Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wymiana pieca CO w związku z instalacją fotowoltaiki

kamil dudz

Recommended Posts

Witam wszystkich bardzo serdecznie

Może na wstępie podam kilka podstawowych danych mojej obecnej instalacja CO:

- dom około 130 m2

- piec na pellet 12kw sprawność około 90%

- ogrzewanie podłogowe wodne (cały dół + łazienka góra) ok 70 m2

- na górze w 3 sypialniach grzejniki + w każdej klima (chłodzenie w lato)

- grzejniki dodatkowo w łazience dolnej i górnej

- cwu 240 l w lato grzałka, zima piec

- na sezon grzewczy (dane z 3 lat) zużywam około 3 tony pelletu

- zużycie energii elektrycznej za cały rok 4800 kWh

W najbliższym czasie zamierzam zainstalować panele fotowoltaiczne. Wstępnie z moim instalatorem określiłem, że na chwile obecną optymalna będzie instalacja 6kWp (uwzględniając spadek sprawności, dach wschód-zachód oraz kąt dachu 43st).

Natomiast w niedalekiej przyszłości zamierzam przejść z pelletu na coś bardziej komfortowego (bezobsługowego). I tutaj pojawia się kilka wariantów:

- piec na gaz (z butli, nie mam ziemnego)

- pompa ciepła CO (na chwile obecną drogie rozwiązanie, raczej nie wchodzi w grę)

- instalacja klimy na dole (moc około 4 kW) i grzanie całego domu klimą (w pokojach na górze już mam)

- grzanie pokoi na górze klimą a na podłogówkę zainstalować piec elektryczny (np kospel)

- grzanie pokoi na górze klimą a na podłogówkę zainstalować pompę ciepła do CWU (pytanie czy może pompa ciepła CWU zasilać podłogówkę a nie CWU? taka pompa jest znacznie tańsza od pompy do CO a w sumie zasada działania jest taka sama.... chyba:))

Oczywiście piec na pellet zostanie awaryjnie.

Instalacje fotowoltaiki zamierzam przygotować na docelowo większą moc około 10 kWp jeżeli zdecydowałbym się na całkowite ogrzewanie prądem

Bardzo proszę o jakieś konstruktywne podpowiedzi. Jestem otwarty na wszelkie rozwiązania. No może poza kuciem posadzek w celu wymiany podłogówki na kable grzewcze :)

Panele nie są za darmo... chyba, że gdzieś rozdają....

Odnośnie ceny pomp ciepła to raczej koszt pompy przekracza możliwości mojego budżetu.... 30 tys wzwyż z tego co się orientowałem....

jakieś inne tańsze pomysły....?

Edytowane przez kamil dudz

A te wszystkie kombinacje które wymieniłeś to niby tańsze? Władujesz się w gaz - kolejny abonament, koszt instalacji.

Jedynym problemem są kaloryfery i z tego powodu rozważ wymianę na klimakonwektory, lub załóż pompę ciepła wysokotemperaturową.

ZWŁASZCZA przy dołożeniu PV najlepszą opcję będzie PC

Wiem, też uważam że nie ma sensu przekombinowywać. Są rozwiązania pomp ciepła pozwalające zasilać kaloryfery nieprzewymiarowane... trzeba zrobić rozeznanie, ale mając własny prąd wydaje się logiczne aby nie pchać się w gaz....

EDIT: rozwiązanie gotowe https://blog.karbon.com.pl/pc-powietrzna/pompa-ciepla-podlogowka-i-grzejniki-altherma-bi-zone/

Edytowane przez plamiak