Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

HG04 energy + spod skrzydeł hexagreen - czyli stodoła jak się patrzy

Recommended Posts

• Odpowiedzi 265
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kolejny dzień za nami :)

Biały montaż w toalecie

IMG_20190918_182359667.jpg

oraz zainstalowany został blaszak 3x5m,

IMG_20190918_135314158_HDR.jpg

który będzie służył w trakcie budowy jako przechowalnia gratów, jakichś materiałów itp.

Działkę nawiedził też geodeta, który wyznaczył już położenie domu, więc można już działać na poważnie ;)

IMG_20190918_180313856_HDR.jpg

Dziś została dokupiona taczka :D bo ponoć ma się przydać :)

W poniedziałek koparka wjeżdża na plac budowy i pogłębia wykop w miejscu płyty, aby wyjść z wszystkim na ustalony punkt zerowy.

Blaszak został obłożony cegłami i przykryty ziemią aby nie wiało pod blachą wewnątrz :)

Mam nadzieję, że pogoda dopisze i ekipa ruszy w poniedziałek

Kolejne kilka dni minęły.

Piach pod płytę wrzucony w ilości siedmiu Kamazów :D

IMG_20190924_114604602_HDR.jpg

Rozgarnięte koparką i łopatami i ubijane

IMG_20190925_103323819.jpg

Montaż systemu kanalizacji i przepustów pod wodę i elektrykę, brakuje jeszcze doprowadzenia powietrza do kominka, ale na niego dziś już nie starczyło czasu, znaczy zapomniało mi się, że takowy ma być :p

IMG_20190925_140724381_HDR.jpg

Niebawem przywiozą kruszywo granulacji 0-60 i będziemy znów ubijać ;)

Kolejny dzień za nami. Niestety nawet mały kamień ciężko jest dobrze wypoziomować

IMG_20191001_174646422.jpg

Kamień ubity i zbity ładnie, ale poziom w niektórych miejscach ciężko uzyskać, dlatego też dorzuciliśmy suchy beton i wypoziomowaliśmy idealnie, aby później łatwiej można było układać styropian

IMG_20191003_180031442.jpg

Kolejne prace (układanie styropianu i zbrojenie) musiały zostać przesunięte. Przyjechał styropian, ale okazało się, że to białoruski styropian i zrezygnowaliśmy z niego po opiniach w internecie oraz opinie Nadzoru Budowlanego

IMG_20191002_162705545.jpg

https://www.gunb.gov.pl/probka/362-2016

Niestety z jakością nie ma on nic wspólnego i moim zdaniem importer nie powinien go w ogóle sprowadzać. Dane na etykiecie wprowadzają w błąd.

Czekamy za synthosem xps prime s30 - pewny i sprawdzony i przede wszystkim z Polski

@DITMAG, świetnie, praca postępuje :) Robisz płytę swoimi siłami czy zlecasz coś prócz koparki? Zapoznaję*się obecnie z tematem budowy i z tego co wyczytałem to rzekomo płyta to bardzo skomplikowany temat, który warto zlecić*fachowcom/specjalistom, a tu wydaje mi się, że działasz samodzielnie, więc jestem teraz zmieszany :)

Widzę, że Twoja płyta jest zupełnie prostokątna – będziesz jakoś inaczej podchodził*do wybudowania tego drugiego pomieszczenia gospodarczego przy wejściu do domu czy zrezygnowałeś z niego?

Powierzchnia płyty bardzo zbliżona do mojego wymarzonego projektu, któremu przyglądam się od długiego czasu. Ciekaw jestem kosztów płyty.

Edytowane przez tomkowz
Dodanie treści.

@DITMAG, świetnie, praca postępuje :) Robisz płytę swoimi siłami czy zlecasz coś prócz koparki? Zapoznaję*się obecnie z tematem budowy i z tego co wyczytałem to rzekomo płyta to bardzo skomplikowany temat, który warto zlecić*fachowcom/specjalistom, a tu wydaje mi się, że działasz samodzielnie, więc jestem teraz zmieszany :)

Widzę, że Twoja płyta jest zupełnie prostokątna – będziesz jakoś inaczej podchodził*do wybudowania tego drugiego pomieszczenia gospodarczego przy wejściu do domu czy zrezygnowałeś z niego?

Powierzchnia płyty bardzo zbliżona do mojego wymarzonego projektu, któremu przyglądam się od długiego czasu. Ciekaw jestem kosztów płyty.

