Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piec co do nowego domu

Kris07081984

Recommended Posts

Gość mtdeusz
I pierwsze co bym zrobił to zastosował ,,nagrodę,, finansową dla wszystkich instalatorów, którzy montują kotły 25kw do nowego domu, jak by poczuli po kieszeni to zaraz by jeden z drugim zmądrzał, że kotłów 25kw nie montuje się do nowego domu.

• Odpowiedzi 67
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

To że ktoś ładuje w piec 10 czy 12 tys jeszcze jakos można zrozumieć choć bardzo cieżko. Bo wiadomo że taki zakup jest na chwile, za 3-4 lata presja spoleczenstwa będzie już taka że nawet obecna mocno betonowa władza zacznie wprowadzac calkowite zakazy palenia paliwem stałym. Ale że ktoś pakuje sie w wegiel mając możliwosc podlaczenia gazu to już sie w głowie nie mieści.

ciekawe co piszecie i muszę to z kimś skonsultować....

w przyszłym roku będę wstawiał piec do domu 155m2, parterowy, porotherm 24cm, ocieplenie 20cm styro + na stropie 30cm wełny, okna 3 szybowe i na podstawie tych parametrów dostałem ofertę na piec.....20kW :jawdrop:

20 ściana 28 dach i strop, 12 podłogia. kocioł 10kw przynajmniej dwaa razy za duży. Średia moc w najzimniejszych miesiącach 2-2,3kW (założona sprawność 65%)

decyzja zapadła i żadnej PC nie będzie, gazu nie ma więc nie ma nawet takiej opcji - wstępnie niby za 2 lata ma być to wtedy przejdę na gaz.

podłogówka będzie wszędzie, żadnych grzejników.

wg cieplowlasciwe potrzebuje piec 12kW, pewnie coś w takiego pójdę.

Też byłem taki zapart 4 lata temu teraz bym węgla nie wstawiał. Najlepszym wydaje mi się jest grzałka do podłogówki z mikro buforkiem lub bez i klimatyzacja. W cenie tego ekogrocha bedziesz miał klimę i bufor. lub połowę PC

Edytowane przez kulibob

Jeden instaluje eco a drugi gaz jak kto woli cenowo ogrzewanie wychodzi podobnie a ze przy ecogroszku więcej roboty to już inny temat.

.

Skoro tak piszesz to chyba wiesz? a najszybciej to ktoś Ci głupot naopowiadał nie obrażając Ciebie.

Ja Ci napiszę co ja wiem: sprzedaję i instaluję kotły CO groszkowe czy też pelletowe, ogrzewałem również swoją starą chałupę groszkiem kupę lat. W zeszłym roku jednak po tym co pokazał mi sterownik mojego kotła (eCoal ) postanowiłem pozbyć się śmierdziela z domu i na stare lata zafundować sobie trochę wygody, zamontowaliśmy pompę ciepła Daikin Altherma 3 o mocy 8kW. Nie mam ani metra podłogówki w domu, same grzejniki.

Teraz coś o kosztach bo piszesz że to to samo?

Otóż tak się składa że sprzedaję również eko groszek jak i pellet drzewny. Do ogrzania mojej starej poniemieckiej chałupy potrzebowałem 3 tony tego eko groszku na cały rok czyli zima plus ciepła woda latem, kocioł pracował non-stop. 3 tony eko groszku po 1050pln/tonę mam tylko workowany i groszek bardzo dobry także i cena wysoka :) roczny koszt ogrzewania wychodzi 3150pln. Teraz coś o kosztach przy PCi. Mam założone podliczniki na pompie i wiem z dokładnością do 0,1kWh ile prądu pochłonęła pompa do ogrzewania tego samego domu, przy tych samych temperaturach wewnątrz i do podgrzewania ciepłej wody latem.

Za okrągły rok wyszło że poszło 3918,1kWh. Nie będę tu pisał bzdur w stylu Arturo że 1kWh kosztuje 29gr czy jeszcze mniej bo coś tam. Nie mam żadnych taryf nocnych, dziennych czy północnych :) a zwykła G11 czyli stała cena prądu przez cała dobę, obecnie jest to 52gr brutto ze wszystkimi opłatami za 1kWh.

eko groszek 3150pln

PCI bez syfu, roboty i kiwnięcia palcem w bucie 2037,42pln

Skoro to dla Ciebie to samo?

Pozdrawiam i życzę owocnego weekendowego rozmyślania :)

Skoro tak piszesz to chyba wiesz? a najszybciej to ktoś Ci głupot naopowiadał nie obrażając Ciebie.

Ja Ci napiszę co ja wiem: sprzedaję i instaluję kotły CO groszkowe czy też pelletowe, ogrzewałem również swoją starą chałupę groszkiem kupę lat. W zeszłym roku jednak po tym co pokazał mi sterownik mojego kotła (eCoal ) postanowiłem pozbyć się śmierdziela z domu i na stare lata zafundować sobie trochę wygody, zamontowaliśmy pompę ciepła Daikin Altherma 3 o mocy 8kW. Nie mam ani metra podłogówki w domu, same grzejniki.

Teraz coś o kosztach bo piszesz że to to samo?

