wluczykij 11.09.2019 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2019 witam. chciałem zamontować kominek przy ścianie zewnętrznej gdzie kończy się dach (najnizszy punkt). I aby komin nie szedł poza dachem 4m, chciałem schować rure w nieuzytecznym strychu. czyli zastosowc jakies kolanka. czy taki montaz jest mozliwy, bezpieczny i bezproblemowy w uzywaniu? nie wiem czy sa potrzebne jeszcze jakies informacje, z checia odpowiem na pytania, kominek 6-9 KW zrobilem schemat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 11.09.2019 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2019 Nie, taki montaż nie jest dopuszczalny . Pomijając inne powody Przewód kominowy powinien być prowadzony pionowo, a jego przekrój powinien być jednakowy na całej długości. Dopuszcza się odchylenie komina w kierunku pionowym nie więcej niż 30°, a w części skośnej należy zastosować otwór rewizyjny. Przewody kominowe mogą mieć w przekroju kształt koła, owalu, kwadratu czy prostokąta. Przekrój czy średnica komina nie może być mniejsza od średnicy wylotu spalin z kotła. https://www.darco.com.pl/systemy-kominowe/przepisy-prawne/art,1,przepisy-prawne-dotyczace-przewodow-kominowych.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobertJG 12.09.2019 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2019 "Przewód kominowy powinien być prowadzony pionowo, a jego przekrój powinien być jednakowy na całej długości. Dopuszcza się odchylenie komina w kierunku pionowym nie więcej niż 30°, a w części skośnej należy zastosować otwór rewizyjny." Oczywiście, że się da ale diabeł tkwi w szczegółach.Jeśli nie planujesz w przyszłości strychu przekształcić w użytkowy, to bezpieczniej będzie przebić się przez ścianę i poprowadzić rurę spalinową wzdłuż ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wluczykij 12.09.2019 07:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2019 Dzięki Panowie za info. RobertJG o jakich szczgółach piszesz?strychu nie zamierzam przerabiac i zawsze bedzie nieuzyteczny. (dlatego nie rozumiem dlaczego lepiej rure prowadzic na zewnatrz?) a na zewnątrz po ścianie też to bardzo kiekorzystnie wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobertJG 13.09.2019 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2019 A to już kwestia gustu. Mnie osobiście podoba się komin stalowy na zewnątrz.Ale rozumiem też, że komuś się może nie podobać. Pisząc o szczegółach chodziło mi na przykład o minimalnej odległości rury spalinowej od elementów palnych (np. drewno) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 13.09.2019 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2019 Oczywiście, że się da ale diabeł tkwi w szczegółach. Jeśli nie planujesz w przyszłości strychu przekształcić w użytkowy, to bezpieczniej będzie przebić się przez ścianę i poprowadzić rurę spalinową wzdłuż ściany. Wzdłuż ściany szczytowej po skośie 30 st. od pionu? Nie wiadomo jaki jest ten dach i czy dach jest dwuspadowy czy np. kopertowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobertJG 14.09.2019 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2019 Wzdłuż ściany szczytowej po skośie 30 st. od pionu? Nie wiadomo jaki jest ten dach i czy dach jest dwuspadowy czy np. kopertowy. Polecam czytanie ze zrozumieniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts