thalex 28.10.2004 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2004 Pewnie, że można tylko trzeba przewymiarować grzeniki, a to podnosi koszty inwestycji. W przypadku gazu ze zbiornika ma to wieszy sens- szybciej sie zwróci Grzejniki to raz a i trzeba dodać, że piec kondensacyjny ma tę sprawność ale przy stałych warunkach pracy a nie jak w nocy będzie -4 stopnie a w dzień +10. Po przeczytaniu wielu wątków na forum decyduję się na zwykły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeżyk 28.10.2004 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2004 Jeżeli zadana bedzie temp. na zasilaniu np. 45 C to nie bardzo widzę związek z temp. zwe. Straty ciepła bedą inne ale temp. wody stała. Przy wyższej temp. zew. kocioł będzie krócej pracował.Tak mi sie wydaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 29.10.2004 04:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2004 Co do Ulricha - obecnie ta firma intensywnie reklamuje kotły z zamkniętą komorą, a poprzednio reklamowała kondensaty. Coś mi się zdaje że te kondensaty niekoniecznie działały jak należy (np. nie kondensowały ). Co do opłacalności kondensata - każdy powinien policzyć to sam dla swojego domu. Należy brać też pod uwagę dodatkowe nakłady na komin (jeśli są), czy na przewymiarowanie grzejników (np. przeliczenie instalacji na 55/45/20). U mnie bez tych elementów okres zwrotu wyliczyłem na 10 lat, ale dom jest mały (100 m2). Nie uwzględniałem też oprocentowania kredytu/lokaty. Ergo - u mnie ma to znaczenie raczej psychologiczne, że teraz płacę mniej za gaz (choć jak zmienią się ceny gazu ... ). pozdr - Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinBialezyn 29.10.2004 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2004 Witam! A co z tym propanem? Ilu z was ma kondensata zasilanego propanem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 29.10.2004 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2004 Mam kociołek kondensacyjny Viessmanna - nie wiem kiedy mi sie zwróci bo mnie to nie interesuje, licza sie obecne rachunki.....a te płace za dwa miesiace 83 zł....kapiele codzienne 3 osób x2 , i dogrzewanie budynku 145 m2 ( ogrzewam tez garaz) zimą co dwa miechy rachunki sa ok 200 zł... i dokładnie dlatego kupiłam ten piec... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeżyk 29.10.2004 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2004 Teska twój kociołek na potrzeby c.w.u. prawdopodobnie nie pracuje w kondensacji, choc taka praca jest możliwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 29.10.2004 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2004 Mam kociołek kondensacyjny Viessmanna - nie wiem kiedy mi sie zwróci bo mnie to nie interesuje, licza sie obecne rachunki.....a te płace za dwa miesiace 83 zł....kapiele codzienne 3 osób x2 , i dogrzewanie budynku 145 m2 ( ogrzewam tez garaz) zimą co dwa miechy rachunki sa ok 200 zł... i dokładnie dlatego kupiłam ten piec... cos mi tu nie gra. albo masz super tani gaz albo super nadsprawnosc. nie wiem ile litrow zuzywacie na kapiel. moze 20? 6 kapieli dziennie to okolo 600l. Pracujac ze 100% sprawnoscia nie wiem jak mozna zejsc ponizej 150PLN za sama cwu. Na ogrzewanie domu zostaje 25PLN/miesiac w duze mrozy ??? Genialne urzadzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katerhasser 29.10.2004 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2004 Teska,a ile zapłaciłaś za swój pieć i ile płacisz za serwis? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toomas 29.10.2004 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2004 ja też niedługo stane przed takim wyborem ale po konsultacji z ludzmi którzy maja doświadczenie wybiore kocioł z zamknieętoą komora spalania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts