Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie ścian - pytanie techniczne

Recommended Posts

Witam

Ze względu na brak finansów muszę wykonać ocieplenie ścian zewnętrznych we własnym zakresie. Niestety okazało się że ściany są krzywe, tzn są prawie pionowe do stropu (około 2,8m), następnie jest garb na części stopu a następnie ściany piętra mają lekki przechył do wnętrza budynku. Zastanawiam się jak podejść do tematu aby to trochę naprostować. No i jak to wyliczyć jak daleko odejść pierwszą warstwą styropianu od ściany aby zachować w miarę pion i aby na gorzę nie okazało się że wychodzi mi mniej niż grubość styropianu. Co w przypadku listwy startowej jeśli będę musiał odsunąć się od ściany 3 lub 4 cm. W ogóle jak daleko można się odsunąć aby klej jeszcze trzymał. Styropian na 20 cm i taką też zamówiłem listwę startową.

Liczę na wasze porady.

Ciężko doradzać nie stojąc przed ścianą...

Ja bym wolał dać mniej styropianu na garbie niż odsuwać listwę startową i walić "tony" kleju więcej na całej ścianie. Jak odsuniesz dół, to jeszcze gorzej będzie powyżej, gdzie ściana do środka leci.

Jak wyliczyć? Deski sobie przybij do ściany, pospuszczaj piony, do nich przykładaj sznurek w poziomie i zobaczysz gdzie ile wejdzie. Niestety, jak murarze spieprzą, to trzeba się "bawić" żeby porządnie wyglądało.

Kupiłem dziś pion i sznurek i pomierzyłem piony i poziomy według waszych wskazówek. Chyba nie jest tak źle. W poziomie jest ok, jeśli chodzi o pion to jest róźnica od 1 do 1,5 cm. W zwązku z tym mam zamiar odsunąć listwę startową o około 2-2.5cm od ściany aby mieć margines. Listwę zamontowałbym poprzez kliny. Co o tym myślicie? Mam jeszcze pytanie o kołki do listwy startowej i do kołkowania. Czy 8 cm do listwy i 26cm do kołkowania będą odpowiednie? Mur jest z pustaka ceramicznego.

Zacząłem już kłaść styropian. Mimo dużych chęci nie jestem w stanie ułożyć płyt styropianowych bez szczelin. Jest dosyć sporo szczelin 1, 2 lub 3 milimetrowych, gdzie będzie bardzo trudno mi zapiankować. Czy może lepiej jak już jest szczelina to ją powiększyć aby łatwiej można było zaaplikować pianę? Czy jednak pozostawić te szczeliny i nie martwić się tym? Nigdy nie przyglądałem się jak to wygląda jak robią to fachowcy. Może któryś się wypowie.