Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

schody dywanowe

.Paco.

Recommended Posts

Witam

Może są na forum użytkownicy (lub wykonawcy) schodów dywanowych na betonie. Otóż chciałbym podpytać o praktyczność takiego rozwiązania i jakieś rady.

Schody takie wyglądają super ale w zależności od wykonawcy słyszałem, ze:

- mogą się rozeschnąć i powstają szpary (duże dziury) na leczeniu podstopnicy i trepu - których przy normalnych schodach nie widać bo podstopnice są łączone od spodu z trepami

- przez to,że trepy nie maja nosków to często chcąc kopie się palcami podstopnice?

jakieś inne rady/opinie?

Finalnie już sam montaż - na kołki czy klej kauczukowy? I czy ktoś się spotkał z trepami/schodami grubości 2 cm

dzięki z góry.

Hej, myślę że może Ci pomóc tekst który napisałem dotyczący schodów dywanowych na beton. Tak w ramach uzupełnienia odpowiedzi na Twoje pytania to szpary oraz pęknięcia liniowe powstają w momencie kiedy zostanie użyte drewno niedosuszone. Prawidłowa wartość wilgotności przy tarcicy 50mm to 6-8%, a stolarze pozwalają sobie na stosowanie drewna 10-12%. Drugim parametrem jest wilgotność względna powietrza w czasie użytkowania, dla drewna dębowego prawidłowa wartość to 45-65%. Pozdrawiam DH

Foto, przykład dębowych schodów dywanowych gr. 40mm

realizacja-02_06.jpg

bardzo ładne - ale 40mm to wygląda grubo chyba my myśleliśmy nad 20 max 30mm...czy to powoduje jakies problemy?

Widzialem strone - to mam rozumieć,ze w warsztacie montujecie caly bieg - np. 8 trepów i później tylko przykładacie u inwestora czy segmentami trep/podstopnica?

A jak to jest z tym kopaniem podczas wchodzenia? i finalnie co na takie dywanowe lepsze z debu czy jesiona..?

Pozdrawiam

Edytowane przez .:Paco:.

Osobiście mam tak wykonane schody. Materiał - jesion.

Jak to się będzie sprawować pod względem pękania czy prężenia, zobaczymy po latach.. Obecnie schody zamontowane od ok. 5 miesięcy i nic się nie dzieje. Grubość dech - 40 mm. Schody były montowane na kołki fischer zatapiane dodatkowo w kleju natomiast pustka między deską a betonem wypełniana pianką. Całość połączona cholernie precyzyjnie i myślę, że wykonawcy raczej unikają takich robót. Generalnie ciężko miałem znaleźć fachowca.

Dodam, że ostatni schodek (na piętrze) został zamontowany wg mojej opinii wadliwie, w związku z czym zareklamowałem usługę. Właściciel bezkosztowo poprawił usterkę i w związku z tym mogę go polecić z czystym sumieniem (jak coś na priv).

Co do samego użytkowania, póki co nie zauważyłem żadnych problemów. Chodzi się wygodnie i ciepło :-)

• 2 weeks później...
bardzo ładne - ale 40mm to wygląda grubo chyba my myśleliśmy nad 20 max 30mm...czy to powoduje jakies problemy?

Widzialem strone - to mam rozumieć,ze w warsztacie montujecie caly bieg - np. 8 trepów i później tylko przykładacie u inwestora czy segmentami trep/podstopnica?

A jak to jest z tym kopaniem podczas wchodzenia? i finalnie co na takie dywanowe lepsze z debu czy jesiona..?

Pozdrawiam

Witam serdecznie, grubość 40mm jest prawidłową wartością w stosunku grubość do szerokości klejenia blokowego (cieńszych nie zrobimy).

Na zakładzie składamy cały bieg nawet do 8 stopni schodowych, w tej formie jest uszlachetniana powierzchnia oraz realizowany montaż.

Dąb czy Jesion - odpowiedź na to pytanie generuje rynek (90% desek podłogowych oraz paneli podłogowych) wykonanych jest z dębu lub o fakturze dębu. Jeżli na podłogach, drzwiach, frontach kuchennych będziesz miał określony gatunek drewna to przekładasz go analogicznie na schody.

Pozdrawiam

Dawid Helta

https://www.helta.pl/schody-drewniane/schody-dywanowe-beton/