Otóż tak się składa że sprzedaję również eko groszek jak i pellet drzewny. Do ogrzania mojej starej poniemieckiej chałupy potrzebowałem 3 tony tego eko groszku na cały rok czyli zima plus ciepła woda latem, kocioł pracował non-stop. 3 tony eko groszku po 1050pln/tonę mam tylko workowany i groszek bardzo dobry także i cena wysoka :) roczny koszt ogrzewania wychodzi 3150pln. Teraz coś o kosztach przy PCi. Mam założone podliczniki na pompie i wiem z dokładnością do 0,1kWh ile prądu pochłonęła pompa do ogrzewania tego samego domu, przy tych samych temperaturach wewnątrz i do podgrzewania ciepłej wody latem.

Za okrągły rok wyszło że poszło 3918,1kWh. Nie będę tu pisał bzdur w stylu Arturo że 1kWh kosztuje 29gr czy jeszcze mniej bo coś tam. Nie mam żadnych taryf nocnych, dziennych czy północnych :) a zwykła G11 czyli stała cena prądu przez cała dobę, obecnie jest to 52gr brutto ze wszystkimi opłatami za 1kWh.

eko groszek 3150pln

PCI bez syfu, roboty i kiwnięcia palcem w bucie 2037,42pln

Skoro to dla Ciebie to samo?

Pozdrawiam i życzę owocnego weekendowego rozmyślania :)

I to chodzi.

Niestety niektórzy nie potrafią takich informacji przyjąć.

65% w porywach do 85%.

Druga wartość raczej nieosiągalna przy za dużym kotłe.

Plus minus, ale można przyjąć i policzyć.

Dwa, to cena węgla. Dlatego zawsze o nią pytam, bo to jest istotny czynnik.

U z uwzględnieniem sprawności jest 65% jest 17gr/kWh. Dla mojich warunków

Edytowane przez kulibob

U z uwzględnieniem sprawności jest 65% jest 17gr/kWh. Dla mojich warunków

Bez ciepłomierza ciężko.

Ja przeliczam na 3 opcjach: 65, 72, 85.

Masz przykład karoka65 w g11.

U mnie węgiel z piasta po 700zł do 24MJ.

karoka65 płaci 50% więcej, a z kotła pewnie wyciągał dobrą sprawność.

Siłą rzeczy, nie opłaca się brać śmieciucha 5 klasy, nawet przy mojej cenie węgla.

Wtedy u Niego, zakładając moją cenę, opłaty się zrównają dla taryfy g11 z pompą. Dodatkowo u mnie w g12w, prąd z opłatami dodatkowymi, po 24,5gr.

Wyjdzie połowę taniej.

Masło maślane, ale sens zrozumiesz.

Nie mam czasu rozpisywać tego na liczbach.

Czasem lukam po cenach kotłowni tu na forum.

Wykonawcy, mogą mocno wydoić inwestorów.

Na forum są przykłady kotłowni na paliwo stałe po 25tys.

Miałem propozycję monoblocka za 15k plus robocizna.

Przy takich cenach, kocioł na paliwo stałe, to jedne wielkie nieporozumienie.

Edytowane przez klaudiusz_x

Nie musisz mi przedstawiać liczenia.

Trzymanie g11 jest bez sensowne same terzmanie pc w 12/w bez kagańca wyjdzie taniej niż g11.

W nowym domu to powinna być dyskusja PC czy cop1 czy hybryda z klimą

Odniosłem się do Twojej wypowiedzi.

Ja przy COP=1 na cały dom, mam w zaokrągleniu 8,7k kWh w taniej i 900kWh w drogiej.

Ponadto w skrócie próbuję to przedstawić dla innych.

Wiem co piszesz na forum.

Przedstawiłem tylko zaokrąglone fakty, może ktoś inny zamiast śmieciucha 5 klasy, wybierze PC.

Wracjąc. Zastanawiam się nad g13. Ale zapłacę trochę więcej, bo tania to 3gr drożej.

Poruszę ten temat w grzaniu prądem.

Pzdr.

czyli oszczędzasz około 1 tyś zł rocznie co daje okres zwrotu ok 15-20 lat, zanim zwróci się różnica między piecem a pompą, dopiero później czyli za min 15 lat zaczniesz realnie oszczędzać 1.000zł rocznie, licząc, że ceny zostaną bez zmian.

oczywiście kwestia "wygody" jest bezsprzeczna na korzyść PC

Koszt ogrzewania PC w taryfie g11 jest zbliżony do ekogroszku. "Duża" różnica jest przy grzaniu akumulacyjnym w taniej taryfie.

Mi w ekogrochu najbardziej przeszkadza magazynowanie paliwa po prostu zajmuje miejsce. Jak dla mnie roboty z tym wiele niema.

Naj racjonalniejsze wyjście to porządnie ocieplić dom i grzać podłogę prądem.

Karoka żwawo przechadzając się przez swój plac pełen węgla, spoglądając w oddali na magazyn z kotłami spotyka nieznajomego.

Klient: Panie, chciałbym jakiegoś RBRa na 100m2

Karoka: oszalałes Pan? Kup se pompę, inaczej będziesz dymił i truł ludzi. Poza tym ten ciągły syf w kotłowni, nie ma sensu.

Ta, jasne.