Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa głębinowa rura 1 cal z domu 1 1/2 cala i nie ma ciśnienia

bambolo

Recommended Posts

Witam , z studni głebinowej wychodzi mi calowa rurka a przyłącze w domu mam półtora cala , da się to jakoś ogarnąć żeby mieć normalne cisnienie w domu ? bo w takiej konfiguracji nie ma wcale :( co by trzeba było zastosować ?

Za ciśnienie odpowiada pompa i odbiorniki wody. Rura nie.

Jak masz za słabą pompę to nie wytworzy oczekiwanego ciśnienia.

Jak masz duuuży pobór wody, to pompa pracując non-stop nie wytworzy odpowiednio wysokiego ciśnienia.

Szklane kule wyszły na forum. Napisz jaką masz pompę, jak głeboko jest lustro wody i jakie są objawy. CO to doklanie oznaca brak ciśnienia.

Pompa głębinowa na około 70 m a obiawy mam takie jak by woda non stop leciała a krany pozakręcane :(

Ty uparty jesteś. Nadal nic nie wiemy. Jaka pompa, na jakiej głebokości jest woda w studni, jaki zbiornik (jeśli jest) jakie ustawienia na wyłączniku ciśnieniowym (jeśli jest).

Zdefiniuj: "jak by woda non stop leciała". Bo ja za diabła nie wiem co to znaczy.

Dobrze mieć większy zbiornik, aby pompa nie włączała się przy każdym odkręceniu kranu.

A taki wynalazek jak ten z linku , nie załatwi sprawy

https://hypo.pl/sterownik-automat-pc-79,id2129.html

Jest to mocny problem dla pomby że sie będzie często włączać , i pytanie czy pompa ,nie tania ale modelu nie znam około 2 k kosztowała

posiada wbudowany jakieś zabezpieczenie ćiśnieniowe gdyby to na górze zawiodło ?

Widzę, że nie masz pojęcia jak działa taka instalacja, więc proponuję zlecić robotę fachowcowi, który doradzi i wykona ją prawidłowo.

To w linku to tylko wypasiony wyłącznik ciśnieniowy i nie zastąpi zaworu zwrotnego i naczynia przeponowego. Z resztą w opisie masz napisane co i jak oraz przykłady zastosowania.

No małe mam pojęcie :( ale się zastanawiam czy jest jakiś typ pompy która by można zastosować bez tych wszystkich hydroforów wyłączników itd , tak po prostu odkręcam kran pompa się włącza i leci woda , zakręcam i pompa się wyłącza :( u mnie lustro wody jest na 60 metrach , przypływ to około 2000 tyś litrów godzina wiec nie ma tragedii ,

No małe mam pojęcie :( ale się zastanawiam czy jest jakiś typ pompy która by można zastosować bez tych wszystkich hydroforów wyłączników itd , tak po prostu odkręcam kran pompa się włącza i leci woda , zakręcam i pompa się wyłącza :( u mnie lustro wody jest na 60 metrach , przypływ to około 2000 tyś litrów godzina wiec nie ma tragedii ,

Pewnie ze sa. Ale wymagaja pompy z falownikiem, sterownika elektronicznego, elektronicznego czujnika cisnienia i nadal kilkulitrowego zbiornika. Gruntfoss sobie za to zyczy ze 6000pln.

P.s.

Niezla masz studnie. Basen olimpijski na godzine!

• 1 month później...
Pewnie ze sa. Ale wymagaja pompy z falownikiem, sterownika elektronicznego, elektronicznego czujnika cisnienia i nadal kilkulitrowego zbiornika. Gruntfoss sobie za to zyczy ze 6000pln.

P.s.

Niezla masz studnie. Basen olimpijski na godzine!

Proponuję zajrzeć tutaj : http://www.inteligentnysterownik.pl

Od lutego zainstalowałem 21 sztuk. Sama radość. I rzeczywiście niektórzy przedmówcy maja rację - trudno się z nimi nie zgodzić- masz problem z ogarnięciem tematu bo to nie Twoja branża. Dla bezpieczeństwa i wygody zleć to komuś kto wie na czym rzecz polega. Czasem oszczędności wynikające z pracy własnej źle wykonanej potrafią zdecydowanie większe straty wygenerować i dlatego po prostu nie warto tak oszczędzać.