Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam. Będę samodzielnie robił drenaż opaskowy fundamentów piwnicy położonych na glinie i mam kilka pytań o studnie rewizyjne.

Z tego co wiem to najlepiej gdyby były w każdym narożniku domu, gdyż jest to miejsce wrażliwe na zbieranie osadów, a dzięki studni osady te będą zbierać się w nich a do kolejnej rury idącej od studzienki będzie już płynęła czysta woda. U mnie narożników jest sporo bo mam wykusz ale postaram się dać tylko w narożnikach. Czy mając teren gliniasty mam te studnie osadzić na betonie czy też zabetonować żeby mi nie podchodziła woda pod ławy tudzież żeby woda nie zamulała się gliną z dna studni? Jakiego betonu użyć żeby był wodoszczelny, z dodatkami polimerowymi? Na jakiej głębokości poniżej ław je osadzić (50 cm starczy?). Oraz w jakiej odległości od narożników, czy takiej jak idą dreny (20-30 cm starczy?):

ade9db924ccc9e47med.jpg

Czy prawidłowo jest następną rurę idącą od studzienki (wychodzącą) dać wyżej niż rura wcześniejsza (wchodząca?). Jeśli tak to o ile cm wyżej? Jest to dla mnie istotnie ze względu że mam w ławach rury kanalizacyjne i chciałbym tak to rozplanować żeby zmieścić się pod nimi.

85ceeec1760869cfgen.jpg

Pytanie o geowłókninę - pozwolę sobie zapytać czy zna ktoś prawidłową wodoprzepuszczalność geowłókniny pod drenaż opaskowy lub może jakąś polecić?

Edytowane przez dedert
https://forum.murator.pl/topic/249707-studzienki-rewizyjne-drena%C5%BCu-opaskowego/