Antoss 18.09.2019 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2019 Cześć, Wczoraj byłem na odbiorze mieszkania w tym komórki lokatorskiej, którą było trzeba kupić razem z mieszkaniem. Nie będę nadmieniać, że cena dość sroga jak na 3.71 m2 w takim standardzie. Rozumiem, że przepisy PPOŻ mówią zapewne o wentylacji w komórkach lokatorskich oraz innych aspektach. Ale osadzenie drzwi jest lekko mówiąc śmieszne. Drzwi oraz ościeżnica i elementy mocujące są wykonane z lekkiego metalu. Rzekłbym, że aluminium jest wytrzymalsze. O ile nie mam zastrzeżeń do samych drzwi w ramach przepisów PPOŻ, które chyba obowiązują w całym pomieszczeniu? To mocowanie ościeżnicy, która wykonana jest z cienkiego słupka wykręconego na każdą stronę oraz przymocowanie go do ściany za pomocą kątowników o grubości 2 mm jest przesadą. Osoba, która była od dewelopera stwierdziła, że taki mają standard drzwi. Ale ja nie o drzwiach, a mocowaniu drzwi. Wystarczy przycisnąć palcem dany element i wszystko się wykrzywia. Czy są jakieś standardy mówiące coś więcej o komórkach lokatorskich oraz mocowaniu drzwi? Przecież zamykając takie drzwi na kłódkę po pewnym czasie wszystko wypadnie. Ponadto zauważyłem, że inny lokatorzy mają już załatane dziury między słupkiem, a ścianą. Kolor farby wskazuje, że to deweloper. Niestety kobieta, która nam się trafiła ewidentnie mówi NIE, NIE, taki mamy standard. Zapisała to w protokóle ale stwierdziła, że i tak to odrzuci. Za wszelką pomoc i wskazówki będę wdzięczny bo okazało się, że komórka lokatorska to największy problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 19.09.2019 04:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2019 Kup sobie nowe, lepsze i po sprawie. Nie ma norm. Drzwi mają się otwierać i zamykać. Lepsze wrażenia dodatkowo kosztują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Antoss 24.09.2019 19:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2019 Mam kupić drzwi i zamontować na piętrze, które będzie należeć do wspólnoty? Mam wymieniać drzwi i np. malować ściany na kolor taki jak mi się podoba w pomieszczeniu gdzie każdy ma takie samo prawo? Znasz pojęcie etyka budowlana, organoleptycznie widać, że coś jest spieprzone, a gdy jeszcze sprawdzi się pomiary to okaże się, że ościeżnica leci jak jej się podoba. Pomijam fakt, że ta ościeżnica jest z "papiery". To jest odwiedź? "poprawić mocowanie drzwi w komórce lokatorskiej – Drzwi do komórek lokatorskich zostały osadzone i wykonane zgodnie ze standardem, nie zostanie to zmienione. " Nie drzwi nie są osadzone poprawnie. Choćby dlatego, że są krzywe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Antoss 24.09.2019 19:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2019 Po za tym z tego co kojarzę to mocowanie drzwi ma margines błędu na poziomie 2 mm na 100 cm, a nie 20-30 mm na 100 cm albo nawet mniej (w tym przypadku). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts