loku78 24.09.2019 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2019 Cześć, jak w tytule. Zamówiłem pompę Nibe 6 kW z całą instalacją wod-kan, podłogówką itp. Od początku rozmawiałem ze sprzedawcą, który sam nie wierci, bo po lekturze forum miałem obawy co do długości odwiertu. Sprzedawca cały czas mnie zapewnia, że to wystarczy, że dł. odwiertu jest dobrze dobrana. Ewentualnie jeśli się upieram to wykonają dwa odwierty po np. 80 m, tylko wtedy będę musiał dopłacić. No i jestem w kropce. Zastanawiam się też czym może skutkować zbyt krótki odwiert, czy wtedy ewentualnie załączą mi się trochę grzałki? Proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
R90 25.09.2019 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2019 Jeden odwiert to zawsze ryzyko, że jak się coś spierdzieli to jesteś w ciemnej d. Dodatkowo pytanie jaki tam jest grunt, bo od tego zależy współczynnik przewodzenia ciepła i moc chłodnicza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnago 25.09.2019 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2019 Ale to tak naprawdę okaże się przy wierceniu. Bo geotechnikę to się robi na max 6m standardowo. A co powiedzieli w powiecie, co głębiej masz? Czy sprzedawca jest po n-tej instalcji w regionie, wie i starcza. Dał namiary na innych zadowolonych inwestorów w okolicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
loku78 26.09.2019 08:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2019 Nie pytałem w powiecie co mam głębiej, znajdę tam informacje? Wiertacz wierci w okolicy już wiele lat ale z nim nie rozmawiałem jeszcze o jego zdaniu, on będzie tylko podwykonawcą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnago 02.10.2019 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2019 Ale jaką metodą będziesz te ciepło odbierał w wywiercie umieszczą spirale rurek z czynnikiem roboczym pompy czy dodatkowo jeszcze wymiennik i glikol? Ta pierwsza trudniejsza w wykonaniu ale efektywniejsza. Pilnuj w treści umowy aby był wpis o dostarczeniu odpowiedniej ilości ciepła dla dedykowanego budynku. Niech w ramach gwarancji poprawiają , jak cos spierd.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts