Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Niwelacja terenu co na glinę,

Recommended Posts

Witam

Chcę podnieść teren przy domku i dwie ekipy od niwelacji maja różne warianty.

Pierwsza z nich chce na glinę-ił nasypać kamień (klin) i na to piach potem przygotowanie pod kostkę.

Druga ekipa pierw piach potem kamień i na to przygotowanie pod kostkę

Proszę o informacje jaka jest kolejność, wiem że przy budowie drogi to najpierw idzie poduszka z piachu ale teraz sie spotkałem że i kamień na początek sypią.

Edytowane przez tinjap

ok dziekuje w sumie firma ma przy sobie niwelator i na bieżąco kontroluje teren (podobno)

Chciałem wyprostować teren na płasko gdyż działka od drogi w kierunku domu i za niego idzie pod delikatną górkę.Fachowcy proponują oprócz wyprostowania terenu porobić delikatne spadki tak aby woda nie podchodziła pod dom.

Jakąś nowością podobno jest nierobienie cokołów tylko elewacja od razu przy kostce (???). Rzekomo wyeliminowało by to schody do wejścia domu, tarasu. Jakoś nie jestem do tego przekonany (wilgoć).

ok dziekuje w sumie firma ma przy sobie niwelator i na bieżąco kontroluje teren (podobno)

Chciałem wyprostować teren na płasko gdyż działka od drogi w kierunku domu i za niego idzie pod delikatną górkę.Fachowcy proponują oprócz wyprostowania terenu porobić delikatne spadki tak aby woda nie podchodziła pod dom.

Jakąś nowością podobno jest nierobienie cokołów tylko elewacja od razu przy kostce (???). Rzekomo wyeliminowało by to schody do wejścia domu, tarasu. Jakoś nie jestem do tego przekonany (wilgoć).

ja zrobiłem jeden schodek do domu (coś ala taras) jakoś czuję sie bezpieczniej

najlepszym sposobem jest geowłuknina drogowa grubości ok 4mm

ale piach i kamien i tak trzeba dać..

A jesli działka ma spadek -róznica wysokości pomiędzy jednym a drugim końcem ok 70cm to lepiej wyprostować ogrodzeniem na poziom czy ogrodzenie dać tak jak jest ukształtowany teren- krzywo?