Adi922 27.09.2019 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2019 Witam kolegów. Mam problem związany z głębokością oraz rodzajem puszek elektrycznych, które mogę osadzic w ścianie. Otóż ściana ma grubości 80mm. I tutaj moje pytanie. Czy w takiej ścianie możliwe jest (bezpieczne dla sciany) osadzenie puszki elektrycznej o głębokości 60mm? Zależy mi na puszcze głębokiej na 60mm, gdyż puszka o głębokości 40mm jest mniej wygodna podczas montażu przewodów/kabli do gniazda. Czy po wykonaniu tak głębokiego otworu w stosunku do grubości sciany nie będę miał problemów, np. pękanie sciany itp ? Jest to zwykła ściana wewnątrz mieszkania oddzielająca dwa pokoje. I drugie pytanko. Czy w ścianie o grubości 80mm możliwy jest montaż kanału maskujacego przewody tv (kanał wentylacyjny o głębokości 60mm plus zakończenia góra i dół pod kątem 90°)? Czy jedyna opcja jaka pozostaje to osobno każdy z przewodów prowadzony w peszlu (hdmi, Ethernet, sat itp.), a potem montaż puszek i gniazd na wysokości, na której będzie zamontowany tv? Chyba że koledzy mają inny patent na ukrywanie wiązki kablowej w ścianie ? Bardzo dziękuję wszystkim za odpowiedź. Pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzcel 27.09.2019 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2019 Mnie się zdarzało nawet założyć puszkę 60mm w ścianie 65mm, tak więc nie widzę przeszkód. Kanału też bym się nie bał założyć, tylko na kanał bym dał siatkę pod tynk. Może ktoś ma inne doswiadczenia ale napisz z czego jest ta ściana i 80mm to jest z tynkiem czy bez tynku. "zwykła ściana wewnątrz mieszkania oddzielająca dwa pokoje", to nic nie mówi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 28.09.2019 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2019 Daj siatkę z drugiej strony strony ściany pod tynk. Powinno być ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adi922 28.09.2019 18:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2019 Mnie się zdarzało nawet założyć puszkę 60mm w ścianie 65mm, tak więc nie widzę przeszkód. Kanału też bym się nie bał założyć, tylko na kanał bym dał siatkę pod tynk. Może ktoś ma inne doswiadczenia ale napisz z czego jest ta ściana i 80mm to jest z tynkiem czy bez tynku. "zwykła ściana wewnątrz mieszkania oddzielająca dwa pokoje", to nic nie mówi. Zwykła ściana, czyli Ytong Sorry za mało konkretne określenie. Ściana z tynkiem (III kategoria) bez gładzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adi922 28.09.2019 18:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2019 Bardzo dziękuje za Pomoc Koledzy. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts