bambolo 09.09.2019 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2019 Witam , z studni głebinowej wychodzi mi calowa rurka a przyłącze w domu mam półtora cala , da się to jakoś ogarnąć żeby mieć normalne cisnienie w domu ? bo w takiej konfiguracji nie ma wcale co by trzeba było zastosować ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 10.09.2019 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2019 Witam , z studni głebinowej wychodzi mi calowa rurka a przyłącze w domu mam półtora cala , da się to jakoś ogarnąć żeby mieć normalne cisnienie w domu ? bo w takiej konfiguracji nie ma wcale co by trzeba było zastosować ? Za ciśnienie odpowiada pompa i odbiorniki wody. Rura nie. Jak masz za słabą pompę to nie wytworzy oczekiwanego ciśnienia. Jak masz duuuży pobór wody, to pompa pracując non-stop nie wytworzy odpowiednio wysokiego ciśnienia. Szklane kule wyszły na forum. Napisz jaką masz pompę, jak głeboko jest lustro wody i jakie są objawy. CO to doklanie oznaca brak ciśnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 10.09.2019 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2019 A że tak zapytam czy masz pompę w studni? a jak masz to czy włączasz ją do "prądu". Takie głupie pytania, ale dlatego,że nie mam tych kulek, o których pisał Jastrząb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bambolo 10.09.2019 15:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2019 Napisz jaką masz pompę, jak głeboko jest lustro wody i jakie są objawy. CO to doklanie oznaca brak ciśnienia. Pompa głębinowa na około 70 m a obiawy mam takie jak by woda non stop leciała a krany pozakręcane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 10.09.2019 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2019 Pompa głębinowa na około 70 m a obiawy mam takie jak by woda non stop leciała a krany pozakręcane Ty uparty jesteś. Nadal nic nie wiemy. Jaka pompa, na jakiej głebokości jest woda w studni, jaki zbiornik (jeśli jest) jakie ustawienia na wyłączniku ciśnieniowym (jeśli jest). Zdefiniuj: "jak by woda non stop leciała". Bo ja za diabła nie wiem co to znaczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bambolo 10.09.2019 16:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2019 Ogólnie chodzi mi o to czy sztuka pozwala podłączenie bezpośrednie poprzez redukcję ruty cienkiej do grubszej bez zbiornika hydroforowego a jedynie z wyłącznikiem ciśnieniowym zamontowanym przy pompie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 10.09.2019 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2019 Trzeba zrobić tak, patrząc od strony pompy w studni.Pompa, zawór zwrotny, wyłącznik ciśnieniowy, naczynie przeponowe, instalacja w domu. To jest minimum co potrzeba, aby jakoś działało.Dobrze mieć większy zbiornik, aby pompa nie włączała się przy każdym odkręceniu kranu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bambolo 10.09.2019 17:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2019 Dobrze mieć większy zbiornik, aby pompa nie włączała się przy każdym odkręceniu kranu. A taki wynalazek jak ten z linku , nie załatwi sprawy https://hypo.pl/sterownik-automat-pc-79,id2129.html Jest to mocny problem dla pomby że sie będzie często włączać , i pytanie czy pompa ,nie tania ale modelu nie znam około 2 k kosztowała posiada wbudowany jakieś zabezpieczenie ćiśnieniowe gdyby to na górze zawiodło ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 11.09.2019 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2019 Widzę, że nie masz pojęcia jak działa taka instalacja, więc proponuję zlecić robotę fachowcowi, który doradzi i wykona ją prawidłowo.To w linku to tylko wypasiony wyłącznik ciśnieniowy i nie zastąpi zaworu zwrotnego i naczynia przeponowego. Z resztą w opisie masz napisane co i jak oraz przykłady zastosowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bambolo 17.09.2019 15:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2019 No małe mam pojęcie ale się zastanawiam czy jest jakiś typ pompy która by można zastosować bez tych wszystkich hydroforów wyłączników itd , tak po prostu odkręcam kran pompa się włącza i leci woda , zakręcam i pompa się wyłącza u mnie lustro wody jest na 60 metrach , przypływ to około 2000 tyś litrów godzina wiec nie ma tragedii , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 17.09.2019 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2019 No małe mam pojęcie ale się zastanawiam czy jest jakiś typ pompy która by można zastosować bez tych wszystkich hydroforów wyłączników itd , tak po prostu odkręcam kran pompa się włącza i leci woda , zakręcam i pompa się wyłącza u mnie lustro wody jest na 60 metrach , przypływ to około 2000 tyś litrów godzina wiec nie ma tragedii , Pewnie ze sa. Ale wymagaja pompy z falownikiem, sterownika elektronicznego, elektronicznego czujnika cisnienia i nadal kilkulitrowego zbiornika. Gruntfoss sobie za to zyczy ze 6000pln. P.s. Niezla masz studnie. Basen olimpijski na godzine! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusigrosz2000 10.11.2019 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2019 Pewnie ze sa. Ale wymagaja pompy z falownikiem, sterownika elektronicznego, elektronicznego czujnika cisnienia i nadal kilkulitrowego zbiornika. Gruntfoss sobie za to zyczy ze 6000pln. P.s. Niezla masz studnie. Basen olimpijski na godzine! Proponuję zajrzeć tutaj : http://www.inteligentnysterownik.pl Od lutego zainstalowałem 21 sztuk. Sama radość. I rzeczywiście niektórzy przedmówcy maja rację - trudno się z nimi nie zgodzić- masz problem z ogarnięciem tematu bo to nie Twoja branża. Dla bezpieczeństwa i wygody zleć to komuś kto wie na czym rzecz polega. Czasem oszczędności wynikające z pracy własnej źle wykonanej potrafią zdecydowanie większe straty wygenerować i dlatego po prostu nie warto tak oszczędzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts