Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Stary sufit, trzcina itp., co robić? Szeregówka.

jcichy

Recommended Posts

Witam

Zakupiliśmy starą piętrową szeregówkę, ponad 100letnią.

Szeregówka stara, chyba nawet jeszcze pruska.

Rozpoczynamy remonty i spośród wielu tematów jak tynki, dach , podłogi, instalacje, jest pierwszy ...

Sufity w pokojach, trzcina, tynk.

Zamierzam obniżać sufit, tynk wytrzymał zapewne kilka dekad, pytanie czy go zrywać ? Zrywać wszystko, wyczyścić i do tego kręcić profile ? Dodam,że będziemy mieli ogrzewanie podłogowe.

Pakować nad płyty wełnę? Może jakaś inną formę wyciszenia ocieplenia?

Będziesz obciążał dodatkowo strop na pietrze? Jeśli tak to ja bym zerwał wszystko do gołych belek-skontrolował stan i dopiero wełna,profile,lub profile płyta i od góry czymś zasypać jeżeli na górze są deski.Jeżeli na górze masz deski a chcesz tam podłogówkę,wylewkę to niech ktoś z uprawnieniami obejrzy ten strop,na pewno jest już ugięty.

Nie wiem czy warto wszystko zrywać, na pewno należy zrobić punktowe odkrywki i oglądnąć stan belek stropowych w razie konieczności wtedy rozbierać. Zinwentaryzwoać policzyć czy przeniesie dodatkowe obciążenie sufitem, i podłogówką.

Jeżeli chodzi o podłogówkę trafiłem ostaniu na coś takiego jak "Ogrzewanie Podłogowe Suche" płyty styropianowe w których układa się rurki i na to np bezpośrednio klei płytki. Całość jest zdecydowanie lżejsza ale mi brakuje tej akumulacji jaką stanowi beton. Nie uzywałem tego widziałem tylko w necie.

• Like 1