xmaro 24.09.2019 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2019 Mam w domu system jak w opisie aroTHERM VWL 115/2A + auroCOMPACT (bez solarow, wezownica w piecu podlaczona do pompy ciepla) regulator Colormatic 470, schemat ukladu 10. Pompa ciepla wspomaga podgrzewanie cieplej wody uzytkowej. Moje pytanie brzmi. Czy regulator hybrydowy triVAI bierze pod uwage sprawnosc pompy ciepla przy podgrzewaniu cieplej wody uzytkowej ? Zauwazylem ze pompa ciepla grzeje wode nawet jesli jest wysoka taryfa energii elektrycznej i sprawnosc pompy ponizej 2. Przy prawie 70gr za kWh sprawnosc musialaby byc ponad 2.5 zeby to bylo oplacalne. Podczas grzania cwu temperatura zadana w ukladzie jest 60st, wyglada jakby pompa wtedy chodzila na max nawet w okolicach zera st na zewnatrz. To lepiej sie wtedy oplaca grzac gazem za 25gr za kWh Z zachowania systemu na moje oko wynika ze przy ogrzewaniu cwu system nie wybiera najtanszego zrodla. Dziekuje za odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts