zwykłej ościeżnicy MDF do drzwi wewnętrznych raczej nie będzie możliwe, bo te wewnątrzklatkowe (o stalowych nie wspomnę) będą miały trochę inne wymiary. W takim przypadku wymiana ościeżnicy będzie konieczna.