Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 224
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mogłyby szybciej, ale wstępny projekt widziałam. Naniosłam kilka zmian i znowu się robiš. Po dołożeniu garażu z Karminy został tylko rozkład pomieszczeń na parterze. Na górze już wszystko się zmieniło (uważam że na korzyœć). Byłam bardzo zaskoczona po wizycie u architekta. Narysował mój nowy domek z każdej strony, pomalował farbami. Jak w katalogu. Lada dzień powinnam mieć ostateczny projekt mojego domku. Chyba muszę go jakoœ nazwać. Jak tylko będę coœ miała to na pewno Wam pokażę.

• 2 weeks później...
  • 1 month później...
  • 2 weeks później...

Cześć ewe

Zmiany jakie planuje wprowadzić w mojej karminie to m.in.

odwrócenie kierunku schodów – uważam że wejście na piętro od strony salonu jest ciekawszym rozwiązaniem poza tym można zrobić schowek pod schodami np. na odkurzacz bez popsucia stylu korytarza

połączenie pomieszczeń 7, 8, 10 ,11, zamiana drzwi na okno (u mnie jest to strona wjazdowa dlatego drzwi są zbędne pyzatym wg mnie psują wygląd)oraz likwidacja komina w pom. 10 (w drugim kominie będą dwa kanały dymowe dla kominka i pieca – trzeba to dobrze wymierzyć żeby nie było problemów z trafieniem w więźbę dachową – jest tam mało miejsca)

zmniejszenie szerokości okna balkonowego o 80 cm – moim zdaniem to okno jest trochę za duże (straty ciepła, ograniczona przestrzeń do aranżacji salonu, mniej przytulnie itd.)

wydłużę spiżarkę o jakieś 60 cm. i przesunę okno w kuchni bardziej na środek aby można było lepiej zaaranżować szafki kuchenne

na górze:

połączenie 7 i 5 – pralnio-suszarnia

powiększenie 2 i 8 kosztem korytarza

z zewnątrz:

skrócę wysokość przypór

i zlikwiduję dwie przypory na rogach w pom. 10 i 7 a zamiast tego zrobię słupek w kształcie przypory.

pozdrawiam

feeble-minded

Witam

zmiany szykują się bardzo interesująco- o moich pomysłach czytałeś pewnie w wątku komentarzy do domu @ni. Zaciekawiło mnie to odwrócenie biegu schodów- faktycznie moze być poręczniej . Nad oknem w kuchni też zastanawiałam sie dlaczego nie jest po środku- czy jeśli się to zmieni to zewnatrz będzie ok? Bardzo chciałabym zobaczyc wizualizację Karminy w 3d - nie orientujesz sie jak to zrobić?

Pozdrawiam

Witam fanów Karminy

Wlasnie stałam się posiadaczem projektu Karminy. Planujemy rozpocząć budowę wczesną wiosną. Wiele czytałam na temat zmian w projekcie. Jestem jeszcze przed spotkaniem z architektem wiec narazie zbieram pomysły. Niektóre z Waszych nawet mi pasują :) jednak moją pierwszorzędną zmianą którą chciałabym wprowadzić to podniesienie poddasza o 50 cm. Jestem ciekawa czy ktos z Was miał z tym problemy....czy podnosząc o pół metra, wygląd bryły Karminy nie zmieni się? Czy taka zmiana jest możliwa z zachowaniem dotychczasowego wygladu domku?....Jeśli ktos jest juz po takiej zmianie chetnie wysłucham uwag na co trzeba zwrocić uwagę.

Pozdrawiam wszystkich Karminowiczów.

Cześć

ja również zamierzam podnieść ściankę kolankową

Widziałem taką karminę z podniesioną ścianką o około 50 cm i jest OK. Warunkiem wizualnego zachowania proporcji przy podwyższeniu ścianki jest wydłużenie połaci dachu.

Projektanci projektują niskie poddasza bo dom z zewnątrz wygląda ładniej - proporcjonalniej.

Według mojej wiedzy 90 % ludzi budując dom z poddaszem użytkowym podwyższa ścianki. Pozostali świadomie wybierają idealne proporcje + niewygodę lub nie zdają sobie sprawy jak poddasze będzie wyglądało wewnątrz.

Facet z którym rozmawiałem powiedział że żałuje iż podniusł ściankę tylko o 50 cm.

Chociaż ja uważam że wyższa może wyraźnie negatywnie wpłynąć na proporcje, choć poddasze będzie większe, wygodniejsze i ustawniejsze.

pozdarwiam

Hym... ja również słyszałam od posiadaczy Karminy że warto podnieść ścianę kolanowa . O ile dobrze się orjentuję w projekcie ma ona chyba 100cm . Sama mieszkam na poddaszu i wiem co wiaze sie z dużymi skosami- ładnie wyglada ale nic nie można postawić. Myslę ze 150 będzie akurat :) .

Napiszcie gdzie chcecie budowac Karminy- ja w okolicach Pruszkowa k. Warszawy.

• 3 weeks później...