hipodrom 18.09.2019 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2019 Będę remontował stary domek parterowy. Rozmawiałem wstępnie z architektem i powiedział,*że potrzebuje warunków zabudowy by określić skalę rozbudowy. Nie wiadomo jeszcze, czy architekt zaproponuje rozbudowę w górę, w bok, a może jakoś tak poprzestawia układ pomieszczeń, że wcale nie będzie rozbudowy, jedynie wybicie nowych okien, zmiana głównego wejścia do domu. Tak czy inaczej, do każdej z tych rzeczy będę potrzebował przynajmniej zgłoszenia robót budowlanych i projektu. Czyli potrzebuję WZ, a do tego decyzji środowiskowej z kartą przedsięwzięcia.... i koło się zamyka? Mam wrażenie, że jestem w typowym problemie jajko - kura. Co powinienem wpisać w tej karcie? Czy gdzieś znajdę przykładową? Mam dodatkowe trzy obawy1. Obecnie dom jest ogrzewany jedynie elektryczne. Zdaje się, że od 1 stycznia 2017 weszły przepisy, które tego zabraniają Chyba, że ma się niski współczynnik EP, ale u mnie nie ma takiej szansy.2. Dom podpięty jest od 50 lat do "szamba ekologicznego", które częściowo wpuszcza ścieki w grunt. Oczywiście papieru na to żadnego już nie ma (a może nigdy nie było). Czy teraz, gdy zaczną urzędy sprawdzać wszystko, możliwe że mi tego zabronią i będę musiał remontować całe szambo? 3. Dom nie posiada projektu budowlanego. Jak dobrze rozumiem, architekt będzie musiał wykonać dwa projekty : jeden inwentaryzacyjny (stan obecny) i drugi z planowanymi zmianami? Dzięki z góry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 26.09.2019 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2019 1. - bez obaw : dla " przebudowy " nie potrzeba wykonywać Charakterystyki energetycznej obiektu, jedynie spełnić wymagania dot. izolacyjności przegród budowlanych2. - możliwe3. - tak to jest przy przebudowach : inwentaryzacja stanu istniejącego + projekt budowlany pokazujący stan istniejący / zmiany projektowe / stan docelowy przebudowy obiektu ( po "drodze" jeszcze Opinia lub Ekspertyza techniczna ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts