Dyzio997 17.09.2019 05:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2019 Witam, Czytam forum od dawna, wiele rad mi pomogło w wielu kwestiach z wszelakiego rodzaju remontami. Kupiłem w Lipcu dom i przede mną pierwszy sezon grzewczy. Niestety poprzedni właściciel niewiele mi powiedział o piecu, nie ma też tabliczki znamionowej. Piec jest spory, podejrzewam, że ok 20kW, palnik rynnowy, dosyć długi podajnik ślimakowy. Sterwonik- TECH ST-37. Od 2-3 tygodni grzeję bojler piecem i przy okazji sprawdzam lokalnie dostępne Ekogroszki + zamówiłem paletę testową Sobianek (Bronze/Silver/Gold). Aktualnie zasypanego mam czystego Pieklorza z KWK Chwałowice i myślę, że dosyć fajnie się spala w porównaniu z marketówkami. Chciałbym uzyskac kilka porad, jak spalać efektywnie i w miarę ekonomicznie groszek na palniku rynnowym. Czy ustawienia z retort zdadzą egzamin na palniku rynnowym? Aktualne ustawienia, które codziennie minimalnie modyfikuję: Temp. zadana: 62st. C Czas podawania: 5s Czas przerwy podawania: 45s Nadmuch: (skala biegowa 1-10) 2 bieg, klapka wentylatora otwarta na 1/4 Przerwa w podtrzymaniu: 10min. Praca w podtrzymaniu: podajnik 10s, nadmuch 15s na 2 biegu Wydaję mi się, że mam na zbyt małej długości rynny żar, ale to ktoś mi musi potwierdzić jak powinno być. Jaka technika palenia? Czytałem, że w zimę najlepiej ustawić spalanie tak, żeby piec praktyczni wcale nie przechodził w tryb podtrzymania, prawda to? Jeżeli tak to rozumiem, że ustawiam mały nawiew i przerwę podawania ustawiam według ilości żaru na palniku, żeby się przypadkiem do zasobnika nie cofał. Tryb pracy optymalny dla tego sterownika to będzie chyba "pompy równolegle" i tu pytanie, jaką temp. załączania pomp ustawić (nie ma oddzielnych ustawień na C.O i CWU)? Jaka technika palenia wyłącznie na CWU? Bo zdaje mi się, że ciągła praca pieca w tym przypadku sensu ekonomicznego nie ma, lepiej chyba, żeby tutaj piec w trybie podtrzymania przebywał zdecydowanie dłużej? Załączam kilka zdjęć, głónie, żeby pokazać jaki mam palnik. Za wszelkie, nawet najmniejsze sugestie będę wdzięczny, również odpowiem na każde pytanie, mogę porobić więcej zdjęć. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.