Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam kolegów. Mam problem związany z głębokością oraz rodzajem puszek elektrycznych, które mogę osadzic w ścianie.

Otóż ściana ma grubości 80mm. I tutaj moje pytanie.

Czy w takiej ścianie możliwe jest (bezpieczne dla sciany) osadzenie puszki elektrycznej o głębokości 60mm? Zależy mi na puszcze głębokiej na 60mm, gdyż puszka o głębokości 40mm jest mniej wygodna podczas montażu przewodów/kabli do gniazda.

Czy po wykonaniu tak głębokiego otworu w stosunku do grubości sciany nie będę miał problemów, np. pękanie sciany itp ? Jest to zwykła ściana wewnątrz mieszkania oddzielająca dwa pokoje.

I drugie pytanko. Czy w ścianie o grubości 80mm możliwy jest montaż kanału maskujacego przewody tv (kanał wentylacyjny o głębokości 60mm plus zakończenia góra i dół pod kątem 90°)?

Czy jedyna opcja jaka pozostaje to osobno każdy z przewodów prowadzony w peszlu (hdmi, Ethernet, sat itp.), a potem montaż puszek i gniazd na wysokości, na której będzie zamontowany tv?

Chyba że koledzy mają inny patent na ukrywanie wiązki kablowej w ścianie ?

Bardzo dziękuję wszystkim za odpowiedź. Pozdro.

Mnie się zdarzało nawet założyć puszkę 60mm w ścianie 65mm, tak więc nie widzę przeszkód. Kanału też bym się nie bał założyć, tylko na kanał bym dał siatkę pod tynk.

Może ktoś ma inne doswiadczenia ale napisz z czego jest ta ściana i 80mm to jest z tynkiem czy bez tynku. "zwykła ściana wewnątrz mieszkania oddzielająca dwa pokoje", to nic nie mówi.

Mnie się zdarzało nawet założyć puszkę 60mm w ścianie 65mm, tak więc nie widzę przeszkód. Kanału też bym się nie bał założyć, tylko na kanał bym dał siatkę pod tynk.

Może ktoś ma inne doswiadczenia ale napisz z czego jest ta ściana i 80mm to jest z tynkiem czy bez tynku. "zwykła ściana wewnątrz mieszkania oddzielająca dwa pokoje", to nic nie mówi.

Zwykła ściana, czyli Ytong ;) Sorry za mało konkretne określenie. Ściana z tynkiem (III kategoria) bez gładzi.