Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jeden stopie? wy?szy!!!!

SławekD

Recommended Posts

Wszystkie stopnie na schodach mam równe. Na pierwszy rzut oka wszustko jest OK. Ale jak sięzagłębić to nie tak kolorowo. Na parterze i piętrze będę miał panele. Piętro pzewidując sytuację, wylałem ok 2 cm wyżej niż ostatni stopień. Na schodach przewiduję deski dębowe, na piętrze panele i powinno być równo, bez uskoku! Problem pojawia się na parterze. Tam bądą płytki na schodach deski!!!Pierwszy stopień będzie wyższy o ok 1/2 grubości deski!! Czy to może przeszkadzać i być uciążliwe?

Co wy fachowcy na to?

Fachowcem w tej branzy to ja nie jestem :) ale praktykiem - tak (jak kazdy, chodzacy po schodach)

Zakladam, ze pierwszy stopien bedzie ok 1.5 cm wyzszy (pół deski). IMHO bedzie to uciazliwe przy schodzeniu, glownie dla tych, ktorzy nie beda czesto ze schodow korzystac. Domownicy przyzwyczaja sie. Nie mniej staraj sie zmniejszyc ta roznice do minimum. (Moze ciensza pierwsz deska?)

pierwszy stopień mierzony po położeniu kafli na podłodze i deski na schodach powinien mieć tę samą wysokość co pozostałe, jeśli chcesz położyć deski (3,5 - 4 cm) to róznica wyniesie 2,5 - 3 cm . Jeśli zdecydujesz się na skucie pierwszego stopnia bedziesz musiał skuć również pozostałe, ale wydaje mi się że to jedyny skuteczny sposób. Schody muszą być równe.

• 2 weeks później...
Chciałbym odnowić temat, bo właśnie doszedłem do wniosku, że ww schody a właściwie ich pierwsza część, kończyć się będzie na półpiętrze. Każdy ze stopni ma ok 18-19 cm i ten ostatni oczywiście też. I tu pojawia się niezgodność grubości - schody na tym półpiętrze będą się kończyć deską oczywiście, a na samym półpiętrze będą panele!!Deska ok. 30 mm (tak sądzę bo materiału jeszcze nie mam) a panel z pianką ok 10mm - czyli 20 mm różnicy!!!! Wibić zębów sobie nie chcę, więc wolę to jakoś wyrównać - ale jak?? Masa samopoziomująca zje mnie cenowo (pow. ok. 10m2) a może są jakieś grubsze maty czy coś w tym stylu pod panale??A może styropian??Nie chciałbym też by mi ta podłoga trzeszczała po czasie!! Doradźcie prodszę!!!

jak u siebie robilem schody dopiero uczylem sie budowania - elktronikiem wtedy jeszcze bedac, Popelnilem przy tym tyle bledow, ze twoj klopot w ich swietle wydaje mi sie prawie smiesznym choc smiesznym nie jest gdyz jeden stopien, chocby rozniacy sie wysokoscia o 10 mm, jest uciazliwy i wbrew pozorom niebezpieczny, nawet dla domownikow.

Ja totalna roznice w wysokosci miedzy kazdym stopniem wyrownalem bardzo dokladnie wylewka samopoziomujaca i nie uwazam by az tak straszne to byly koszty. Zwlaszcza, ze jak opisujesz systematycznie grubosc wylewki bedzie sie zmniejszala.

Ja totalna roznice w wysokosci miedzy kazdym stopniem wyrownalem bardzo dokladnie wylewka samopoziomujaca i nie uwazam by az tak straszne to byly koszty. Zwlaszcza, ze jak opisujesz systematycznie grubosc wylewki bedzie sie zmniejszala.

Może nie wyraziłem się wystarczająco jasno, ale nie widzę problemu w różnicy wysokości stopni, bo to już zostawię temu co będzie stopnie robił. Problem jednak widzę w różnicy wysokości ostatniego stopnia(który obecnie jest wylanym stropem na półpietzre) i paneli które będą na półpiętrze!!Jak to wyrównać???

Pozdrawiam

Chciałbym odnowić temat, bo właśnie doszedłem do wniosku, że ww schody a właściwie ich pierwsza część, kończyć się będzie na półpiętrze. Każdy ze stopni ma ok 18-19 cm i ten ostatni oczywiście też. I tu pojawia się niezgodność grubości - schody na tym półpiętrze będą się kończyć deską oczywiście, a na samym półpiętrze będą panele!!Deska ok. 30 mm (tak sądzę bo materiału jeszcze nie mam) a panel z pianką ok 10mm - czyli 20 mm różnicy!!!! Wibić zębów sobie nie chcę, więc wolę to jakoś wyrównać - ale jak?? Masa samopoziomująca zje mnie cenowo (pow. ok. 10m2) a może są jakieś grubsze maty czy coś w tym stylu pod panale??A może styropian??Nie chciałbym też by mi ta podłoga trzeszczała po czasie!! Doradźcie prodszę!!!

Proponuję zastosować masę wyrównującą (nie wylewkę samopoziomujacą, bo za grubo) lub miękką płytę pilsniową grubosci 18 mm pod panele + pianka 2 mm.

Nic nie trzeszczy, nic się nie ugina, moim zdaniem lepiej niż na płycie czy gąbce. Mam na piętrze pod panelami płytę i też celowałem z poziomami. Wyszło mi ,żę w korytarzu na piętrze mogę położyć tylko 1,2cm . i jedyny wybór to jest mozaika, achciałem parkiet. Teraz bym dał tak jak na dole styropian i bym miał wybór, a tak ech....

po za tym taniej wychodzi styropian niż płyty.

Może zabrzmi to głupio ele ten styropian to masz zwykły, czy jakiś o wiekszej gęstości czyli mniej ściśliwy?? No i czy jest tylko położony jeden arkusz obok kolejnego czy jakoś je lączyłeś wzajemnie lub do podłogi??

Sorry, pytania może błache ale dla mnie ważne. Chcę to zrobić tanio ale raz a dobrze!!!!

W dalekiej przeszłości jak nie było specjalnych podkładek pod parkiet i panele mój staruszek kłąd tam zwyczajną płytę pilśniową miękką. Eksperyment ten powtórzyli przynajmniej trzej członkowie rodziny oraz parę znajomych. Najstarsze doświadczenie pochodzi z 1969 roku i (odpukać) nic się nie dzieje. Podłoga za to jest "ciepła". W handlu są różne grubości pilśni i nie jest ona bardzo droga. Jeśli chcesz wykożystać patent mojego ojca, to nie mam nic przeciwko temu.

U mnie też głupio wyszło ze schodami. Pierwszy stopień jest niższy o prawie 2 cm. Zaczytany w teorię, że wszystkie sttopnie równe mają być, trochę się przestraszyłem. Ta sama teoria mówiąca o ergonomiczności schodów, uświadomiła mi, że mam najgorsze z możliwych. Zabiegowe.

I co? i gucio. Po czterech latach eksploatacji uważam że schody wygodne są, a ten pierwszy stopień absolutnie nikomu nie przeszkadza! I niech tak zostanie :p