nigel167 13.09.2019 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2019 Witam wszystkich,W obecnej chwili jestem na etapie instalacji wentylacji mechanicznej. Chciałbym również zwiększyć jej sprawność poprzez zasilenie czerpni za pośrednictwem GWC. Na ten moment materiały z którymi się spotkałem wskazują, aby "wejść" do budynku pod fundamentem. Chciałbym jednak tego uniknąć poprzez poprowadzenie rur na murze budynku do poddasza, gdzie będzie zlokalizowany rekuperator. Rury zasilające będą miały wysokość 9 cm, przy 20 cm ociepleniu styropianem pozostanie w tym miejscu 11 cm izolacji.Czy macie doświadczenie z takim prowadzeniem czerpni? Czy jest to akceptowalne rozwiązanie, czy mogę spodziewać się dużych strat w uzysku względem prowadzenia wewnątrz budynku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 13.09.2019 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2019 Daruj sobie takie rozwiązanie...na tym odcinku po ścianie stracisz praktycznie wszystko...Generalnie GWC to dość ciężki temat i trzeba dość dużo determinacji w budowie instalacji wentylacyjnej aby jakiekolwiek efekty były widoczne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts