hipodrom 29.09.2019 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2019 Przystępuję do remontu domu parterowego z płaskim, wentylowanym stropodachem. Wierzchnia warstwa papy wygląda w miarę okej, wymaga może odświeżenia. Jednak chciałbym ten dach docieplić. Jest to dom z lat 70' więc z ociepleniem może być tam bardzo słabo. Mam dwa wyjścia, zastanawiam się czy na obecnym etapie jestem w stanie określić to bardziej rozsądne 1. Chciałbym docieplić stropodach metodą wdmuchiwania - jest to tutaj możliwe? Z tego co rozumiem robi się dziury i wdmuchuje celulozę. Zastanawiam się, też czy w ogóle jest tutaj opcja żeby docieplić porządnie ten stropodach. Ta pustka nie wydaje się jakaś wysoka. Dodatkowo, przy tej opcji nie będę w stanie ocenić kondycji tego co tam jest w środku. Może te warstwy są w tragicznym stanie i nadają się do wymiany? 2. Jeżeli okaże się, że warstwy są w kiepskim stanie, i zerwę wszystko do płyt żelbetowych... to może bym chciał też zerwać te płyty żelbetowe, podnieść ściany o 20-50cm (jest dosyć nisko) i położyć nowy strop Domyślam się, że nie da się położyć ściągniętych wcześniej płyt żelbetowych? Czy da się to jakoś na tym etapie zaplanować? Jakie to mogą być koszta? Powierzchnia to około 100mkw. Co byście zrobili? Jakieś inne porady? Zdjęcia: https://imgur.com/a/vbVZxmx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobertJG 30.09.2019 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2019 Zbyt dużo pytań a co za tym idzie zbyt dużo alternatyw.Na tym zdjęciu pokrycie z papy wydaje się być przyzwoite.Wszystko zależy od budżetu oraz od tego czy jest docieplona elewacja.Jeśli elewacja nie jest ocieplona to ocieplenie dachu jest bez sensu.Jeśli natomiast elewacja jest ocieplona to ja bym pozostawił istniejące pokrycie i dociepliłbym tzw. styropapą.Jest to dobre i sprawdzone rozwiązanie.Oczywiście jeśli budżet na to pozwala to najlepiej jest zerwać stare pokrycie i wykonać nowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hipodrom 01.10.2019 07:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2019 dociepliłbym tzw. styropapą. Jest to dobre i sprawdzone rozwiązanie. Oczywiście jeśli budżet na to pozwala to najlepiej jest zerwać stare pokrycie i wykonać nowe. Dziękuję za odpowiedź. Czy docieplenie styropapą albo czymkolwiek na wierzchu da jakiś sens? Jak wspomniałem, jest to strop wentylowany. Czyli docieplenie byłoby wykonane nad wentylowaną pustką powietrzną... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobertJG 01.10.2019 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2019 Oczywiście, że jest sens albowiem powietrze jest dobrym izolatorem.Oczywiście diabeł tkwi w szczegółach i nie można dopuścić do mostków termicznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts