dedert 24.09.2019 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2019 (edytowane) Witam. Będę samodzielnie robił drenaż opaskowy fundamentów piwnicy położonych na glinie i mam kilka pytań o studnie rewizyjne. Z tego co wiem to najlepiej gdyby były w każdym narożniku domu, gdyż jest to miejsce wrażliwe na zbieranie osadów, a dzięki studni osady te będą zbierać się w nich a do kolejnej rury idącej od studzienki będzie już płynęła czysta woda. U mnie narożników jest sporo bo mam wykusz ale postaram się dać tylko w narożnikach. Czy mając teren gliniasty mam te studnie osadzić na betonie czy też zabetonować żeby mi nie podchodziła woda pod ławy tudzież żeby woda nie zamulała się gliną z dna studni? Jakiego betonu użyć żeby był wodoszczelny, z dodatkami polimerowymi? Na jakiej głębokości poniżej ław je osadzić (50 cm starczy?). Oraz w jakiej odległości od narożników, czy takiej jak idą dreny (20-30 cm starczy?): Czy prawidłowo jest następną rurę idącą od studzienki (wychodzącą) dać wyżej niż rura wcześniejsza (wchodząca?). Jeśli tak to o ile cm wyżej? Jest to dla mnie istotnie ze względu że mam w ławach rury kanalizacyjne i chciałbym tak to rozplanować żeby zmieścić się pod nimi. Pytanie o geowłókninę - pozwolę sobie zapytać czy zna ktoś prawidłową wodoprzepuszczalność geowłókniny pod drenaż opaskowy lub może jakąś polecić? Edytowane 24 Września 2019 przez dedert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts