qqlio 10.09.2019 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2019 Witajcie,Będę wdzięczny za poradę w następującej sprawie - sąsiad (jak się okazało przy wizji lokalnej) podniósł swoją działkę przy granicy z moją o jakieś 3 do 5 metrów wysokości. Żeby sytytuacja była jaśniejsza - już wcześniej ta moja była niżej o "skarpę" (ok. 1 metra).Natomiast teraz powstało ogromne zwałowisko, które w sumie czyni działkę nieużywalną, bo odczucie jest, jakby się siedziało w studni... Żadna z tych działek nie jest w tej chwili zabudowana. Na jakiej podstawie mogę próbować (i w jakich urzędach) coś z tym robić? Myślałęm o "stosunkach wodnych", ale obawiam się, że padnie stwierdzenie, że woda "płynie w dół jak dawniej". Może i prawda, ale skala tego nasypu jest dość przytłaczająca... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/249387-wysokie-podniesienie-terenu-u-s%C4%85siada/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 11.09.2019 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2019 w Ustawie Prawo Budowlane jest definicja BUDOWLI :" budowli – należy przez to rozumieć każdy obiekt budowlany niebędący budynkiem lub obiektem małej architektury, jak: ... budowle ziemne, ... "skarpa jest taką "budowlą", obiektem budowlanym i podlega procedurom administracyjnym, w tym opracowaniu Projektu Zagospodarowania Działki oraz ( na jego podstawie ) Decyzji Administracyjnej, gdzie przed jej wydaniem sprawdzana jest zgodność "inwestycji" z zapisami Planu Miejscowego.jeśli nie ma Projektu, Decyzji, ... czy też ( tym samym ) zgodności z Planem Miejscowym, to ta budowla jest samowolą budowlaną.Proponuje napisać odpowiednie Pismo do Inspektora Nadzoru Budowlanego dla danej miejscowości opisując sytuację. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/249387-wysokie-podniesienie-terenu-u-s%C4%85siada/#findComment-7715659 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts