Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wysokie podniesienie terenu u sąsiada

qqlio

Recommended Posts

Witajcie,

Będę wdzięczny za poradę w następującej sprawie -

sąsiad (jak się okazało przy wizji lokalnej) podniósł swoją działkę przy granicy z moją o jakieś 3 do 5 metrów wysokości.

Żeby sytytuacja była jaśniejsza - już wcześniej ta moja była niżej o "skarpę" (ok. 1 metra).

Natomiast teraz powstało ogromne zwałowisko, które w sumie czyni działkę nieużywalną, bo odczucie jest, jakby się siedziało w studni...

Żadna z tych działek nie jest w tej chwili zabudowana.

Na jakiej podstawie mogę próbować (i w jakich urzędach) coś z tym robić? Myślałęm o "stosunkach wodnych", ale obawiam się, że padnie stwierdzenie, że woda "płynie w dół jak dawniej". Może i prawda, ale skala tego nasypu jest dość przytłaczająca...

w Ustawie Prawo Budowlane jest definicja BUDOWLI :

" budowli – należy przez to rozumieć każdy obiekt budowlany niebędący budynkiem lub obiektem małej architektury, jak: ... budowle ziemne, ... "

skarpa jest taką "budowlą", obiektem budowlanym i podlega procedurom administracyjnym, w tym opracowaniu Projektu Zagospodarowania Działki oraz ( na jego podstawie ) Decyzji Administracyjnej, gdzie przed jej wydaniem sprawdzana jest zgodność "inwestycji" z zapisami Planu Miejscowego.

jeśli nie ma Projektu, Decyzji, ... czy też ( tym samym ) zgodności z Planem Miejscowym, to ta budowla jest samowolą budowlaną.

Proponuje napisać odpowiednie Pismo do Inspektora Nadzoru Budowlanego dla danej miejscowości opisując sytuację.