DITMAG 17.09.2019 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2019 Zaczynamy Projekt: https://hexagreen.pl/product/projekt-domu-dom-pasywny-hg-04-energo/ Działamy zatem Pierwsza budowla (ponoć najważniejsza) już stoi Humus ściągnięty i niebawem kolejne prace Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nayri 17.09.2019 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2019 Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DITMAG 19.09.2019 08:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2019 Kolejny dzień za nami Biały montaż w toalecie oraz zainstalowany został blaszak 3x5m, który będzie służył w trakcie budowy jako przechowalnia gratów, jakichś materiałów itp. Działkę nawiedził też geodeta, który wyznaczył już położenie domu, więc można już działać na poważnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DITMAG 20.09.2019 17:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2019 Dziś została dokupiona taczka bo ponoć ma się przydać W poniedziałek koparka wjeżdża na plac budowy i pogłębia wykop w miejscu płyty, aby wyjść z wszystkim na ustalony punkt zerowy. Blaszak został obłożony cegłami i przykryty ziemią aby nie wiało pod blachą wewnątrz Mam nadzieję, że pogoda dopisze i ekipa ruszy w poniedziałek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DITMAG 25.09.2019 18:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2019 Kolejne kilka dni minęły. Piach pod płytę wrzucony w ilości siedmiu Kamazów Rozgarnięte koparką i łopatami i ubijane Montaż systemu kanalizacji i przepustów pod wodę i elektrykę, brakuje jeszcze doprowadzenia powietrza do kominka, ale na niego dziś już nie starczyło czasu, znaczy zapomniało mi się, że takowy ma być Niebawem przywiozą kruszywo granulacji 0-60 i będziemy znów ubijać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DITMAG 29.09.2019 15:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2019 Pierwsza warstwa kruszywa już na miejscu, teraz trzeba chwycić poziom i poubijać Dolot powietrza pod kominek też doprowadzony W poniedziałek równanie i ubijanie a we wtorek kolejna partia kruszywa ale już o granulacji 0-30 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DITMAG 04.10.2019 11:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2019 Kolejny dzień za nami. Niestety nawet mały kamień ciężko jest dobrze wypoziomować Kamień ubity i zbity ładnie, ale poziom w niektórych miejscach ciężko uzyskać, dlatego też dorzuciliśmy suchy beton i wypoziomowaliśmy idealnie, aby później łatwiej można było układać styropian Kolejne prace (układanie styropianu i zbrojenie) musiały zostać przesunięte. Przyjechał styropian, ale okazało się, że to białoruski styropian i zrezygnowaliśmy z niego po opiniach w internecie oraz opinie Nadzoru Budowlanego https://www.gunb.gov.pl/probka/362-2016 Niestety z jakością nie ma on nic wspólnego i moim zdaniem importer nie powinien go w ogóle sprowadzać. Dane na etykiecie wprowadzają w błąd. Czekamy za synthosem xps prime s30 - pewny i sprawdzony i przede wszystkim z Polski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DITMAG 09.10.2019 19:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2019 Niestety problemy z agregatem nie pomogły, pogoda także psotna, ale szalunki dało radę zrobić Niebawem płyty XPS lądują w szalunkach wraz z burtami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DITMAG 10.10.2019 18:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2019 XPS i burty płyty już zrobione, niestety ze składu przyjechał styropian na burty w mniejszej ilości - zamiast 24m2 tylko 21m2 i resztę pokryliśmy XPSem, którego zostało Teraz tylko zbrojenia i w przyszłym tygodniu zalewamy płytę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DITMAG 14.10.2019 20:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2019 Pogoda dopisuje więc zbrojenia idą pełną parą. Dolna kratownica liczy ponad 3600 wiązań, góra drugie tyle Złożyliśmy już prośbę o wyceny okien do domu, mam nadzieję, że nie spadniemy z krzeseł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DITMAG 15.10.2019 20:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2019 Zbrojenia już na miejscu. Teraz czekamy na beton Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomkowz 16.10.2019 05:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2019 (edytowane) @DITMAG, świetnie, praca postępuje Robisz płytę swoimi siłami czy zlecasz coś prócz koparki? Zapoznaję*się obecnie z tematem budowy i z tego co wyczytałem to rzekomo płyta to bardzo skomplikowany temat, który warto zlecić*fachowcom/specjalistom, a tu wydaje mi się, że działasz samodzielnie, więc jestem teraz zmieszany Widzę, że Twoja płyta jest zupełnie prostokątna – będziesz jakoś inaczej podchodził*do wybudowania tego drugiego pomieszczenia gospodarczego przy wejściu do domu czy zrezygnowałeś z niego? Powierzchnia płyty bardzo zbliżona do mojego wymarzonego projektu, któremu przyglądam się od długiego czasu. Ciekaw jestem kosztów płyty. Edytowane 16 Października 2019 przez tomkowz Dodanie treści. