Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z Jakością kostki brukowej proszę o radę

Recommended Posts

Witam

Zamówiłem u jednego z większych producentów kostki brukowej w moim regionie ok 600 m2 kostki. Dostawy były podzielone na 3 etapy. Kolor kostki to grafit. Pierwsza partia i trzecia wyglądają naprawdę ok lecz druga partia która leży w sumie obok partii trzeciej według mnie sporo odstaje jeżeli chodzi o kolorystykę. Producent upiera się że lekkie zmiany w odcieniu mogą występować tylko że według mnie jest to przepaść i jedna kostka to zdecydowanie grafit a druga to w 100 % mozna napisać ciemny szary... Przy okazji wspomnę że kostka z którą mam problem ma bardzo dużo wykwitow gdzie inne partie maja zdecydowanie dużo mniej. Co o tym sądzicie?

Edytowane przez Nervil18

• 2 weeks później...
Są to dwie różne wersje kolorystyczne kostki, grafitowa i szara. Na pewno nastąpiła pomyłka przy wydawaniu towaru, problem może teraz polegać na tym, że kostka ułożona na nawierzchni zazwyczaj nie podlega reklamacji. Trzeba było zgłaszać to kiedy kostka była jeszcze na paletach. Wykwity wapienne są zjawiskiem naturalnym w wyrobach betonowych co uwzględnia również polska norma, znikają z czasem. Wykwit może pojawić się w każdej kostce, niezależnie czy zapłacimy za nią 200zł za metr czy 20zł. Jeżeli chce Pan spróbować przyspieszyć znikanie wykwitów można spróbować na małym fragmencie przemyć kostkę mieszanką wody z octem spirytusowym, proporcje 2 szklanki octu : 1 szklanka wody

• 1 month później...