Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja gazowa wewnetrzna

uri222

Recommended Posts

W domu mam już instalację gazową, ale wykorzystuje ja tylko do podgrzewania wody...sto lat temu było tu ogrzewanie gazowe, ale zdemontowalem je i zastąpiłem węglowym. Teraz chciałbym wrócić do gazowki. Chce zdemontować pięć jednofunkcyjny i wykonać instalację pod piec kondensacyjny dwufunkcyjny. Czy potrzebne mi są pozwolenia, projekty itd skoro już ten gaz mam i z niego korzystam? Zdaniem jednego fachowca nie, drugiego tak...google mówi, że tak..natomiast mnie tak po ludzku interesuje czy to na pewno warunek konieczny, czy sobie to mogę zrobić po cichu

Tak naprawdę to nawet po cichu nie "wylecisz w powietrze".

Fachowiec który mówi , że musisz mieć pozwolenie ma rację ale to też nie jest tak do końca bo trzeba zrobić zgłoszenie do gazowni(nie pozwolenie na budowę). Chodzi o sam fakt zwiększonego poboru gazu po uruchomieniu nowego pieca jak również zmianę wewnętrzną instalacji i odbiorników inną niż gazownia posiada dla Twojego przyłącza.

Jednak tak po ludzku ;) wiele nie masz do zrobienia tzn należy zatrudnić fachowca z uprawnieniami, który wykona Ci instalację (z już istniejącej) przeprowadzi odbiór i sporządzi protokół dopuszczenia do eksploatacji nowego urządzenie - w tym przypadku Twojego nowego pieca.

Do Ciebie będzie należało dokonanie zgłoszenia z dołączonym m.in. projektem budowlanym opracowanym przez projektanta instalacji gazowych.

Wg tego projektu instalację wykona fachowiec lub - fachowiec wykona zgodnie z obowiązującymi przepisami a projektant wykona dokumentację i projekt po-wykonawczy. Koszt to ok 400-500 zł.

Nie piszę tego po złości ale - bezpieczeństwo ponad wszystko, gaz to naprawdę niebezpieczny nośnik energii

https://remiza.com.pl/chroscin-eksplozja-gazu-w-domu-ogromne-straty/

Pozdrawiam