Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Emmanuela - kolejna wariacja Manueli...

Recommended Posts

Oglądałam ostatnio postawioną manuelę domek robi wrażenie, tylko te schody :cry: Emanuela ma chyba troszkę lepiej rozwiązany ten problem.

Minus w emanueli to liczba okien połaciowych ja osobiście bym z niektórych zrezygnowała. Wydaje mi się, że drzwi balkonowe w sypialniach "dostarczałyby" wystarczająca porcję światła.

Oglądałam ostatnio postawioną manuelę domek robi wrażenie, tylko te schody :cry: Emanuela ma chyba troszkę lepiej rozwiązany ten problem.

Minus w emanueli to liczba okien połaciowych ja osobiście bym z niektórych zrezygnowała. Wydaje mi się, że drzwi balkonowe w sypialniach "dostarczałyby" wystarczająca porcję światła.

Emanuela jest chyba najbardziej podobna do pierwowzoru spośród wszystkich "wariacji". Schody chyba faktycznie lepiej rozwiązane.

Kotłownia otwarta na garaż to częsta zmiana realizowana w Manuelach, ale ja uważam, że takie rozwiązanie blokuje możliwość zagospodarowania miejsca w kotłowni. Mało komu bedzie się chciało z części "czystej" przechodzić przez "brudny" garaż do kotłowni, żeby skorzystać z półek tam zlokalizowanych.

Pokoje na górze jakoś mi nie pasują. Łazienka dla rodziców - pomysł Super, natomiast brak suszarni, która jest w Manueli, trochę przeszkadza.

• 2 months później...
No to mamy już Virgo, Librę , Manuelkę i Emanuelę - a ta ostatnia jakoś nie kojarzy mi się z projektem domu :oops:

Widzę, że w Emanueli poprawili schody i dołożyli łazienkę dla rodziców hmmmm tylko jeszcze, żeby miała garaż podwójny :cry:

A właśnie, że będzie podwójny garaż. Widziałem już rzuty i wygląd elewacji takiego domku - Emanueli z podwójnym garażem :D

Pozdrawiam

Wiesz Ewo, zastanowiłbym się na Twoim miejscu z rezygnacji z okien połaciowych. Nie wiem, czy byłaś w "gotowej" Manueli, ale mnie osobiście brakowało w niektórych miejscach światła w pokojach na poddaszu. Emanuela jest poprawioną wersją Manueli. Jak prześledzisz wątki Manueli zauważysz zapewne, że w wielu przypadkach były wstawiane dodatkowe okna, żeby doświetlić te pokoje.

Pozdrawiam serdecznie

Emanuela jest chyba najbardziej podobna do pierwowzoru spośród wszystkich "wariacji". Schody chyba faktycznie lepiej rozwiązane.

Kotłownia otwarta na garaż to częsta zmiana realizowana w Manuelach, ale ja uważam, że takie rozwiązanie blokuje możliwość zagospodarowania miejsca w kotłowni. Mało komu bedzie się chciało z części "czystej" przechodzić przez "brudny" garaż do kotłowni, żeby skorzystać z półek tam zlokalizowanych.

Pokoje na górze jakoś mi nie pasują. Łazienka dla rodziców - pomysł Super, natomiast brak suszarni, która jest w Manueli, trochę przeszkadza.

Witaj Kon111.

Mam pytanie, co będziesz tak często robił w tej kotłowni (pomieszczeniu gospodarczym)??? A półek nie masz w spiżarni. Co do pokoi na górze, każdy z nich może mieć swój odrębny balkon - czy to nie zaleta??? Natomiast suszarnia będzie jak dziś napisałem w poście Emanuela - domus, ale w wersji z podwójnym garażem.

Pozdrawiam :D

Witaj Kon111.

Mam pytanie, co będziesz tak często robił w tej kotłowni (pomieszczeniu gospodarczym)??? A półek nie masz w spiżarni. Co do pokoi na górze, każdy z nich może mieć swój odrębny balkon - czy to nie zaleta??? Natomiast suszarnia będzie jak dziś napisałem w poście Emanuela - domus, ale w wersji z podwójnym garażem.

Pozdrawiam :D

Witam i odpowiadam:

Kotłownię mam zamiar zaadaptować na ogólnodomowy składzik, ale nie spożywczy tylko gospodarczy. Po zainstalowaniu wiszącego kotła zostanie w niej jeszcze wiele "czystego" miejsca.

Z założenia w spiżarni będą przechowywane tylko produkty związane z kuchnią (prawdopodobnie spożywka+część większych naczyń).

Nad tematem balkonów długo myśleliśmy i stanęło na tym, że pokoje dziecinne powinny być bez balkonów - bezpieczeństwo (okna też mamy zamiar zabezpieczyć przed niekontrolowanym otwieraniem przez małe rączki).