Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

sciana trojwarstwowa

Gość

Recommended Posts

czesc

szanowni forumowicze

najuprzejmiej prosze o wyjawienie jaka macie sciane 3 warstwowa

mam nadzieje ze nie sprawi to zbyt duzego problemu

1. sciana wewnetrzna /material/grubosc

2. izolacja/material grubosc

3. sciana zewnetrzna/material /grubosc

jak szanowni forumowicze wykonaliscie fundament?

czy ktos z szanownych forumowiczow posiada moze piwnice?

wybaczcie narzucenie formy odpowiedzi (Punkty 1, 2, 3) ale to wprowadzi troche porzadku, ktorego nigdy za wiele

widac mam dzisiaj pecha, albo to forum zeszlo juz na psy

co zaloze jakis watek to zamiast oczekiwanej wymiany informacji

przywlekaja mi sie jacys niespelnieni filozofowie, albo wsiury, co to chca za wszelka cene pokazac na co ich stac i ucza wszystkich dookola ;)

rece opadaja

te forum powinno byc odplatne a za bezsensowne wypowiedzi powinni z niego wyrzucac

Witaj mój Idolu!

Służę odpowiedzią:

-deszczułki ze skrzynek po owocach jakieś 2cm

-8 cm izolacji papierowej głównie gazety codzienne i trochę dzieł Lenina z likwidowanej biblioteki

-3-4 cm blachy falistej zdjętej ze śmietników i daszków przyn klatkach,gdzieniegdzie sklejka,drzwi od starej szafy i stary spadochron.

Witaj mój Idolu!

Służę odpowiedzią:

-deszczułki ze skrzynek po owocach jakieś 2cm

-8 cm izolacji papierowej głównie gazety codzienne i trochę dzieł Lenina z likwidowanej biblioteki

-3-4 cm blachy falistej zdjętej ze śmietników i daszków przyn klatkach,gdzieniegdzie sklejka,drzwi od starej szafy i stary spadochron.

Skąd gebeza takiej wrogości ??

Oczywiście u wszystkich, nie tylko u Ciebie.

cosik_janosik

Dzieki, cieszy, że mamy podobną wrażliwość.

Po moich postach padło: burak, wieśniak. Wystarczy napisac gdzie sie buduje i od razu widac, że Katowice to prawie metropolia ;)

W dodatku bym się nie zdziwił, jeśli ten wienczyslaw to twoja sprawka (da się to sprawdzić po IP).

Też mi to przyszło do głowy :)

no nie pisalem od paru miechow to fakt

bo powiem wam szczerze ze te forumowskie pogadanki to ciezki temat i po kilku tygodniach pisania potrzebuje dluzszej przerwy

nie wiem prawdopodobnie dlatego, ze na moje posty zamiast rzeczowych odpowiedzi dostaje same smieci ( wylaczajac tych, ktorzy pisza do rzeczy)

nie wiem pewnie smece i moze wy macie racje

w sumie jeszcze tak na prawde nei buduje tylko sie do tego przymierzam

na razie zbieram kase

chyba powinienem poczekac az zaczne budowac moze wtedy znajde z wami wspolny jezyk

narazie

ciesze sie ze mnie jednak lubicie

Leon, w duchu wierzyłem, że jesteś konstruktywny i komuniktywny :)

... ze na moje posty zamiast rzeczowych odpowiedzi dostaje same smieci

Z tymi odpowiedziami to mam czasem podobne odczucia. (Nie chodzi mi o pyskówki, do których czasem dochodzi.) Ja czasem po odczytaniu odpowiedzi jestem rozczarowany. Jednak często z tych niesatysfakcjonujących odpowiedzi wyciagam satysfakcjnujace wnioski.

To jest tak jak w tym starym dowcipie: Jak Ci ktos pierwszy raz powie, że jesteś idiotą - zignouj to, po drugim razie - zastanów się, po trzecim - idź do psychiatry

:)

leonie,

nie bierz tego tak personalnie do siebie, i pokaż więcej poczucia humoru :)

nie zrażaj się i pisz, tylko czasem przed zadaniem pytania skorzystaj z funkcji szukaj, a potem pytaj konkretnie, bo zadałeś pytanie bardzo ogólne, o tym było jakieś parę milionów postów.

Ściana o której pisał MEDYK jest bardzo popularnym rozwiązaniem. Ja mam ścinę dwuwarstwową - silikaty (polskie) plus 15 cm styropianu. Wyszło bardzo tanio - materiał 6,5 tys, robocizna 7 tys, ocieplenie (ze wszystkim) 6 tys. Razem 19,5 tys, mówię o samych ścianach, do tego klej i inne dodatki. Czyli niewiele ponad 20 tys.

Domek ok 170 m2, parterowy, więc ścian relatywnie dużo. Choć pewnie dla niektórych to maleńka chałupka.

Fundament wykonany normalnie-wykop, w to beton, na to bloczki, wieniec, izolacje, drenaż.

Nie mam piwnicy i jeśli nie jest ci koniecznie potrzebna, to nie rób.

Pozdrawiam

Beata

A u mnie jest tak:

- silikat 24 cm (46 pln m2)

- styropian 15 cm (10 + 5 na zakładkę) (23 pln m2)

- silikat 12 cm (27 pln m2)

Materiał wychodzi razem 96 pln za m2

Do tego trzeba jeszcze doliczyć:

- kotwy (4 szt m2 - za sztuke płaciłem niecałe 2 pln)

- klej do silikatu (worek 25 kg kosztował niecałe 15 pln) - wydajność ok 3m2 ściany 3w z worka

Pozdrawiam