Moskalit 26.09.2019 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2019 Witam.Mam zamontowane rolety podtynkowe. Problem taki, że elektryk wyciągnął mi na to tylko jeden kabel przy rogu okna 3x1,5mm i powiedział, że resztę zrobią monterzy rolet, natomiast monterzy rolet powiedzieli, że to robi elektryk. Za chwilę wchodzi ocieplenie więc na szybko sam muszę połączyć te przewody.Z powodu różnych przesłanek moja instalacja na chwilę obecną wygląda jak na zdjęciu. https://photos.app.goo.gl/khC7BbHt7r2naPk58 Z każdej rolety wychodzi fabryczny przewód (żyłka) 3x0,75 mm długości 2,5 m po czym na dole chce go połączyć z przewodem (drutem) 3x1,5mm. Łączenie przewodów chcę wykonać poprzez skręcenie, zlutowanie i zaizolowanie koszulkami termokurczliwymi. Wszystko to ma siedzieć w puszcze w styropianie płytko pod warstwą tynku elewacyjnego i tegoż styropianu. Po połączeniu każdy przewód 3x15 idzie dołem do garażu i tam zrobię rozdzielnicę w puszczce elektrycznej na złączach wago. Pytanie ogólne czy taka instalacja jest prawidłowa czy też popełniam tu jakieś rażące błędy ? Pytania szczegółowe:Czy połączenie drutu 1,5 mm z linką 0,75 mm poprzez zlutowanie i zaizolowanie jest trwałe czy też jest szansa że po latach cyna np. zwietrzeje i połączenie się wykruszy ?Czy są jakieś inne lepsze i trwalsze typy połączeń ? Czy puszki do takiego połączenia lutowanego, które jest na zewnątrz ale schowane pod tynkiem i np centymetrową warstwą styropianu musi być jakieś szczelne czy wystarczy zwykła pucha podtynkowa ?Czy prowadzenie przewodów pod drzwiami jest dopuszczalne czy też przewody prowadzi się nad ościeżnicą ? Może alternatywnie wszystko powinno iść na jednym przewodzie 1,5 dołem od którego w puszkach jest rozgałęzienie do każdego okna ?A może według zasad takie instalacje robi się nad oknami górą i schodzi w dół ? Pozdrawiam i proszę o jakieś rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 26.09.2019 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2019 Moim zdaniem to jest głupota, by w ten sposób zrobić.Mamy do czynienia z ... instalacją "podtynkową' zewnętrzną, z puszkami wnętrzowymi schowanymi pod styropianem.Toż to szok. Co ze sterowaniem, przyciskami poszczególnych rolet czy też przyciskiem grupowym? Co z ewentualną usterką w tej części instalacji?Takie rzeczy robi się wraz z instalacją wewnętrzną budynku.Wystarczyło wewnątrz mieszkania, przy każdej rolecie umieścić puszkę, w której były by umieszczone zasilania i odpływy do rolet.Tragedia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moskalit 26.09.2019 19:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2019 Sterowanie jest radiowe, więc chodzi tylko o ułożenie zasilania. Na początku pomysł był taki żeby zrobić niezależne przewody do każdej rolety w celu uniknięcia połączeń do których nie ma dostępu. Jeden koniec miał być połączony we wnętrzu rolety a drugi koniec w puszcze w garażu. Jednak okazało się że nie można się dostać do wnętrza rolet i trzeba jakoś te przewody wychodzące połączyć z resztą instalacji. Puszka jest tylko symbolicznie do zaznaczenia połączenia które ma być lutowane i porządnie zaizolowane. Równie dobrze może jej nie być. Tynki w środku są już położne więc jedyny sposób to instalacja zewnętrzna, dlatego prośba o rade jak to zrobić dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 26.09.2019 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2019 Sporo odpowiedzi masz kolego na elektrodzie, korzystaj do woli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moskalit 04.10.2019 19:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2019 Sporo odpowiedzi masz kolego na elektrodzie, korzystaj do woli. Gonił mnie czas i potrzebowałem jak najwięcej podpowiedzi. W sumie ani tutaj ani na elektrodzie nie otrzymałem odpowiedzi na postawione pytania szczegółowe. Instalację ostatecznie zrobiłem tak że otwarłem rolety i w nich zrobiłem połączenia kablowe doprowadzone do jednej rozdzielnicy w garażu. Otwarcie rolet i zrobienie połączeń w nich może się wiązać z utratą gwarancji ale pomyślałem że w przypadku wymiany silnika serwis też musiałby wykonać takie połączenia więc teraz mają już ułatwienie Pozdrawiam i dzięki za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts