Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

HG04 energy + spod skrzydeł hexagreen - czyli stodoła jak się patrzy

Recommended Posts

• Odpowiedzi 265
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam,

Przeczytałem cały wątek, zastanawiamy się nad projektem Hexa green HG 03, stąd mam kilka pytań.

1. Czy ostatecznie odpowiada wam wielkość salonu z kominkiem ? (mile widziane zdjęcia)

2. Jak udało się rozwiązać kwestie dodania zadaszenia przed domem?

3. Fajnie byłoby zobaczyć gotowy taras ;)

4. Czy przed budową rozważaliście zmianę materiału na tzw. "lekkie" mam na myśli pustaki z gazobetonu lub keramzytobetonu. Biorę to pod uwagę ze względu na obecne upały latem z jednoczesnym użyciem GWC lub klimatyzacji. Wydaje mi się to fajną alternatywą do akumulującej Silki czy Ceramiki.

Poza tym bardzo fajny dziennik, rozdzielnia i instalacje elektryczne wykonane i opisane w sposób książkowy.

Pozdrawiam

• 2 months później...
Witam,

Przeczytałem cały wątek, zastanawiamy się nad projektem Hexa green HG 03, stąd mam kilka pytań.

1. Czy ostatecznie odpowiada wam wielkość salonu z kominkiem ? (mile widziane zdjęcia)

2. Jak udało się rozwiązać kwestie dodania zadaszenia przed domem?

3. Fajnie byłoby zobaczyć gotowy taras ;)

4. Czy przed budową rozważaliście zmianę materiału na tzw. "lekkie" mam na myśli pustaki z gazobetonu lub keramzytobetonu. Biorę to pod uwagę ze względu na obecne upały latem z jednoczesnym użyciem GWC lub klimatyzacji. Wydaje mi się to fajną alternatywą do akumulującej Silki czy Ceramiki.

Poza tym bardzo fajny dziennik, rozdzielnia i instalacje elektryczne wykonane i opisane w sposób książkowy.

Pozdrawiam

Witam,

Coś się porobiło na tym forum, bo nie otrzymałem powiadomienia na maila o tym poście.

Nadrabiam zaległości :)

Ad1. Wielkość jest ok, wszedł duży stół, duża kanapa. Niestety nie zrobiliśmy jeszcze ściany z TV (miała być cegła, albo beton architektoniczny).

Ad2. Stelaż jest zrobiony, ale nie było kiedy się tym zająć :) Niemniej służył mi dzielnie jako zabezpieczenie liny przewieszonej przez kalenicę, gdy zakładałem instalację fotowoltaiczną.

Ad3. Taras mamy tylko przygotowany i na tą chwilę tak zostanie, Wylana posadzka betonowa musi poczekać, aż znajdziemy trochę gotówki i czasu na resztę ;)

IMG_20220516_192758.jpg

Ad4. Nie rozważaliśmy tego, musielibyśmy zmieniać projekt, plusem domu energooszczędnego jest właśnie fakt, murowania go z ciężkich materiałów i pod tym względem silka jest materiałem pierwsza klasa. Klimatyzacja w naszym przyapdku spełnia oczekiwania :)

Coś się zmieniło. W 2021 rozpoczęliśmy budować garaż wolnostojący na 2 auta + warsztacik.

Fundamenty:

garaż fundamenty.jpg

Mury pobudowane :)

IMG_20220519_195648.jpg

Więźba już na miejscu

IMG_20220719_202717.jpg

W garażu wydzieliłem na warsztat 3,25m x 6,25m i całość zadaszyłem deskami z palet. Każdą z nich szlifowałem maszyną polerską z papierem ściernym.

IMG_20220812_165423.jpg

Położyłem tynki z kleju do styropianu, pierwsza warstwa na ścianę, później siatka zbrojąca i wygładzenie drugą warstwą kleju. Jak na garaż to aż za ładnie :p

Do grzania warsztatu będzie służyła klimatyzacja :)

klima.jpg

• 1 year później...

Mały update :)

Zużycie energii PC (CO +CWU) oraz rekuperatora

- 2021 - 3129kWh

- 2022 - 2530kWh

- 2023 - 2255kWh

Warsztacik już ukończony :)

[ATTACH=CONFIG]467558[/ATTACH]

Garaż z zewnątrz

[ATTACH=CONFIG]467559[/ATTACH]

Bramy zamontowane z kumplem.