Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Junker Cerapur Smart 24KW jednofunkcyjny+ CW 400 z czujnikiem zewnętrznym

dekmaxinteria.pl

Recommended Posts

Witam serdecznie.

Zacząłem grzać dom od paru dni, do tej pory kocioł pracował w trybie letnim czyli tylko grzał CWU.

W związku ze jestem jeszcze dość zielony w temacie grzania kotłem gazowym prosił bym.o pomoc.

Problem polega na tym że kocioł cały czas się załącza i dogrzewa do temperatury ustawionej na kotle tj. 40C potem temperatura spada i ponownie po jakiś 15-20 min się załącza ( palnik startuje kilkanaście razy w ciągu dnia) mimo że temperatura zmierzona pomieszczenia na sterowniku jest nawet wyższa tj 20C niż ustaloną tj 19,5C w ciągu dnia.

Według mnie kocioł nie powinien się załączać jeśli temperatura w domu jest odpowiednia, mam rację?

Może się mylę lub muszę coś przestawić w ustawienia. Wszystko mam zrobione na jednym obiegu, grzejniki + podłoga ( bardzo małe pętle w łazienkach , kuchni i przedpokojach wszytko na zaworach RTL) reszta to grzejniki odpowiednio przewymiarowane aby działała kondensacja.

Prosiłbym o pomoc, mogę podać jeszcze szczegóły ustawień na sterowniku tylko nie wiem które. Z tego co wiem to nie posiadam sprzęgła hydraulicznego. Chyba że jest w kotle wbudowany, ale nie sądzę.

Dom piętrowy ocieplony grafit 10cm, około 140-150m2 do ogrzania.