jestemdomel 28.09.2019 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2019 Cześć. Mam dylemat, bo będę budował garaż na konstrukcji drewnianej i nie wiem jak do końca ugryźć izolację ścian i podłogi.Otóż poczytałem trochę w Internecie i reasumując nie opłaca się izolować garażu nieogrzewanego -zgoda.Ja jednak chciałbym dać tam kaloryfer podłączony do kotła w domu i utrzymać chociaż przez parę godzin dziennie przyjemną temperaturę. Będzie tam samochód, warsztat i siłownia, dlatego fajnie jakby w zimę nie było nie wiadomo jak zimno. W zamyśle moim chcę aby wyglądało to tak:Dach zielony, tj. osb + EPDM + powierzchnia czynnie biologiczna (dobrze izoluje w zimę, dobrze chłodzi w w lato). Dach poprzez wymóg prawny musi u mnie być taki a nie inny. Co do reszty: Podłoga najlepiej jakby była z kostki brukowej, bo wylewka za dużo mnie wyjdzie pracy i kasy Na ściany myślałem osb + styropian + elewacja, bo raz, że mi się bardziej podoba elewacja od deski elewacyjnej. Teraz tylko pytanie czy nie izolując podłogi jest sens pchać się w styropian na ścianach czy dać deskę elewacyjną i po kłopocie?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jestemdomel 28.09.2019 12:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2019 A i zapomniałem dodać, że garaż będzie stykał się z domem 2 ścianami o łącznej powierzchni ok. 10m2 a całość garażu to 35m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_arek_ 28.09.2019 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2019 Jeśli nie chcesz tego wogole izolować to taki grzejnjczek nie wiele da. Lepiej chyba wypadlaby jakaś klimatyzacja/nagrzewnica. Szybko nagrzeje powietrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jestemdomel 29.09.2019 14:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2019 Dach będzie zaizolowany tak czy siak ziemią, ściany też chciałbym z 10cm dać, więc kwestia czy jak ziemia nie będzie zaizolowana to czy to wszystko kupy się będzie trzymać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts