Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

HG04 energy + spod skrzydeł hexagreen - czyli stodoła jak się patrzy

Recommended Posts

Wczoraj przyszły drzwi wewnętrzne. Niestety dwoje z nich są inne jakie chcieliśmy (łazienka i toaleta), więc kolejne 6tygodni trzeba będzie czekać :bash:

IMG_20200731_183329349.jpg

IMG_20200731_183335147.jpg

W łazience została zamontowana zabudowa

IMG_20200731_183435299.jpg

Zamontowana została obudowa szafki rozdzielacza

IMG_20200801_132319121.jpg

Pospinana do końca rozdzielnica i zamontowane osłony

IMG_20200801_151931805.jpg

W przyszłym tygodniu fugowanie w łazienkach i prace przy płytkach w salonie, kuchni i korytarzach.

• Odpowiedzi 265
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dziś przyjechała ekipa od żaluzji, zamontowali nad oknami aluthermo i pomontowali puszki żaluzji.

W związku, że za pierwszym razem zostały źle zwymiarowane żaluzje, firma wymieniła prowadnice na kryte w ociepleniu.

Nad oknem HS zamontowałem płytę PIR, aby odsunąć się żaluzją na wymaganą odległość (okno to wystaje najwięcej poza lico muru ze względu na swoją szerokość)

IMG_20200805_115210492_HDR.jpg

Nad pozostałymi oknami montaż aluthermo. Okna są wystawione około 1cm poza lico muru, więc to była jedna z nielicznych izolacji którą mogliśmy zastosować.

IMG_20200805_115219782_HDR.jpg

Puszki osadzone

IMG_20200805_164153575_HDR.jpg

Wygląd z zewnątrz (prowadnice będą jutro montowane)

IMG_20200805_195227523_HDR.jpg

Od wewnątrz

IMG_20200805_195131480.jpg

Jak widać, płytki w salonie też już się robią :)

Łazienka i toaleta zafugowane. Na wycenę i pomiar przyjedzie ekipa od lustra i szkła :)

Edytowane przez DITMAG

Dziś dokończono montaż żaluzji. Wstawiono profile U z aluminium, wypionowano i zamontowana w nich docelowe prowadnice. Jest ok. Być może dołożę między puszkę żaluzji a ścianę jeszcze jakąś izolację, ale muszę zobaczyć czy znajdę na to czas - do końca sierpnia trzeba się wprowadzić....

IMG_20200807_152308121_HDR.jpg

IMG_20200807_152423511_HDR.jpg

Płytki w salonie też już ułożone. Jutro kuchnia

IMG_20200807_120749141.jpg

IMG_20200807_121441805_HDR.jpg

Pchamy dalej prace :)

Pomontowałem w większości pomieszczeń anemostaty

IMG_20200815_115846727_HDR.jpg

IMG_20200815_115918500.jpg

Dorzucono drugą warstwę zabezpieczenia pod prysznicem - Mapegum WPS

IMG_20200815_115904609.jpg

Podoklejono za pomocą kleju do ościeży drzwi płyty KG (w poprzednich postach pisałem o szerokości pod ościeżnice regulowane)

IMG_20200815_115956147.jpg

Dwa pokoje przed położeniem mat Arbiton zostały zagruntowane (Ceresit CT17)

IMG_20200815_142420561.jpg

W przyszłym tygodniu montuje panele, ościeżnice, płytki w pom. gospodarczym oraz spiżarni oraz kończę montaż toalet oraz łazienek :)

• 5 weeks później...

Dawno mnie tu nie było :)

Drzwi wewnętrzne zamontowane :)

Żaluzje jeszcze raz ściągałem i ocieplałem dodatkowo na aluthermo dodatkowo 2cm płytami PIR.

W przyszłym tygodniu wlatuje ekipa od ocieplenia. Kołki Fishera ecotwist już zakupione, kleje greinplasta także, narożniki i listwy przyokienne także.

W sumie niecały rok i można mieszkać :)

Do dokończenia listwy przypodłogowe oraz montaż lamp i innych pierdół :)

Pompa ciepła odpalona do grzania CWU oraz CO. Bez ocieplenia ciężko o ocenę i nawet nie próbuje czymkolwiek regulować, poczekamy i zobaczymy :)

dom1.jpg

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...

Ocieplenie praktycznie ukończone.

Co weszło w skład?

- styropian swisspor lambda white 25cm

- klej do styropiany greinplast KS

- siatka greinplast 150

- klej do siatki greinplast K

- kołki Fishera ecotwist

- farba gruntująca greinplast

Na tą chwilę gruntujemy i na przyszły rok dopiero będziemy robić elewację.

Tak wygląda styropian po zakołkowaniu i zapianowaniu :)

kołki.jpg

Dom na tą chwilę wygląda tak:

IMG_20201027_161056018.jpg

W międzyczasie zamontowałem mikroinstalacje fotowoltaiczną. Na tą chwilę 3,35kWp a w rozdzielni 5,5kWp, aby docelowo dołożyć jeszcze kilka paneli i nie wymieniać już falownika ;)

panele.jpg

Zabezpieczenia umieściłem w głównej rozdzielnicy:

rozdzielnica.jpg

Poskładałem też po części kuchnie :D

kuchnia.jpg

Meble zwymiarowane samodzielnie i zamówione w fabryce mebli ;)

Jeszcze kilka poprawek i wrzucę zdjęcia z całości.

Edytowane przez DITMAG

Ekstra teraz dom wygląda z zewnątrz! Też kiedyś będę dawał 25 cm styro, więc zapiszę sobie elementy, któ®e wykorzystałeś. Jak ten styropian jakościowo? To chyba jeden z droższych na runku? U mnie też ma być instalacja 8.8 kWp w przyszłości by zejść z rachunkami za CO i CWU do zera, ale zobaczymy co to będzie za 2 lata :)

Ekstra teraz dom wygląda z zewnątrz! Też kiedyś będę dawał 25 cm styro, więc zapiszę sobie elementy, któ®e wykorzystałeś. Jak ten styropian jakościowo? To chyba jeden z droższych na runku? U mnie też ma być instalacja 8.8 kWp w przyszłości by zejść z rachunkami za CO i CWU do zera, ale zobaczymy co to będzie za 2 lata :)

W projekcie było 22cm, ale ciężko z dostępnością dobrych jakościowo styropianów. Tańsze robią babany i trzeba je prostować i więcej pracy przy nich jest, do tego często nie trzymają wymiarów. Ogólnie chciałem knaufa etixxa, ale nie ma takiej grubości w swojej ofercie, więc szukałem dalej dobrego i trafiłem na swisspor lambda white. Chłopaki byli bardzo zadowoleni i chwalili styropian.

Na tą chwilę zamontowałem na dachu 10sztuk - łącznie 3,35kWp, a docelowo pewnie będzie ich 20 czyli 6,7kWp, choć zobaczymy po roku jak bardzo obciążeni rachunkami będziemy i pewnie dołożymy tyle ile brakuje, nawet kosztem mniejszej sprawności całego układu spowodowanego przez przewymiarowany falownik.

W naszym przypadku wydatki na PC za miesiąc wrzesień - CO + CWU = 55kWh a październik 78kWh.

Rozumiem, dzięki, zapisałem sobie nazwę styropianu i będę kiedyś się interesował bardziej tym tematem. Ile cię wyniosła instalacja za 1 kWp? Nowy dom to nie korzystałeś pewnie z żadnych dotacji. Czuję, że przez te dotacje to chyba one trafiają w całości do kieszeni producenta i sprzedawcy.

Rozumiem, dzięki, zapisałem sobie nazwę styropianu i będę kiedyś się interesował bardziej tym tematem. Ile cię wyniosła instalacja za 1 kWp? Nowy dom to nie korzystałeś pewnie z żadnych dotacji. Czuję, że przez te dotacje to chyba one trafiają w całości do kieszeni producenta i sprzedawcy.

Instalacja zamontowana po odbiorze budynku. Złożone papiery w PGE i czekamy za wymianą licznika i składamy papiery w "Mój prąd" i odliczę sobie jeszcze resztę od podatku. 1kWp wyszła mnie 3k PLN

3 tys. to już po odliczeniu dopłaty i podatku? U mnie mam zapisane w projekcie, że minimum 6 kWp żeby tam się zgadzały wszystkie normy więc pewnie będę musiał zrobić to przed odbiorem budynku.

3tys to cena bez odliczeń. Dużą część prac za firmę ja wykonałem co przełożyło się na cenę ;)

My nie mieliśmy w projekcie instalacji fotowoltaicznej, wg obliczeń projektowych powinniśmy zużyć około 2100kWh na rok na CO i CWU. Na tą chwilę zobaczymy jak wyjdziemy z tym 3,3kWp i później zdecydujemy ile i czy w ogóle dokładamy jakieś panele. Przewody na drugi string mam puszczone, zabezpieczenia także, zostanie do montażu jedynie stelaż i panele i podłączenie ich pod falownik :)