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DITMAG 16.10.2019 19:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2019 @DITMAG, świetnie, praca postępuje Robisz płytę swoimi siłami czy zlecasz coś prócz koparki? Zapoznaję*się obecnie z tematem budowy i z tego co wyczytałem to rzekomo płyta to bardzo skomplikowany temat, który warto zlecić*fachowcom/specjalistom, a tu wydaje mi się, że działasz samodzielnie, więc jestem teraz zmieszany Widzę, że Twoja płyta jest zupełnie prostokątna – będziesz jakoś inaczej podchodził*do wybudowania tego drugiego pomieszczenia gospodarczego przy wejściu do domu czy zrezygnowałeś z niego? Powierzchnia płyty bardzo zbliżona do mojego wymarzonego projektu, któremu przyglądam się od długiego czasu. Ciekaw jestem kosztów płyty. Znalazłem fajnych chłopaków, którzy wcześniej mieli do czynienia z płytami, choć nie aż takimi. W tej części lubelszczyzny wszyscy się dziwią co ja tam robię, najpierw piaski, później kamień, suchy beton i dopiero wtedy właściwa płyta W tym momencie zapewne warto (o ile masz już działkę), wziąć geologa i zrobić badanie gruntu aby określić na czym posadzić tą płytę. W moim przypadku mógłbym położyć ją na samym piasku, później suchy beton i już robić płytę. Jednak ubity kamień jest zdecydowanie lepszym podłożem pod takie rzeczy, choć może wydawać się w wielu przypadkach zwyczajnie zbyteczny. Gdybyśmy zamiast kamienia wrzucali piach ok. 6k byśmy zaoszczędzili. Płyta jest całkowicie prostokątna, garaż (zupełnie inny jak w projekcie) będzie dobudowany odrębnie, tak samo jak pomieszczenie gospodarcze przy wejściu. Szerokość działki nie pozwalała aby się zmieścić tak jak w projekcie, choć z perspektywy czasu nawet i dobrze Co do kosztów płyty - piasek 2,5k, kruszywo 10k, styropiany ok. 14k, beton 11k, zbrojenia na cały dom 8,5k, folia PE + OSB i drewno na szalowanie płyty + przepusty kanalizacji itp - około 3k. Wychodzi w samym materiale około 50k PLN plus robota. Do tego dojdzie styropian opaskowy przyklejony do XPS i przykryty folią kubełkową a to zostanie przykryte warstwą piachu i ziemi W materiale jakieś 2k PLN Płyta w takim stanie: Teraz może, jak to KB mówił - padać W przyszłym tygodniu zaczynamy murować ściany 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DITMAG 22.10.2019 16:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2019 Cegły pomału lądują na płycie Zdecydowaliśmy się na cegły silikatowe FORTIVO UNISIL P+W z Niemiec (nie tych na zachodzie, ale z miejscowości Niemce w Lubelskim ). Ściany będą miały 18cm grubości, w murach zewnętrznych będzie 10 trzpieni Oprócz ludzi i zwierzęta czasem zaglądają na budowę Pogoda dopisuje, więc trzeba działać dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DITMAG 23.10.2019 18:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2019 Dziś kolejny dzień budowy, chyba najbardziej widoczny z wszystkich dotychczasowych Murarze weszli na płytę i zaczęli murować Pierwsza warstwa na zaprawę cementową a kolejne już na "klej". Wzięliśmy zaprawę ytong-silka do cienkich spoin https://www.ytong-silka.pl/pl/zaprawy-murarskie.php Najciekawsze w tym wszystkim? Majster mówi - 45 lat muruje domu, ale taki pierwszy raz muruje Zawsze jest ten pierwszy raz Dziś bez zdjęć, bo tak byłem tym wszystkim zaaferowany, że nie zrobiłem żadnej fotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomkowz 24.10.2019 05:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2019 Świeży jestem w temacie płyt zatem zapytam. Widzę, że XPS wystaje jeszcze ponad płytę sporo a docelowo będzie chyba na równo z podłogą? Nie pisałeś nic o ogrzewaniu podłogowym, a pewnie takie będzie. Czy teraz do tego co zostało wylane przyjdzie instalacja ogrzewania podłogowego i kolejna wylewka z tego samego betonu co do tej pory czy będzie to jastrych czy coś innego? U każdego płyta wygląda trochę inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DITMAG 24.10.2019 17:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2019 Świeży jestem w temacie płyt zatem zapytam. Widzę, że XPS wystaje jeszcze ponad płytę sporo a docelowo będzie chyba na równo z podłogą? Nie pisałeś nic o ogrzewaniu podłogowym, a pewnie takie będzie. Czy teraz do tego co zostało wylane przyjdzie instalacja ogrzewania podłogowego i kolejna wylewka z tego samego betonu co do tej pory czy będzie to jastrych czy coś innego? U każdego płyta wygląda trochę inaczej. Styropian z XPS stworzył wannę dla betonu. W miejscach okien i drzwi będzie wycięty na szerokość stolarki, która będzie montowana w warstwie ocieplenia. Reszta będzie stanowiła cokół dookoła domu. Na ten styropian przyjdzie grafitowy styropian fasadowy o 2 cm szerszy od tego XPSa. W domu będzie ogrzewanie podłogowe (czy wodne, czy elektryczne - jeszcze nie wiem do końca). Na ten beton który jest wylany będzie położone jeszcze 5cm styropianu, cała instalacja podłogowa i posadzka anhydrytowa oraz klej i płytki. Łącznie podniesiemy się od betonu o około 12-13cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DITMAG 24.10.2019 20:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2019 Dom rośnie jak na drożdżach Już trzeba ustalać docelową wysokość okien Nadproża będą prefabrykowane Ytonga, więc murarze się ucieszyli, bo szalunków robić nie trzeba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DITMAG 27.10.2019 19:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2019 4 dni murowania i jest Od poniedziałku robimy szalunki trzpieni oraz wieńca i po wszystkich świętych pewnie zalewamy W międzyczasie rozsyłamy i jeździmy za oknami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Apacer 28.10.2019 23:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2019 Ja bym te ścianki poprzykręcał u góry deskami co by nie majtło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts