Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Lekki dołek pod panelami w przedpokoju

maslopi

Recommended Posts

Dzień dobry,

jest to mój pierwszy post i z góry bardzo dziękuję za wskazówki.

Mam nowo wylaną podłogę (wylewka samopoziomująca) i położone na nią panele. Niestety jednak wylewka była robiona osobno dla różnych pomieszczeń, mimo połączonej podłogi (bez progów). W związku z tym w przedpokoju, między pokojami jest lekki dołek. Nie zauważyłem tego i zostały na to położone panele (podkład 5mm z folią _ panele 8mm AC4). W tym momencie wchodząc do mieszkania podłoga delikatnie się ugina, a w jednym newralgicznym miejscu zaczynają skrzypieć panele na łączeniach. Chciałbym to poprawić, najlepiej podkładając coś co wyrówna tą nierówność. Czego użyć?

Dodatkowa trudność to to, że mam już część mebli, których nie mogę ruszyć, tak, żeby zacząć od tyłu paneli - muszę w kolejności w jakiej były układane - tj. wyciągać panele z piórami. Zastanawiam się jak to zrobić, żeby ich nie uszkodzić - szczególnie pierwszego rzędu przy ścianie gdzie dylatacja ledwo pozwala na wyciągnięcie tego pióra. Czymś podważyć drugi rząd, żeby nie uszkodzić tych piór? Mam spokojne dojście do podłogi od progu, ale w jedną stronę jest to później jeszcze prawie 5m paneli przy ścianie.

Zamieszczę jeszcze zdjęcia tego problemu:

Przedpokój:

https://drive.google.com/open?id=1fILkonXHtZA-Lf67YZmbDGwRSzU353KV

rsz_przedpokój.jpg

Obrysowany dołek, a strzałka ilustruje gdzie skrzypi.

Dołek z perspektywy drzwi wejściowych:

https://drive.google.com/open?id=1CEGU84a4FvQS2MKpymTH7MA8XSF8ufw_

rsz_drzwi.jpg

Potencjalne miejsce rozpoczęcia ściągania paneli (próg i dylatacja:

https://drive.google.com/open?id=1AcA2yvIZbReUYqjoxJ69rny2tijHv1P9

rsz_próg_i_dylatacja.jpg

Bardzo dziękuję za wszelkie wskazówki.

Edit: Dodaję zdjęcia w formie załączników.

Edytowane przez maslopi
Dodanie załączników

Chciałbym zaktualizować temat o zdjęcie wylewki, które znalazłem. Widać na nim jak była zrobiona wylewka samopoziomująca, a nie niej jeszcze wylewka, którą wyrównali nierówności - czego nie powinni robić. Wydawało się to wszystko w miarę równe i zapewniali mnie, że takie drobnostki wyrówna podkład, no ale z tym pracuję i muszę to jakoś poprawić.

Na zdjęciu na czerwono oznaczone miejsca, gdzie podłoga się załamuje, a na zielono, gdzie w moim odczuciu jest już idealnie.

https://drive.google.com/file/d/1onRg5BOMXGtXlN_vffBMrf0-8ohkv4nN/view?usp=sharing

Pozdrawiam

EDIT:

Odkryłem, że mogę dodać zdjęcia w formie załączników:

rsz_wylewka.jpg

Edytowane przez maslopi
dodanie załącznika

Przepraszam za ponowne podbicie, ale powtórzę najważniejsze dla mnie pytanie.

Potrzebuję zniwelować 2-3mm różnicy na powierzchni 1x2m. Co zastosować do podłożenia pod podkładem, w tym newralgicznym miejscu? Jest jakiś cienki, twardszy niż standardowo, podkład? Czy zupełnie inaczej to rozwiązać?

Przepraszam za ponowne podbicie, ale powtórzę najważniejsze dla mnie pytani

Potrzebuję zniwelować 2-3mm różnicy na powierzchni 1x2m. Co zastosować do podłożenia pod podkładem, w tym newralgicznym miejscu? Jest jakiś cienki, twardszy niż standardowo, podkład? Czy zupełnie inaczej to rozwiązać?

Weź łatę i klej do płytek i tyle. Chodzi tylko o płaszczyznę.