Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dach płaski, naprawa papy

DaniG

Recommended Posts

cześć,

nad garażem posiadam dach plaski 35m2. Legary drewniane, na to płyta OSB-3 22mm, wiatroizolacja, styropian + 2 warstwy papy.

Zostało to tak zrobione rok temu. Spadki sa zrobione na legarach (zaznaczylem na zdjęciach).

Firma, ktora kładła pape powiedziała, że jest to kiepska papa i nalezy na to położyć jeszcze jedną warstwę porzadnej papy ( nie będę wchodził w szczegóły dlaczego nie zrobilili tego od razu...).

Po ostatnich deszczach wszedłem na dach i zauważyłem, że w miejscu łączeń papy, pomiędzy zakładkami, stoi woda.

Wezwałem firmę żeby oceniła co nalezy zrobić i zasugerowali żeby obecną pape wyrównac na gładko (zeby nie było łączeń/zakładek) chyba jakąś masą bitumiczną i na to połozyć warstwe dobrej papy, w drugim kieunku, czyli tak zeby łaczenia wychodziły wdłuż spadku.

co sądzicie? może ma ktoś jakaś sprawdzoną metodę naprawy?

wiem, ze alternatywą jest EPDM. Pytanie jaka będize różnica cenowa...

pozdrawiam

papa1.jpgpapa2.jpgpapa3.jpgpapa4.jpg

zastoiny nie są niczym niezwykłym przy płaskich dachach krytych papą. odparują. ze zdjęć wynika że spadek i ułożenie papy jest " z włosem" czyli zakład jest zgodnie ze sztuką. ile masz tam warstw papy ? na wierzchu powinna być solidna papa na sbs

http://www.architekt.icopal.pl/?page=16&kategoria_szukana=34&strona=3

Edytowane przez Janekk1234

• 2 weeks później...
mam papę podkładową i na to papę wierzchniego krycia. Z tym, że mam wrażenie że jest to słabej jakości papa.

co do spadku. Położyłem 3 metrową łatę i na nią poziomicę, pokazuje mi między 0,6 a 0,9% spadku, w zależności od miejsca.

[ATTACH=CONFIG]435066[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]435067[/ATTACH][/QUOT

Spadki masz zdecydowanie za małe i co byś nie zrobił to nie uzyskasz efektu zadowalającego (włączając w to epdm).

Musisz je poprawić np. za pomocą styropapy. Poproś o odpowiedź Mistrza Jana lub Andrzeja Wilhelmi- zawsze służą radą i mi bardzo z moim dość specyficznym, płaskim dachem bardzo pomogło.