Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

schody wejściowe do domu

gahan

Recommended Posts

Czym obkładacie schody zewnętrzne?

Mam schody betonowe, "doklejone" do domu, na fundamencie.

Boję się tradycyjnych płytek z gresu czy klinkieru, bo po czasie mróz robi swoje mimo starannej roboty.

Myślę o prawdziwym kamieniu, ale kamień to albo granit ( który mi nie pasuje), albo jakieś inny - ale za bardzo mręgatę, wielokolorowe.

Piaskowiec za bardzo przyjmuje brud, schody mam prawie nieosłonięte.

Widziałam w Merze grees w formie gotowych stopnic, różne kolory od szarości po piaskowy i jasne beże.

Bardzo mi się spodobał, ale znajomi założyli go u siebie - i w użytkowaniu tragedia.

Tak bardzo łapie brud, że domyć tylko domestosem, bo ciepła woda z płynem na nic się zda.

Pytałam o spieki kwarcowe, mają w miarę jednolite kolory, można je łatwiej dopasować do elewacji. Ale powiedziano mi, że śliskie.

Ktoś, coś doradzi z własnego doświadczenia?

• 4 weeks później...
Problem w tym ,że już mam wylane schody betonowe - chciałbym jedynie finalnie to łądnie wykończyć.

https://static.pokazywarka.pl/q/e/u/1a32ae4f537c176d79b263db6be67b5a_orig.jpg

No tak, przepraszam jakoś mi to umknęło.:jawdrop:

Trzeba wrócić do szkoły by czytać ze zrozumieniem;)

• 2 weeks później...

Zawiłości wielkich raczej nie było (technicznie) to kwestia dobrego dopasowania elementów, i dokładnego precyzyjnego montażu. bez chodzenia na skróty i roboty na czas. Montaż trwał 3 dni. Niektóre elementy były dopasowywane na długość na miejscu aby zapewnić odpowiednią precyzję połączeń. Dodatkowym utrudnieniem była konieczność skucia boku schodów gdyż został wylany równo ze słupem, a równo powinien być kamień. Kamień poziomy 3 cm płomień pionowo 2 cm poler.

Zdjęcia niestety tylko takie dwa posiadam na szybko.

(gustowny styrodur pełnił funkcję odbojnika żeby drzwi nie spotkały się z narożnikiem klinkieru, teraz jest już uczciwy odbojnik oczywiście równie pro zamontowany przez fachowca)

schody1.jpg

schody2.jpg