Znalazłem fajnych chłopaków, którzy wcześniej mieli do czynienia z płytami, choć nie aż takimi. W tej części lubelszczyzny wszyscy się dziwią co ja tam robię, najpierw piaski, później kamień, suchy beton i dopiero wtedy właściwa płyta ;)

W tym momencie zapewne warto (o ile masz już działkę), wziąć geologa i zrobić badanie gruntu aby określić na czym posadzić tą płytę. W moim przypadku mógłbym położyć ją na samym piasku, później suchy beton i już robić płytę. Jednak ubity kamień jest zdecydowanie lepszym podłożem pod takie rzeczy, choć może wydawać się w wielu przypadkach zwyczajnie zbyteczny. Gdybyśmy zamiast kamienia wrzucali piach ok. 6k byśmy zaoszczędzili.

Płyta jest całkowicie prostokątna, garaż (zupełnie inny jak w projekcie) będzie dobudowany odrębnie, tak samo jak pomieszczenie gospodarcze przy wejściu. Szerokość działki nie pozwalała aby się zmieścić tak jak w projekcie, choć z perspektywy czasu nawet i dobrze ;)

Co do kosztów płyty - piasek 2,5k, kruszywo 10k, styropiany ok. 14k, beton 11k, zbrojenia na cały dom 8,5k, folia PE + OSB i drewno na szalowanie płyty + przepusty kanalizacji itp - około 3k. Wychodzi w samym materiale około 50k PLN plus robota.

Do tego dojdzie styropian opaskowy przyklejony do XPS i przykryty folią kubełkową a to zostanie przykryte warstwą piachu i ziemi :) W materiale jakieś 2k PLN

Płyta w takim stanie:

IMG_20191016_170654695_HDR.jpg

Teraz może, jak to KB mówił - padać ;)

W przyszłym tygodniu zaczynamy murować ściany :)

• Like 1

Cegły pomału lądują na płycie :) Zdecydowaliśmy się na cegły silikatowe FORTIVO UNISIL P+W z Niemiec (nie tych na zachodzie, ale z miejscowości Niemce w Lubelskim ;) ). Ściany będą miały 18cm grubości, w murach zewnętrznych będzie 10 trzpieni :)

IMG_20191022_161458207_HDR.jpg

Oprócz ludzi i zwierzęta czasem zaglądają na budowę ;)

IMG_20191022_152931639_HDR.jpg

Pogoda dopisuje, więc trzeba działać dalej :)

Dziś kolejny dzień budowy, chyba najbardziej widoczny z wszystkich dotychczasowych :)

Murarze weszli na płytę i zaczęli murować :)

Pierwsza warstwa na zaprawę cementową a kolejne już na "klej". Wzięliśmy zaprawę ytong-silka do cienkich spoin

https://www.ytong-silka.pl/pl/zaprawy-murarskie.php

Najciekawsze w tym wszystkim? Majster mówi - 45 lat muruje domu, ale taki pierwszy raz muruje :D Zawsze jest ten pierwszy raz :)

Dziś bez zdjęć, bo tak byłem tym wszystkim zaaferowany, że nie zrobiłem żadnej fotki :p

Świeży jestem w temacie płyt zatem zapytam. Widzę, że XPS wystaje jeszcze ponad płytę sporo a docelowo będzie chyba na równo z podłogą? Nie pisałeś nic o ogrzewaniu podłogowym, a pewnie takie będzie. Czy teraz do tego co zostało wylane przyjdzie instalacja ogrzewania podłogowego i kolejna wylewka z tego samego betonu co do tej pory czy będzie to jastrych czy coś innego? U każdego płyta wygląda trochę inaczej.

Świeży jestem w temacie płyt zatem zapytam. Widzę, że XPS wystaje jeszcze ponad płytę sporo a docelowo będzie chyba na równo z podłogą? Nie pisałeś nic o ogrzewaniu podłogowym, a pewnie takie będzie. Czy teraz do tego co zostało wylane przyjdzie instalacja ogrzewania podłogowego i kolejna wylewka z tego samego betonu co do tej pory czy będzie to jastrych czy coś innego? U każdego płyta wygląda trochę inaczej.

Styropian z XPS stworzył wannę dla betonu. W miejscach okien i drzwi będzie wycięty na szerokość stolarki, która będzie montowana w warstwie ocieplenia. Reszta będzie stanowiła cokół dookoła domu. Na ten styropian przyjdzie grafitowy styropian fasadowy o 2 cm szerszy od tego XPSa.

W domu będzie ogrzewanie podłogowe (czy wodne, czy elektryczne - jeszcze nie wiem do końca). Na ten beton który jest wylany będzie położone jeszcze 5cm styropianu, cała instalacja podłogowa i posadzka anhydrytowa oraz klej i płytki. Łącznie podniesiemy się od betonu o około 12-13cm.