verul 23.09.2019 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2019 Witam, będę budował garaż wolno stojący nie ogrzewany i nie ocieplany. Konstrukcja na ławach fundamentowych na których będzie ok 5 warstw bloczków na ścianę fundamentową. Na niej drewniana konstrukcja wiązarowa wykończona od zewnątrz i na dachu płytami obornickimi. Podłoga to płyta na gruncie. Tyle wstępem. Teraz pytanie: co z izolacjami przeciw wilgociowymi? Czy jest sens układać poziomą izolację na ławach pod ścianami? Czy robić izolację pionową? Czy konieczna jest pozioma izolacja na ścianach fundamentowych? Na cieple w garażu mi nie zależy. Jedynie ważna jest dla mnie trwałość. Jeżeli nie zrobię izolacji pionowej ścian fundamentowych to czy jest sens robić poziomą na ławie, a pod ścianą fundamentową? Tym bardziej, że i tak będę skazany na folię grubości 0,3mm czyli prowizorkę. Grubszych folii nigdzie nie potrafię znaleźć, a papy wszędzie są w rolkach o szerokości 1m gdzie u mnie ława ma mieć 40cm. Beton i bloczki betonowe bez izolacji skruszeją? Bo tego się najbardziej boję. Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts