Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odbiór elektryki

Recommended Posts

Niestety nie moge znaleźć nigdzie informacji jakie konkretnie uprawnienia musi poisiadac elektryk aby wypisać mi protokół potrzebny do złożenia zawiadomienia o zkaończeniu budowy. Co więcej, nawet Pani w moim PINBie nie wie, powiedziała 'proszę złożyć, jak się okazą nieodpowiednie to wezwmiemy do poprawy' - no fajnie.

Na formularzu dostępnym na stronie PINB również jest tylko informacja, że jako ząłącznik potrzebny jest protokół sporządzony przez osobę z ODPOWIEDNIMI uprawnieniami...

Czy takie są ok? Orientujecie się w tej sprawie?

uprawnienia-2.jpg

uprawnienia1.jpg

U nas takie nie wystarczyły. Musiałem dodatkowo płacić za odbiory elektryka z uprawnieniami z polskiej izby inżynierów budownictwa. Wariactwo.

Niestety nie miałem takiej wiedzy jak zaczynałem budowę, a później urzędnicy zaskakują taką bombą na zakończenie. Zresztą do wentylacji mechanicznej, CO, wody i kanalizy też musiałem szukać fachowców z podobnymi papierami.

Wtedy mocno się interesowałem tematem, czytając różne forma i posty. Co Inspektorat to inne ustalenia, w innych gminach nie było tych wymagań.

U nas też nikt się nie pojawił na odbiory. Jak pojechałem odebrać papiery, to miły starszy Pan mi powiedział, że on jest w zasadzie sam, ma jednego stażystę do pomocy i nie jest fizycznie w stanie robić papierów na miejscu (a miał ich istny stos) i jeździć na odbiory. A na więcej etatów starostwo nie dało zgody. Był rozżalony na warunki pracy i powiedział że za poprzedniej władzy tak nie było :) Widać, że miał dość, ale żył myślą przejścia na emeryturę. Szkoda mi go było. Może dlatego szukają zabezpieczenia w postaci odbiorów instalatorów ze wszelkimi uprawnieniami, żeby później nie było pretensji że coś nie zostało sprawdzone.

Witam.

Ponieważ elektryk przeważnie nie jest uczestnikiem procesu budowlanego, wpisu do dziennika budowy dokonać nie może.

(Chyba, że oprócz świadectwa kwalifikacyjnego/świadectw posiada UB w odpowiednim zakresie).

Wobec tego wpisu dokonuje kierownik budowy i dołącza do niego odpowiedni protokół pomiarów instalacji elektrycznej.

Pomiary wykonuje elektryk uprawniony do przeprowadzania pomiarów, mający nie mniej niż świadectwo E grupy 1. Może również sporządzić protokół pomiarowy, ale musi być on podpisany przez osobę posiadającą świadectwo dozoru.

Również D może wykonać pomiary, napisać protokół i podpisać go.

Elektryk mający E+D+pomiary wykonuje wszystko to, co powyżej.

Dzięki wszystkim, widże, ze co kraj to obyczaj. Poprosze tego mojego kolege, zeby spisał protokół, kierownika, żeby zrobił wpis do dziennika i tak złożymy. Do tego jeszcze mam z Tauronu coś o gotowości przyłącza.
Po co?

Przecież, zgodnie z tym "Zawiadomieniem" elektryk jest całkowicie zbędny,

instalację może zrobić piekarz bez żadnych konsekwencji, byle by świeciło.

Napiszę krótko - tych z UB całkiem porąbało! Ale nie dziwię się, murarz i leśnik to nie rzemieślnik.