Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dach bez okapu i wentylacja

western

Recommended Posts

Cześć,

Budowany dom ma dach dwuspadowy, deskowany, kryty papą i dachówką, oparty na gotowych wiązarach. Wiązary wystawały 22cm poza lico muru tak, żeby idealnie się schowały po dodaniu 20 cm styropianu (plus siatka, kleje).

Ekipa ociepleniowa dojechała styropianem do samego deskowania uszczelniając to dodatkowo pianką. Moim zdaniem powinno być to wentylowane, zamierzam zresztą wełnę na poddaszu powiesić w taki sposób, żeby zostawić dystans 2-3 cm od deskowania.

Czy ktoś ma jakąś wiedzę lub zdjęcia w jaki sposób można wentylować pod deskowaniem dach bez okapu? Dla dachów okapowych są kratki wentylacyjne, ale nie wiem jak wykonać to dla dachu, który okapu nie ma.

Zdjęcie poglądowe:

Little_House__P9B2933_edit_2880w.jpg.860x0_q70_crop-scale.jpg

Tak to u mnie dzisiaj wygląda (w trakcie ocieplania)

DSC_4264.jpg

Edytowane przez western

• 2 years później...
Jak jest folia to żadne kratki nie są potrzebne i nie byłoby ich do czego mocować. Natomiast w przypadku sztywnego poszycia i papy stosuję element wentylacyjny jak w załączeniu oraz kilka przykładów jego zastosowania z moich realizacji. Pozdrawiam.

wywietrznik połaciowy.jpg

18.jpg

P1050176.jpg

P1050178.jpg

24.jpg

• 1 year później...
Cześć,

Budowany dom ma dach dwuspadowy, deskowany, kryty papą i dachówką, oparty na gotowych wiązarach. Wiązary wystawały 22cm poza lico muru tak, żeby idealnie się schowały po dodaniu 20 cm styropianu (plus siatka, kleje).

Ekipa ociepleniowa dojechała styropianem do samego deskowania uszczelniając to dodatkowo pianką. Moim zdaniem powinno być to wentylowane, zamierzam zresztą wełnę na poddaszu powiesić w taki sposób, żeby zostawić dystans 2-3 cm od deskowania.

jak poradziłeś sobie z tą wentylacją? Mam identyczną sytuację tzn. dach, pokrycie i obróbki już są wykonane. Nie mam zastosowanych kratek które poleca "Andrzej Wilhelmi"

Mieliśmy podobny problem, nasze okapy miały tylko 3-calowy zwis, przestrzeń na poddaszu była niesamowicie gorąca, a gdy padał deszcz, woda spływała prosto na bocznicę. Nie chcieliśmy, aby moja nowa bocznica była stale zalana wodą, dlatego przedłużyliśmy dach o 14-calowy zwis za pomocą wentylowanego podsufitki. Zdecydowanie pomogły w utrzymaniu ciepła na poddaszu i odprowadzaniu wody z bocznicy. Zasadniczo mieliśmy 2x6 przymocowane do kratownic, aby je wydłużyć. Nie wymagało to przeróbki dachu, dobry dekarz powinien być w stanie położyć nowe gonty na istniejące. Nie jestem pewien, czy to odpowiada na Twoje pytanie, ale myślę, że możesz dodać okap w późniejszym czasie https://19216811.cam/ https://1921681001.id/ . Edytowane przez carter5