ciężkiprzypadek 26.09.2019 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2019 Witajcie:) Potrzebujemy porady odnośnie dobudowy garażu do domu. Na forum jest tylu światłych, pomocnych ludzi, że liczę na pomoc. Na tą chwilę mamy wybudowany domek, do którego chcemy dokoptować garaż, ale nie przy samej ścianie. Garaż byłby ok 5-20cm od domu, przy ścianie z drzwiami wejściowymi, wysunięty do przodu ok 1,5 m. Nad tym wysunięciem chcemy zrobić podcień nad wejściem. Wszystko ma być wykończone attyką aż do białej ściany domu. Wszystko podobnie jak jest tu: http://infoladnydom.pl/temat/ladnydom/nowoczesne+dachy Tylko nie wiemy jak zatuszować tą przerwę 5-20cm między domem a garażem. Oraz z czego zrobić i jak zrobić daszek oraz attykę, by nie robić mostków cieplnych? Domek od tej strony wygląda tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jolka Bobek 26.09.2019 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2019 Ciężki przypadku - to Twój domek tam na zdjęciu?! No prosze znajome klimaty:) Widzę, że masz cokolik, który u mnie jest na razie wielkim znakiem zapytania. Ale nie wygląda to źle. Pozwolisz że się zainspiruję? A czym go wykańczasz? No i wieeelki plus za gabaryty - ach co ja bym zrobuiła, żeby mój gmach zmalał do takich:yes:Oczywiście ten post to w ramach OT bo w żaden sposób nie umiem sobie wyobrazic co Ty tam jeszcze kombinujesz z tym garażem. Ja zdecydowanie wzrokowcem jestem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciężkiprzypadek 26.09.2019 16:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2019 Tak, podobne klimaty, chociaż mój to biedny kuzyn Twojego Ty wolałabyś mniejszy a ja troszkę większy i z takim widokiem jak u Ciebie. Będziemy mieszkać sami, bo córki są już samodzielne, to chyba nam wystarczy te 117m2 ale pomieszczenia mogłyby być o jakieś 2-3 m2 większe. Lubię luz. Niestety jak go projektowałam, to słyszałam tylko nad głową...tnij koszty!.....tnij koszty! Cokół jeszcze nie zrobiony, będzie z płyt betonowych, takich jak tarasy i podjazd, ale nie mam ich jeszcze wybranych . Poza tym od tej strony domu będzie mało go widać, bo ma być mały taras i podjazd . Mój ideał podjazdu to ten, ale mąż nie chce takiego. https://www.plarchitekci.pl/architektura/dom-waskiej-dzialce-poz_6-poznan/ To muszę zrobić coś podobnie do tego: https://www.metricon.com.au/new-home-designs/qld/aura-home?category=facades&photo=aura_33-35_details.jpg&floorplan=33 Elewacja też jeszcze nie ukończona, bo na ciemniejszych ścianach jest klej pod łupek i brakuje osłon na rynnach. Na szczycie u góry jest babol do poprawy. Źle mi docięli blachę, pod złym kątem i muszą to poprawić. Chciałam tylko biały domek, ale mąż mnie namówił na kolor. Zobaczymy co z tego wyjdzie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jolka Bobek 26.09.2019 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2019 (edytowane) Super inspiracje. Ja się póki co miotam. Tzn. marzy mi się ściana szczytowa (ta wewnątrz parawanu) w starych dechach. W jednym z ostatnich Muratorów był pokazany taki dom i przepadłam. Ale tak w ogóle jak mnie nie będzie już stać to całość będzie biała. Tak więc Twoja biała inspiracja baardzo mi się podoba. W dodatku z takim otoczeniem. Wszystko w moim guście. Tylko, że tam nie ma cokolików, elewacja prosta aż do ziemi. Myślisz, że to prawdziwy dom czy tylko fantazja projektanta? Mnie się akurat tak podoba. Czy dobrze zrozumiałam Twój pomysł, że będziecie ciąć płyty betonowe i kleić do ścian? Jaka byłaby wysokość tych płyt? Fajny pomysł, a ściana pokryta styropianem utrzyma taki ciężar? U mnie też dzieci już na swoim ale mąż się uparł na pełny metraż bo jak będą przyjeżdżać na święta to gdzie będą spać! No ja z kolei stwierdziłam, że może w przyszłości łatwiej będzie taki sprzedać jeśli dzieci nie zechcą go zatrzymać no i w ten sposób jest jak jest. A co do kosztów - to kto tu zamiaruje jakieś łupki, jakieś spieki kwarcowe itp. luksusy kłaść PS. A co to Ci tam wystaje ze ściany między oknami? PS2. Jak tam psiunia? Ja mam kotkę i jak chorowała to chorowałam razem z nią, koszmar! Edytowane 26 Września 2019 przez Jolka Bobek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciężkiprzypadek 26.09.2019 19:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2019 Niunia moja czuje się trochę lepiej, jeszcze jedna łapka jest całkowicie niesprawna a na 3 staje, tylko chwiejnie.Ale ona tak się zachowuje jakby nie była tego świadoma, bo nie chce by ją nosić w kocu, tylko chce sama chodzić a nawet biec. Jest to trochę kłopotliwe, bo ją musimy oboje trzymać i pilnować by się nie przewróciła. Poza tym ma apetyt i nawet podwarkuje na sunie, której nie lubi. Czyli nie jest z nią tak źle:) Ale nadal wymaga prawie całodniowej pomocy....no i problem jest z jej załatwianiem, bo musimy ją kilkanaście razy na dobę wynosić i przytrzymywać a ciężka jest. Nie może się ona tak załatwiać, bardzo wstydliwa jest:) Płyty betonowe mają różne rozmiary, to może nie trzeba ich ciąć a co do ich ciężaru, to chyba nie powinno być problemu....najwyżej się da kotwy. To jest prawdziwy dom i też mnie oczarował swoją prostotą a te brzozy są jak z bajki. Szczególnie te zwisające.Też takie chcę Elewację, też kiedyś mieliśmy mieć w drewnie, modrzew syberyjski wtedy wybrałam, ale mąż mój stwierdził, że ten dom ma być bezobsługowy i jak nie chcę czegoś ala drewno, to nic nie będzie. No i nie chciałam. Potem była wizja białej długiej (50cm)cegły, ale dostępna tylko we Wrocławiu i droga. Miało być jak na tej wizualizacji z autkiem. http://www.jabraa.pl/projekt/113.html Aż pojechałam szukać kamienia na kominek i u kamieniarza na ścianie biurowca, na słoneczku wisiał łupek i przemówił do mnie:P: ...,,Zobacz, jestem naturalny, jasny i lśniący. Będę tak pięknie u ciebie na elewacji wyglądał i jednocześnie chronił twoje mury przed brudem.'' No to jak mogłam nie wyciuprać złociszy ze skarpety na niego...przecież tak się zareklamował. Nawet grzebałam w skarpetach u męża, chociaż nie jest to czynność najprzyjemniejsza Między oknami mamy kable przygotowane, tylko dokładnie nie wiem czy to są pod markizy, czy pod oświetlenie? Bo jedno i drugie miało być zrobione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 27.09.2019 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2019 " .... Tylko nie wiemy jak zatuszować tą przerwę 5-20cm między domem a garażem. "skąd pomysł na tak dużą dylatację miedzy budynkami ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciężkiprzypadek 27.09.2019 15:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2019 " .... Tylko nie wiemy jak zatuszować tą przerwę 5-20cm między domem a garażem. " skąd pomysł na tak dużą dylatację miedzy budynkami ? Jakiś budowlaniec-koparkowy nam powiedział abyśmy nie stawiali przy samym domu, bo wilgoć technologiczna i osiadanie garażu będzie miało negatywny wpływ na dom. Garaż ma być tynkowany o powierzchni 34m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 27.09.2019 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2019 Koparkowy to chyba nie znaczy budowlaniec. Taka dylatacja jest bez sensu jak cos tam wpadnie już nie wyjmiesz, ścian nie wykończysz nie ocieplisz nie naprawisz. Albo się zostawia 2 cm i wtedy zatyka "wejścia" abo się robi metr czy półtora. Dobrze zaprojektowane i wykonane budynki nawet 2 cm od siebie sobie nie szkodzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciężkiprzypadek 27.09.2019 16:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2019 Koparkowy to chyba nie znaczy budowlaniec. Taka dylatacja jest bez sensu jak cos tam wpadnie już nie wyjmiesz, ścian nie wykończysz nie ocieplisz nie naprawisz. Albo się zostawia 2 cm i wtedy zatyka "wejścia" abo się robi metr czy półtora. Dobrze zaprojektowane i wykonane budynki nawet 2 cm od siebie sobie nie szkodzą Dziękuję Czyli jeden problem mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts