historia1234 15.09.2019 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2019 WitamZe względu na brak finansów muszę wykonać ocieplenie ścian zewnętrznych we własnym zakresie. Niestety okazało się że ściany są krzywe, tzn są prawie pionowe do stropu (około 2,8m), następnie jest garb na części stopu a następnie ściany piętra mają lekki przechył do wnętrza budynku. Zastanawiam się jak podejść do tematu aby to trochę naprostować. No i jak to wyliczyć jak daleko odejść pierwszą warstwą styropianu od ściany aby zachować w miarę pion i aby na gorzę nie okazało się że wychodzi mi mniej niż grubość styropianu. Co w przypadku listwy startowej jeśli będę musiał odsunąć się od ściany 3 lub 4 cm. W ogóle jak daleko można się odsunąć aby klej jeszcze trzymał. Styropian na 20 cm i taką też zamówiłem listwę startową.Liczę na wasze porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 15.09.2019 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2019 Ciężko doradzać nie stojąc przed ścianą...Ja bym wolał dać mniej styropianu na garbie niż odsuwać listwę startową i walić "tony" kleju więcej na całej ścianie. Jak odsuniesz dół, to jeszcze gorzej będzie powyżej, gdzie ściana do środka leci. Jak wyliczyć? Deski sobie przybij do ściany, pospuszczaj piony, do nich przykładaj sznurek w poziomie i zobaczysz gdzie ile wejdzie. Niestety, jak murarze spieprzą, to trzeba się "bawić" żeby porządnie wyglądało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkaczor123 16.09.2019 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2019 Tak jak napisał kolega Pytajnick trzeba będzie się trochę namęczyć docinając styropian w miejscach "garbów" zamiast 20cm będziesz miał 16cm ale wizualnie będzie to wyglądało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukasz11 16.09.2019 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2019 A nie da się tego zrobić jakoś inaczej? Jak rozumiem garb jest na wieńcu. Wieniec jest betonowy i lepiej przewodzi ciepło niż reszta ściany. Wypadaloby więc tam szczerze mówiąc dawać więcej ocieplenia niż na reszcie ściany. A tu wypada rac mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 16.09.2019 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2019 Da radę inaczej... maszynka do cięcia styropianu i równanie w górę i w dół od garbu cienkimi plastrami styropianu na piankę lin klej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
historia1234 16.09.2019 18:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2019 Kupiłem dziś pion i sznurek i pomierzyłem piony i poziomy według waszych wskazówek. Chyba nie jest tak źle. W poziomie jest ok, jeśli chodzi o pion to jest róźnica od 1 do 1,5 cm. W zwązku z tym mam zamiar odsunąć listwę startową o około 2-2.5cm od ściany aby mieć margines. Listwę zamontowałbym poprzez kliny. Co o tym myślicie? Mam jeszcze pytanie o kołki do listwy startowej i do kołkowania. Czy 8 cm do listwy i 26cm do kołkowania będą odpowiednie? Mur jest z pustaka ceramicznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
historia1234 22.09.2019 06:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2019 Zacząłem już kłaść styropian. Mimo dużych chęci nie jestem w stanie ułożyć płyt styropianowych bez szczelin. Jest dosyć sporo szczelin 1, 2 lub 3 milimetrowych, gdzie będzie bardzo trudno mi zapiankować. Czy może lepiej jak już jest szczelina to ją powiększyć aby łatwiej można było zaaplikować pianę? Czy jednak pozostawić te szczeliny i nie martwić się tym? Nigdy nie przyglądałem się jak to wygląda jak robią to fachowcy. Może któryś się wypowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 23.09.2019 05:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2019 Przetrzyj tarką zanim położysz , la w większości przypadków kilka razy styro obrócić wystarczy aby dopasować . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts