Robaczywy 16.09.2019 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2019 Niestety nie moge znaleźć nigdzie informacji jakie konkretnie uprawnienia musi poisiadac elektryk aby wypisać mi protokół potrzebny do złożenia zawiadomienia o zkaończeniu budowy. Co więcej, nawet Pani w moim PINBie nie wie, powiedziała 'proszę złożyć, jak się okazą nieodpowiednie to wezwmiemy do poprawy' - no fajnie. Na formularzu dostępnym na stronie PINB również jest tylko informacja, że jako ząłącznik potrzebny jest protokół sporządzony przez osobę z ODPOWIEDNIMI uprawnieniami... Czy takie są ok? Orientujecie się w tej sprawie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mku7i 16.09.2019 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2019 U nas takie nie wystarczyły. Musiałem dodatkowo płacić za odbiory elektryka z uprawnieniami z polskiej izby inżynierów budownictwa. Wariactwo. Niestety nie miałem takiej wiedzy jak zaczynałem budowę, a później urzędnicy zaskakują taką bombą na zakończenie. Zresztą do wentylacji mechanicznej, CO, wody i kanalizy też musiałem szukać fachowców z podobnymi papierami.Wtedy mocno się interesowałem tematem, czytając różne forma i posty. Co Inspektorat to inne ustalenia, w innych gminach nie było tych wymagań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mku7i 16.09.2019 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2019 U nas też nikt się nie pojawił na odbiory. Jak pojechałem odebrać papiery, to miły starszy Pan mi powiedział, że on jest w zasadzie sam, ma jednego stażystę do pomocy i nie jest fizycznie w stanie robić papierów na miejscu (a miał ich istny stos) i jeździć na odbiory. A na więcej etatów starostwo nie dało zgody. Był rozżalony na warunki pracy i powiedział że za poprzedniej władzy tak nie było Widać, że miał dość, ale żył myślą przejścia na emeryturę. Szkoda mi go było. Może dlatego szukają zabezpieczenia w postaci odbiorów instalatorów ze wszelkimi uprawnieniami, żeby później nie było pretensji że coś nie zostało sprawdzone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 16.09.2019 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2019 Witam.Ponieważ elektryk przeważnie nie jest uczestnikiem procesu budowlanego, wpisu do dziennika budowy dokonać nie może.(Chyba, że oprócz świadectwa kwalifikacyjnego/świadectw posiada UB w odpowiednim zakresie).Wobec tego wpisu dokonuje kierownik budowy i dołącza do niego odpowiedni protokół pomiarów instalacji elektrycznej.Pomiary wykonuje elektryk uprawniony do przeprowadzania pomiarów, mający nie mniej niż świadectwo E grupy 1. Może również sporządzić protokół pomiarowy, ale musi być on podpisany przez osobę posiadającą świadectwo dozoru.Również D może wykonać pomiary, napisać protokół i podpisać go.Elektryk mający E+D+pomiary wykonuje wszystko to, co powyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 16.09.2019 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2019 U nas wystarczył faktura z Enea... tak, tak faktura pow. poznański Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 16.09.2019 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2019 U nas wystarczył faktura z Enea... tak, tak faktura pow. poznański Do zgłoszenia budynku o pozwolenie na zasiedlenie/użytkowanie? Dziwne, bo co ma zakład energetyczny do instalacji budynku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 17.09.2019 04:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2019 Wymagania u nas w PINB http://pinb.powiatpoznan.ibip.pl/public/get_file_contents.php?id=300661 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robaczywy 19.09.2019 08:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2019 Dzięki wszystkim, widże, ze co kraj to obyczaj. Poprosze tego mojego kolege, zeby spisał protokół, kierownika, żeby zrobił wpis do dziennika i tak złożymy. Do tego jeszcze mam z Tauronu coś o gotowości przyłącza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 19.09.2019 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2019 Dzięki wszystkim, widże, ze co kraj to obyczaj. Poprosze tego mojego kolege, zeby spisał protokół, kierownika, żeby zrobił wpis do dziennika i tak złożymy. Do tego jeszcze mam z Tauronu coś o gotowości przyłącza. Po co? Przecież, zgodnie z tym "Zawiadomieniem" elektryk jest całkowicie zbędny, instalację może zrobić piekarz bez żadnych konsekwencji, byle by świeciło. Napiszę krótko - tych z UB całkiem porąbało! Ale nie dziwię się, murarz i leśnik to nie rzemieślnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts