DITMAG 01.08.2020 15:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2020 Wczoraj przyszły drzwi wewnętrzne. Niestety dwoje z nich są inne jakie chcieliśmy (łazienka i toaleta), więc kolejne 6tygodni trzeba będzie czekać W łazience została zamontowana zabudowa Zamontowana została obudowa szafki rozdzielacza Pospinana do końca rozdzielnica i zamontowane osłony W przyszłym tygodniu fugowanie w łazienkach i prace przy płytkach w salonie, kuchni i korytarzach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DITMAG 01.08.2020 20:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2020 Dokończyłem rozdzielnicę - tak jakoś robota szła Zamontowałem też listwę centralnego ogrzewania oraz jeden z termostatów w sypialni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DITMAG 03.08.2020 19:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2020 Podłoga w salonie zagruntowana - padło na Ceresit CT17 Niestety w łazience trzeba było część płytek odkuć. Niestety mały błąd i trzeba poprawić, aby lustro jakoś wyglądało Dolnych płytek już nie kuliśmy szafka będzie zasłaniała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DITMAG 05.08.2020 19:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2020 (edytowane) Dziś przyjechała ekipa od żaluzji, zamontowali nad oknami aluthermo i pomontowali puszki żaluzji. W związku, że za pierwszym razem zostały źle zwymiarowane żaluzje, firma wymieniła prowadnice na kryte w ociepleniu. Nad oknem HS zamontowałem płytę PIR, aby odsunąć się żaluzją na wymaganą odległość (okno to wystaje najwięcej poza lico muru ze względu na swoją szerokość) Nad pozostałymi oknami montaż aluthermo. Okna są wystawione około 1cm poza lico muru, więc to była jedna z nielicznych izolacji którą mogliśmy zastosować. Puszki osadzone Wygląd z zewnątrz (prowadnice będą jutro montowane) Od wewnątrz Jak widać, płytki w salonie też już się robią Łazienka i toaleta zafugowane. Na wycenę i pomiar przyjedzie ekipa od lustra i szkła Edytowane 5 Sierpnia 2020 przez DITMAG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DITMAG 07.08.2020 17:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2020 Dziś dokończono montaż żaluzji. Wstawiono profile U z aluminium, wypionowano i zamontowana w nich docelowe prowadnice. Jest ok. Być może dołożę między puszkę żaluzji a ścianę jeszcze jakąś izolację, ale muszę zobaczyć czy znajdę na to czas - do końca sierpnia trzeba się wprowadzić.... Płytki w salonie też już ułożone. Jutro kuchnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DITMAG 09.08.2020 20:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2020 Żaluzje fasadowe to jednak fajna sprawa Brak firanek i zasłon W kuchni już płytki leżą. Od wtorku fugowanie salonu i układanie płytek w korytarzu, toalecie i łazience Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DITMAG 13.08.2020 19:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2020 Płytki już w całym domu. Jutro dokończenie fugowania W przyszłym tygodniu ułożone zostaną panele i listwy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DITMAG 15.08.2020 21:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2020 Pchamy dalej prace Pomontowałem w większości pomieszczeń anemostaty Dorzucono drugą warstwę zabezpieczenia pod prysznicem - Mapegum WPS Podoklejono za pomocą kleju do ościeży drzwi płyty KG (w poprzednich postach pisałem o szerokości pod ościeżnice regulowane) Dwa pokoje przed położeniem mat Arbiton zostały zagruntowane (Ceresit CT17) W przyszłym tygodniu montuje panele, ościeżnice, płytki w pom. gospodarczym oraz spiżarni oraz kończę montaż toalet oraz łazienek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DITMAG 23.08.2020 21:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2020 (edytowane) Na podłogach w pokoju rozłożone maty Arbiton Multiprotect 3w1 Dwa pokoje już w panelach Łazienka i toaleta już też prawie na końcówce Pomierzyłem też impedancje pętli zwarcia oraz rezystancję uziemienia Edytowane 23 Sierpnia 2020 przez DITMAG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DITMAG 22.09.2020 18:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2020 Dawno mnie tu nie było Drzwi wewnętrzne zamontowane Żaluzje jeszcze raz ściągałem i ocieplałem dodatkowo na aluthermo dodatkowo 2cm płytami PIR. W przyszłym tygodniu wlatuje ekipa od ocieplenia. Kołki Fishera ecotwist już zakupione, kleje greinplasta także, narożniki i listwy przyokienne także. W sumie niecały rok i można mieszkać Do dokończenia listwy przypodłogowe oraz montaż lamp i innych pierdół Pompa ciepła odpalona do grzania CWU oraz CO. Bez ocieplenia ciężko o ocenę i nawet nie próbuje czymkolwiek regulować, poczekamy i zobaczymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WłodekK 22.09.2020 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2020 Gratuluję i życzę przyjemnego użytkowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jigsaw 05.10.2020 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2020 Jaka jest głębokość skrzynek na żaluzje fasadowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DITMAG 09.10.2020 17:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2020 Jaka jest głębokość skrzynek na żaluzje fasadowe? Z tego co mnie pamięć nie myli to 14vm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DITMAG 29.10.2020 19:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2020 (edytowane) Ocieplenie praktycznie ukończone. Co weszło w skład? - styropian swisspor lambda white 25cm - klej do styropiany greinplast KS - siatka greinplast 150 - klej do siatki greinplast K - kołki Fishera ecotwist - farba gruntująca greinplast Na tą chwilę gruntujemy i na przyszły rok dopiero będziemy robić elewację. Tak wygląda styropian po zakołkowaniu i zapianowaniu Dom na tą chwilę wygląda tak: W międzyczasie zamontowałem mikroinstalacje fotowoltaiczną. Na tą chwilę 3,35kWp a w rozdzielni 5,5kWp, aby docelowo dołożyć jeszcze kilka paneli i nie wymieniać już falownika Zabezpieczenia umieściłem w głównej rozdzielnicy: Poskładałem też po części kuchnie Meble zwymiarowane samodzielnie i zamówione w fabryce mebli Jeszcze kilka poprawek i wrzucę zdjęcia z całości. Edytowane 29 Października 2020 przez DITMAG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomkowz 30.10.2020 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2020 Ekstra teraz dom wygląda z zewnątrz! Też kiedyś będę dawał 25 cm styro, więc zapiszę sobie elementy, któ®e wykorzystałeś. Jak ten styropian jakościowo? To chyba jeden z droższych na runku? U mnie też ma być instalacja 8.8 kWp w przyszłości by zejść z rachunkami za CO i CWU do zera, ale zobaczymy co to będzie za 2 lata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DITMAG 30.10.2020 07:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2020 Ekstra teraz dom wygląda z zewnątrz! Też kiedyś będę dawał 25 cm styro, więc zapiszę sobie elementy, któ®e wykorzystałeś. Jak ten styropian jakościowo? To chyba jeden z droższych na runku? U mnie też ma być instalacja 8.8 kWp w przyszłości by zejść z rachunkami za CO i CWU do zera, ale zobaczymy co to będzie za 2 lata W projekcie było 22cm, ale ciężko z dostępnością dobrych jakościowo styropianów. Tańsze robią babany i trzeba je prostować i więcej pracy przy nich jest, do tego często nie trzymają wymiarów. Ogólnie chciałem knaufa etixxa, ale nie ma takiej grubości w swojej ofercie, więc szukałem dalej dobrego i trafiłem na swisspor lambda white. Chłopaki byli bardzo zadowoleni i chwalili styropian. Na tą chwilę zamontowałem na dachu 10sztuk - łącznie 3,35kWp, a docelowo pewnie będzie ich 20 czyli 6,7kWp, choć zobaczymy po roku jak bardzo obciążeni rachunkami będziemy i pewnie dołożymy tyle ile brakuje, nawet kosztem mniejszej sprawności całego układu spowodowanego przez przewymiarowany falownik. W naszym przypadku wydatki na PC za miesiąc wrzesień - CO + CWU = 55kWh a październik 78kWh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomkowz 30.10.2020 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2020 Rozumiem, dzięki, zapisałem sobie nazwę styropianu i będę kiedyś się interesował bardziej tym tematem. Ile cię wyniosła instalacja za 1 kWp? Nowy dom to nie korzystałeś pewnie z żadnych dotacji. Czuję, że przez te dotacje to chyba one trafiają w całości do kieszeni producenta i sprzedawcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DITMAG 30.10.2020 12:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2020 Rozumiem, dzięki, zapisałem sobie nazwę styropianu i będę kiedyś się interesował bardziej tym tematem. Ile cię wyniosła instalacja za 1 kWp? Nowy dom to nie korzystałeś pewnie z żadnych dotacji. Czuję, że przez te dotacje to chyba one trafiają w całości do kieszeni producenta i sprzedawcy. Instalacja zamontowana po odbiorze budynku. Złożone papiery w PGE i czekamy za wymianą licznika i składamy papiery w "Mój prąd" i odliczę sobie jeszcze resztę od podatku. 1kWp wyszła mnie 3k PLN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomkowz 30.10.2020 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2020 3 tys. to już po odliczeniu dopłaty i podatku? U mnie mam zapisane w projekcie, że minimum 6 kWp żeby tam się zgadzały wszystkie normy więc pewnie będę musiał zrobić to przed odbiorem budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DITMAG 31.10.2020 18:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2020 3 tys. to już po odliczeniu dopłaty i podatku? U mnie mam zapisane w projekcie, że minimum 6 kWp żeby tam się zgadzały wszystkie normy więc pewnie będę musiał zrobić to przed odbiorem budynku. 3tys to cena bez odliczeń. Dużą część prac za firmę ja wykonałem co przełożyło się na cenę My nie mieliśmy w projekcie instalacji fotowoltaicznej, wg obliczeń projektowych powinniśmy zużyć około 2100kWh na rok na CO i CWU. Na tą chwilę zobaczymy jak wyjdziemy z tym 3,3kWp i później zdecydujemy ile i czy w ogóle dokładamy jakieś panele. Przewody na drugi string mam puszczone, zabezpieczenia także, zostanie do montażu jedynie stelaż i panele i podłączenie ich pod falownik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts