a g 27.09.2019 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2019 Cześć,Potrzebuje waszej pomocy w wyregulowaniu przepływów. Teraz zaczynam dopiero drugi sezon grzewczy w tym domu. Znalazłem informację, żeby ustawić przepływy a dokładnie "wyzerować" rotometry należy odkręcić na maksa zaworki na powrocie a następnie wkręcać/wykręcać rotometry tak aby było na nich 1.5/2 L na każdym obiegu. Na parterze nie było większych problemów, przy pompie ustawionej na 3 (Wilo Yonos Para) ustawiłem wszystko na 1.5L. Problem jest na piętrze gdzie jest 8 obiegów, przy tej samej pompie ustawionej na 6 (!) mogę ustawić maksymalnie 0.5L bo później rotometry chodzą już za lekko i boję się, że je wykręcę. Na 90% w zeszłym roku na obu pompach miałem ten sam bieg (chyba 3) i byłem w stanie przepływy ustawić na podobnym poziomie. Na kotle mam między 1 a 1.5 bara. Jak mogę polepszyć te przepływy? Nie chce żeby pompa chodziła na 6 tym bardziej, że w zeszłym roku było ok. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 28.09.2019 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2019 Przymknij te na dole ale najpierw wyczyść filtr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a g 28.09.2019 06:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2019 Dzięki za odpowiedź ale który filtr?Teraz odpowietrzam obiegi bo usłyszałem dziwne szumy w pompie co jakiś czas, jakby powietrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 28.09.2019 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2019 Filtr skośny na kotle. Potem trzeba będzie uzupełnić wodę w instalacji i odpowietrzyć układ. Wartościami przepływów się za bardzo nie przejmuj - ważne żeby był efekt czyli ciepło było... Na moim poprzednim kotle (a włąściwie na poprzedniej pompie obiegowej) na większości rotametrów przepływ był niezauważalny i co z tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a g 09.10.2019 22:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2019 To też nie jest tak, żeby się przepływami nie przejmować bo skoro teraz na piętrze mogę dać maks 0.5L to już jest problem bo na jeden obwód potrzebuje dać więcej i nie ma z czego. Dopuściłem wody do instalacji teraz mam na końcu zielonego pola z nr 1 więc nie wiem czy to juz jest 1.5 czy jeszcze 1 ale na piętrze nic się nie zmieniło, na parterze jest więcej pola manewru ale potrzebuje coś zrobić z piętrem. Na parterze mam rotametry wkręcone na maksa i mogę pokrętłami na powrocie regulować w zakresie od 1.5-2 L, na piętrze rotametry mam dość mocno wykręcone, powroty odkręcone na maksa i max. to 0.5L przy pompie na biegu 3, jak pompe dam na maksa to jest minimalnie lepiej ale znowu głośno. Jakie mogę mieć ciśnienie wody na kotle tzn. ile mogę dopuścić? poniżej poglądowe zdjęcie (to nie mój manometr) i w tym momencie mam wskazówkę mam na białej kresce między 1 a 2. Zastanawiam się czy mogę dopuścić wody bo podczas grzania CWU (kocioł dwufunkcyjny) wskazówka wskakuje na cyferkę 2, czyli w połowie drugiego zielonego pola. Jeszcze jedna sprawa, ogólnie rotametry powinny być wkręcone na maksa i kontrola odbywać się przez pokrętła na powrocie? Dobrze to rozumiem? Czy może rotometry mogą być wykręcone aby określić przepływ? Wydaje mi się, że przy wkręconych rotametrach wody powinno być wystarczająco w instalacji aby zapewnić założony przepływ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kondensat 10.10.2019 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2019 Po pierwsze ciśnienie w instalacji nie ma nic wspólnego z ustawieniem rotametrow.Co do ciśnienia na tym manometrze to najpierw powinno się ustawić ciśnienie wstępne w naczyniu przeponowym w kotle powiedzmy na poziomie 1bar a potem uzupełnić wodę w instalacji do 1,3bar Na rotametrach ustawia się przepływy wynikające z projektu a jeśli takowego nie ma to musisz metoda prób i błędów ale aby to zrobić musza być temp. minusowe,przy takiej temp.jak teraz taka regulacja jest niewykonalna.W danym pomieszczeniu ustawiasz taka wartość przepływu aby uzyskać pożądana temp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kondensat 10.10.2019 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2019 Po pierwsze ciśnienie w instalacji nie ma nic wspólnego z ustawieniem rotametrow.Co do ciśnienia na tym manometrze to najpierw powinno się ustawić ciśnienie wstępne w naczyniu przeponowym w kotle powiedzmy na poziomie 1bar a potem uzupełnić wodę w instalacji do 1,3bar Na rotametrach ustawia się przepływy wynikające z projektu a jeśli takowego nie ma to musisz metoda prób i błędów ale aby to zrobić musza być temp. minusowe,przy takiej temp.jak teraz taka regulacja jest niewykonalna.W danym pomieszczeniu ustawiasz taka wartość przepływu aby uzyskać pożądana temp.Zawory na powrocie powinny być odkręcone na full Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brusss_2008 10.10.2019 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2019 A co to za różnica czym krecimy czy zaworami czy rotametrami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a g 10.10.2019 11:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2019 Po pierwsze ciśnienie w instalacji nie ma nic wspólnego z ustawieniem rotametrow.Co do ciśnienia na tym manometrze to najpierw powinno się ustawić ciśnienie wstępne w naczyniu przeponowym w kotle powiedzmy na poziomie 1bar a potem uzupełnić wodę w instalacji do 1,3bar Rozumiem, że rotametry nie odpowiadają za ciśnienie, odpowiadają za przepływ ale żeby można było zwiększyć przepływ to musi być w instalacji więcej wody, nie? Przy przeglądzie instalator ustawił 1 bar na przeponowym i teraz ja muszę dopuścić ile wody (wg manometru wyżej)? Zawory na powrocie powinny być odkręcone na full Chodzi ci przy ustawianiu przepływów czy już finalnie? I czy to właśnie ma znaczenie bo wiadomo, że wygodniej się później reguluje na pokrętłach niż rotametrami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kondensat 10.10.2019 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2019 Ustawienie ciśnienia wstępnego w naczyniu powinno się robić tak aby ciśnienie w instalacji nie oddziaływało na samo naczynie innymi słowy naczynie powinno być „odizolowane” Zakładam ze nie masz najwyższego punktu instalacji wyżej niż 10m nad naczyniem jak do 10m to uzupełniasz do 1.3bar Dopalkujesz więcej to naczynie nie będzie „widoczne” dla systemu czyli nie będzie kompensować wzrostu ciśnienia wraz ze wzrostem temp.Zawory na powrocie od razu otworzyć wszystkie na full one są potrzebne jedynie jak są zastosowane silowniki albo do odpowietrzania instalacji OP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a g 10.10.2019 12:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2019 OK, przetestuje to ale tak jak mówisz muszą się pojawić mrozy. Czyli jeśli na manometrze mam wskazówek na białej kresce dzielącą zieloną 1 i zieloną 2 to będzie ok? Czy za dużo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kondensat 10.10.2019 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2019 OK, przetestuje to ale tak jak mówisz muszą się pojawić mrozy. Czyli jeśli na manometrze mam wskazówek na białej kresce dzielącą zieloną 1 i zieloną 2 to będzie ok? Czy za dużo? Tak jak jest teraz biała wskazówka jest OK (oczywiście na zimnym kotle) Wskazówka na pograniczu jasno i ciemnozielonego jest za dużo oczywiście cały czas mówimy na zimnej instalacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kondensat 10.10.2019 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2019 Temperaturę w poszczególnych pomieszczeniach możesz regulować dwoma parametrami temp.zasilania (tu na cały budynek) i indywidualnie przepływem na ratametrach w danym pomieszczeniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a g 10.10.2019 20:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2019 A przy działającym kotle (temp. zasilania około 30 stopni - czujnik zew. i histereza na 6) jak ta wskazówka jest na pograniczu jasno i ciemnozielonego to jest ok? No i właśnie temp. zasilania i przepływy, mam jeden mały pokój, który dzieli pętle z mały przedpokojem i w tym pokoju jest chłodniej niż w innych dlatego chciałbym zwiększyć przepływ na tej pętli ale na piętrze na żadnej pętli nie umiem wyciągnąć więcej niż 0.5L i tak jak piszesz, musiałbym zwiększyć temp. zasilania i wszędzie przykręcić przepływy na np. 0.25L a tylko na ten pokój zostawić 0.5L, musi być lepsze rozwiązanie? Zapytam wprost co zrobić żeby na piętrze mieć możliwość ustawienia większych przepływów niż teraz te 0.5L? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kondensat 10.10.2019 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2019 (edytowane) Może nieumiejętnie odpowietrzasz pętle na piętrze.Skoro w zeszłym roku było OKSwoją drogą ciekawe jak masz skonstruowaną instalację,domyślam się ze to jakiś kocioł kondensacyjny? Edytowane 10 Października 2019 przez Kondensat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a g 10.10.2019 21:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2019 Wydaje mi się, że odpowietrzałem ok. Zamknąłem wszystkie pętle, pompa na maksa i otwieralem pojedynczo na maksa czekając minimum 10 minut az wodę przepcha, jakies powietrze wyszlo bo automatyczne odpowietrzniki bylo słychać raz czy dwa. Kocioł to de dietrich duo tec compact 24, dwufunkcyjny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts