Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cyrulacja?

Knuur

Recommended Posts

Jestem na etapie decyzji, czy montować cyrkulację przy piecu czy nie. Budynek jest piętrowy. Ogrzewanie gazowe. Rodzina 4 osobowa. Na dole mała łazienka -sama umywalka i kuchnia w odległości ok 4 m od pieca. Na piętrze 2 łazienki, jedna z wanną druga z prysznicem.

Piec planuje dwufunkcyjny z zasobnikiem ok 50l.

Moje pytanie, czy potrzeba instalować cyrkulację do takiego pieca. Deweloper twierdzi, że nie, że woda szybko się ogrzeje.

To Ty będziesz mieszkał w tym domu nie deweloper.

Montować - nawet gdybyś z niej nie korzystał nic nie będzie przeszkadzać , ale znając życie - więcej oszczędzisz na wodzie niż prądzie stosując cyrkulacje.

Odległości nie są zbyt małe, aby woda ciepła szybko dotarła w miejsca jej użytkowania więc niech nie "p...przy" głupot, że się ogrzeje.

Mam podobny do Twojego układ i ilość łazienek.

Długo się nie zastanawiałem, uznałem cyrkulacja za konieczność. Uruchamiam ją włącznik czasowy w każdej łazience, również w kuchni. Bardzo sobie chwalę takie rozwiązanie zwłaszcza, że w łazienkach na piętrze bez włączonej cyrkulacji sporo czasu trzeba byłoby czekać na ciepłą wodę.

O zużytej wodzie bez włączonej cyrkulacji już nie wspomnę.

Cyrkulację montuje się wraz z instalacją wod-kan.

Nie mam, żadnego programatora.

Jedynie co to z gniazdek przy włącznikach świateł w łazienkach, a w kuchni w pobliżu zlewu mam włączniki dzwonkowe, które czasowo (90sek.) uruchamiają cyrkulację. Kable z tych włączników podpięte są za pośrednictwem esa z zegarem czasowym na listwie w pompie ciepła i dalej z pompką do cyrkulacyji.