To ja Krzysiek 09.09.2019 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2019 (edytowane) Witam Przymierzam się do wykonania podłóg w pokojach. Ogrzewanie tradycyjne. Chciałbym przykleić, ponoć lepsza akustyka pomieszczeń.Wstępny wybór to deska trójwarstwowa ale zacząłem szukać w kwestiach emisyjności takiego rozwiązania. Producenci oczywiście spełniają normy nawet z zapasem ale...ale znalazłem informację nawet na forum muratora że jest firma Timberwise która jest pod tym względem lepsza, ma atest Fińskiej Federacji Alergii i Astmy.Nie mam astmy ale chciałbym położyć podłogę która nie truje (dzieci). Oczywiście nie chcę wydawać na to miliona dolarów więc szukam różnych opcji pośród całego gąszczu informacji :- ponoć Timberwise jest najlepsza z najlepszych (atest)- ponoć nawet lite drewno emituje formaldehyd (jak to się ma w takim razie do Timberwise i może w takim razie zwykły "Barlinek" za 150zł)- ponoć podłogi laminowane zawierają formaldehyd ale nie uwalnia się on do powietrza z uwagi na związanie w strukturze żywicy. źródło: EPLF- ponoć podłogi polimerowe nie posiadają żadnej emisji źródło: myfloor.pl Czy ktoś kto jest z tematem na bieżąco może pomóc pojąć jakąś decyzję. Odnoszę wrażenie że bez zrobienia doktoratu z tego tematu naciągnie mnie pierwszy lepszy sprzedawca i wciśnie jakiś kit. Edytowane 12 Września 2019 przez To ja Krzysiek Poprawa błędu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 09.09.2019 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2019 Obecnie marketing stawia na "eco". Firmy będą się prześcigać w opisach czystości produktu. Nasze normy są bardzo tolerancyjne, ponad trzykrotnie łagodniejsze od norm japońskich czy kanadyjskich. Drewno emituje śladowe ilości formaldehydu ale to jest marginalne w odniesieniu do wszelkich kompozytów, w których chemia różna bo ekonomia rządzi rynkiem. Czyste, lite drewno, lepszej czy gorszej klasy, w kategoriach emisji nie podlega ekonomii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
To ja Krzysiek 11.09.2019 06:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2019 Tak mi też podpowiada intuicja. Niestety miejsca na podłogę jest 15mm więc to trochę ogranicza pole do popisu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 12.09.2019 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2019 Witam Przymierzam się do wykonania podłóg w pokojach. Ogrzewanie tradycyjne. Chciałbym przykleić, ponoć lepsza akustyka pomieszczeń. Wstępny wybór to deska trójwarstwowa ale zacząłem szukać w kwestiach emisyjności takiego rozwiązania. Producenci oczywiście spełniają normy nawet z zapasem ale... ale znalazłem informację nawet na forum muratora że jest firma Timberwise która jest pod tym względem lepsza, ma atest Fińskiej Federacji Alergii i Astmy. Nie mam astmy ale chciałbym położyć podłogę która nie truje (dzieci). Oczywiście nie chcę wydawać na to miliona dolarów więc szukam różnych opcji pośród całego gąszczu informacji : - ponoć Timberwise jest najlepsza z najlepszych (atest) - ponoć nawet lite drewno emituje formaldehyd (jak to się ma w takim razie do Timberwise i może w takim razie zwykły "Barlinek" za 150zł) - ponoć podłogi laminowane zawierają formaldehyd ale nie uwalnia się on do powietrza z uwagi na związanie w strukturze żywicy. źródło: EPLF - ponoć podłogi polimerowe nie posiadają żadnej emisji źródło: myfloor.pl Czy ktoś kto jest z tematem na bieżąco może pomóc pojąć jakąś decyzję. Odnoszę wrażenie że bez zrobienia doktoratu z tego tematu naciągnie mnie pierwszy lepszy sprzedawca i wciśnie jakiś kit. kupisz nowe meble masz formaldehyd. Podłoga z desek warstwowych ma formaldehyd. Klej użyty do klejenia jest wykonany na bazie formaldehydu. Jak na razie nie da się inaczej. Ważna jest ilość tego formaldehydu. Formaldehyd występuje także w człowieku jako przemiana materii. Palacz e fajki ma go więcej w sobie niż cały pokój z nowymi meblami. Nie ma desek podłogowych czy fińskich, japońskich bez formaldehydu. Musi go być maksimum zgodnie z EU rozporzadzeniem 0,05g/m3 powietrza w pomieszczeniu. Jest także w żywności o oznaczeniu E 240. Więc bez przesady. Jest też w kosmetykach do paznokci i włosów... Kupuj deski z napisem Formaldehyd Frei lub Free, będziesz mógł być pewny, że jet tam tego maksimum dopuszczalne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts