Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomoc przy wyborze rodzaju ogrzewania- podhale

waka

Recommended Posts

Cześć.

Niedługo muszę podjąć decyzję w jaki sposób ogrzewać dom.

Dom już generalnie stoi i została wykonczeniowka.

W związku z tym, że w projekcie miał być ekogroszek to jest i kotłownia i komin.

Jednakże ekogroszek to średni pomysł do nowego domu i zdecydowanie w związku z tym odpada.

W mojej wiosce nie ma gazu więc chyba ten sposób odpada?

Myślałem nad pompą ciepła może połączona z solarami. Tu jednak koszt wydaje się bardzo wysoki(koło 50tys pewnie)

Inna opcją jest kocioł na pellet (koło 15tys?)

Prąd raczej ze względu na koszt odpada, olej i gaz pewnie podobnie(a może jednak nie?)

Co byście mi radzili?

Dom jest podpiwniczony, parter, piętro i poddasze użytkowe. Razem około 170mkw powierzchni użytkowej. Dół zbudowany z maksa, góra z pustaka.

Ocieplony styropianem 15cm grafitem, poddasze 20cm piany, w podłodze niestety tylko 12cm styropianu.

Jakbyście to widzieli. Zacząłem myśleć o pellecie tylko widze, że on ciągle idzie cenowo w górę.

Pozdrawiam

Obejrzyj RBR-B 13 na pellety - wyciąga 15 kW więc spokojnie wystarczy, zasobnik ma na 400 litrów więc dorzuca się rzadko.

Co do cen pelletów to pojawiło się sporo lokalnych producentów np. zakłady stolarskie które z odpadów [trocin] robią pellety i sprzedają po 600-800 zł / tonę a to to samo co Barlinek więc jeśli takiego w okolicy namierzysz to masz dobre źródło.

Ważne, żeby pellet był z drewna a nie ze słonecznika czy zmielonych starych okien z farbą - testowałem różne z drewna od ukraińskich po Barlinka i praktycznie brak różnic poza ceną.

Minusem pelletów jest to, że trzeba je przechowywać w suchym pomieszczeniu i zajmują 2 razy tyle miejsca co ekogroszek, więc też jest kwestia czy masz gdzie je trzymać - chyba, że będziesz dokupować po pół tony.

Pomozcie proszę:)

Najlepszym specjalistą od tych tematów jakiego znam z Podhala jest Pan Staszek z firmy Transmarino z Rabki.

Gwarantuje, że doradzi w sposób absolutnie profesjonalny.

Nie mogę podać namiarów ze względu na RODO ale myślę, że nie będzie Pan miał problemu z kontaktem.

Najlepszym specjalistą od tych tematów jakiego znam z Podhala jest Pan Staszek z firmy Transmarino z Rabki.

Gwarantuje, że doradzi w sposób absolutnie profesjonalny.

Nie mogę podać namiarów ze względu na RODO ale myślę, że nie będzie Pan miał problemu z kontaktem.

Dzieki, pozdrawiam

Spojrzyj na forum "Kotły na paliwo stale" i wątek "Piec do nowego domu" W twoim przypadku montowalbym pompę ciepła powietrze-woda, koszt dużo mniejszy niż podales. Sam pale ekogroszkiem, jak skończy się kociol, a gazu brak, to montuje taka pompę, żadnych kotłów na ekogroszek czy pelet.

Witam,

W Pana przypadku można zastanowić się także nad zastosowaniem powietrznej pompy ciepła. Powietrzna pompa ciepła sprawdzi się w praktycznie każdym budynku i w każdej strefie klimatycznej. Takie rozwiązanie ze względu na niższe roczne koszty ogrzewania w porównaniu do tradycyjnych rozwiązań ogrzewania budynku, jest obecnie jednym z najlepszych dostępnych rozwiązań na rynku. Oprócz niskich rocznych kosztów ogrzewania pompa ciepła gwarantuje także całkowicie bezobsługowa oraz ekologiczna praca. Niskie koszty ogrzewania pozwolą na zwrot wyższych kosztów inwestycyjnych na przestrzeni kilku sezonów grzewczych. Pompa ciepła dzięki zasilaniu darmowym ciepłem niskotemperaturowym wspomaganym energią elektryczną, pozwoli na uniezależnienie się od dostaw paliwa stałego oraz gazu. Kolejną zaletą pompy ciepła jest możliwość wykorzystania jej do chłodzenia budynku w sezonie letnim. Podsumowując wszystkie wyżej wymienione możliwości urządzenia - inwestycja w pompę ciepła jest bardzo korzystna i przyszłościowa.

Przy okazji polecam Panu sprawdzić ofertę powietrznych pomp ciepła z rodziny Logatherm marki Bderus. Posiadają one jeden z najwyższych współczynników COP na rynku oraz cechują się solidnym wykonaniem. Urządzenie wyposażone jest w nowoczesny regulator HMC 300 z możliwością zastosowania regulatora pokojowego oraz ma wbudowany moduł internetowy, pozwalający na sterowanie pompą za pomocą smartfona. W celu doboru oraz wyceny powietrznej pompy ciepła zachęcam Pana do kontaktu z jednym z Autoryzowanych Instalatorów marki Buderus. Kontakt do instalatora można w prosty sposób znaleźć za pomocą wyszukiwarki, która znajduje się na stronie internetowej http://www.buderus.pl. Po wpisaniu Pana adresu pojawi się lista wszystkich Instalatorów prowadzących działalność w okolicy. Możliwy jest również kontakt telefoniczny z Biurem Obsługi Klienta (BOK) tel. 801 777 801. lub też formularz kontaktowy: http://www.buderus.pl/kontakty/formularz-kontaktowy.html

Chętnie odpowiem na ewentualne dalsze pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant Buderus

Podstaw dane domu do kalkulatora pod linkiem http://www.cieplowlasciwie.pl/start

to w wynikach będa różne porównania kosztów i sam sobie zobaczysz jak to wygląda.

Wczoraj uruchamiałem kocioł pelletowy u klienta - kupił sobie lokalnie pellet po 726 zł / tonę workowany i jest on bardzo dobrej jakości także sprawdź olx może w okolicy masz producenta pelletów - w końcu z drewna się u Was sporo buduje a więc i odpadu jest masa.