qqlio 10.09.2019 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2019 Witajcie,Będę wdzięczny za poradę w następującej sprawie - sąsiad (jak się okazało przy wizji lokalnej) podniósł swoją działkę przy granicy z moją o jakieś 3 do 5 metrów wysokości. Żeby sytytuacja była jaśniejsza - już wcześniej ta moja była niżej o "skarpę" (ok. 1 metra).Natomiast teraz powstało ogromne zwałowisko, które w sumie czyni działkę nieużywalną, bo odczucie jest, jakby się siedziało w studni... Żadna z tych działek nie jest w tej chwili zabudowana. Na jakiej podstawie mogę próbować (i w jakich urzędach) coś z tym robić? Myślałęm o "stosunkach wodnych", ale obawiam się, że padnie stwierdzenie, że woda "płynie w dół jak dawniej". Może i prawda, ale skala tego nasypu jest dość przytłaczająca... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 11.09.2019 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2019 w Ustawie Prawo Budowlane jest definicja BUDOWLI :" budowli – należy przez to rozumieć każdy obiekt budowlany niebędący budynkiem lub obiektem małej architektury, jak: ... budowle ziemne, ... "skarpa jest taką "budowlą", obiektem budowlanym i podlega procedurom administracyjnym, w tym opracowaniu Projektu Zagospodarowania Działki oraz ( na jego podstawie ) Decyzji Administracyjnej, gdzie przed jej wydaniem sprawdzana jest zgodność "inwestycji" z zapisami Planu Miejscowego.jeśli nie ma Projektu, Decyzji, ... czy też ( tym samym ) zgodności z Planem Miejscowym, to ta budowla jest samowolą budowlaną.Proponuje napisać odpowiednie Pismo do Inspektora Nadzoru Budowlanego dla danej miejscowości opisując sytuację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts